10 scriitori de Nobel pe care ar trebui sa ii citesti

10 scriitori de Nobel pe care ar trebui sa ii citesti

Andreea Catrina

Premiile nu fac un scriitor bun. Totusi, atunci cand vorbim despre Premiul Nobel pentru Literatura, premiu ce se acorda deja de peste 100 de ani, nu putem sa nu amintim de valoarea operelor si importanta laureatilor, ramasi in istoria literaturii.

Istoria si traditia Premiului Nobel pentru Literatura a inceput in anul 1901 si continua pana in zilele noastre. Conform lui Alfred Nobel, cel care a pus bazele fundatiei ce ofera anual premiile cu acelasi nume, castigatorului ii este recunoscuta "cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealistica". Astfel, Premiul Nobel se acorda de fapt pentru intreaga opera a autorului si nu pentru o lucrare individuala, cu toate ca la unele decernari de premii sunt mentionate si nume de lucrari.

De-a lungul timpului numerosi autori au avut ocazia sa primeasca acest premiu despre care se spune ca este cea mai importanta distinctie din domeniu, atat autori cunoscuti publicului larg, ... clasici, cat si autori mai putin cunoscuti.

Astazi am facut pentru tine un top 10 scriitori de Nobel pe care ar trebui sa ii citesti. De ce si mai ales ce opere, afla in continuare:

Henryk Sienkiewicz (castigator in 1905) este unul dintre cei mai cunoscuti prozatori polonezi, opera sa reprezentativa fiind romanul istoric "Quo Vadis", roman ce evoca suferintele din perioada domniei lui Nero in cetatea Romei.

In afara acestui volum Sienkiewicz a mai publicat alte optsprezece lucrari pe parcursul vietii. Motivatia juriului la acordarea premiului Nobel a fost "pentru meritele sale exceptionale ca scriitor epic".
 

 

Thomas Mann (castigator in 1929) se numara printre cei mai mari scriitori ai secolului xx. Cunoscut mai ales ca romancier si eseist de origine germana, Mann a publicat de-a lungul vietii sale si nuvele, si teatru, ba chiar si cateva povestiri.

Motivatia juriului la acordarea premiului Nobel a fost "...in principal pentru marele roman "Casa Buddenbrook", care de-a lungul anilor a fost intampinat cu o constanta si sporita apreciere ca o opera clasica a literaturii contemporane".
 

 

Hermann Hesse (castigator in 1946) - Cunoscut mai ales pentru romanele sale "Lupul de stepa" si "Jocul cu margele de sticla", Hermann Hesse, scriitor de origine germana, si-a pus amprenta asupra literaturii contemporane printr-un simbolism aparte, simbolism care ii caracterizeaza majoritatea lucrarilor.

Motivatia juriului la acordarea premiului Nobel a fost "pentru inspiratele sale scrieri care, crescand in indrazneala si profunzime, exemplifica idealuri clasice si inalte calitati ale stilului".

Ernest Miller Hemingway (castigator in 1954) - Cine nu l-a citit pe Hemingway ... mai are timp sa o faca! Cu siguranta unul dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor, Ernest Hemingway a castigat, pe langa Nobelul pentru literatura, si un Premiu Pulitzer in 1953.

Motivatia la decernarea Nobelului a fost simpla "pentru maiestria artei narative, foarte recent demonstrata in "Batranul si marea" si pentru influenta pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan".

In cazul in care nu l-ai citit, iti recomand, pe langa faimosul roman "Batranul si marea" , si "Adio, arme", "Pentru cine bat clopotele" sau "Fiesta".

 
 

Jean-Paul Sartre (castigator in 1964) - Filozof francez, reprezentant al existentialismului, Sartre a castigat premiul Nobel ... si l-a refuzat. Motivul refuzului sau a fost acela ca nu isi dorea sa fie transformat, asa cum singur nota, intr-o "institutie".

Dar cum Academia il numise deja castigator, Sartre a ramas oficial laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 1964.

Pablo Neruda (castigator in 1971) - Atunci cand a castigat Premiul Nobel pentru Literatura, motivatia juriului a fost "pentru opera lui, care, cu sufletul unei forte elementare, da viata destinului si viselor unui intreg continent". Destul de complicat spus, nu-i asa? In realitate Pablo Neruda a scris unele dintre cele mai simple si mai frumoase poezii. Iar daca nu ma crezi, iata un fragment dintr-un poem:

"Moare cate putin cine nu pleaca atunci cand este nefericit in lucrul sau; cine nu risca certul pentru incert pentru a-si indeplini un vis".

 
 

William Golding (castigator in 1983) - Romancier britanic, adept al analizei cu tenta psihologica, Golding a urmarit in mai toate volumele sale criza constiintei omului modern.

Romanul sau cel mai cunoscut este, fara doar si poate, "Imparatul mustelor", o poveste clasica si tragica despre libertate versus reguli, despre natura umana in adevaratul sau sens si despre limita inocentei.

Atunci cand William Golding a primit premiul Nobel, motivatia juriului a fost urmatoarea "...pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtand si amprenta diversitatii si universalitatii mitului, ilumineaza conditia umana din lumea de azi".

José Saramago (castigator in 1998) - Comparat de multe ori cu Kafka, Saramango s-a remarcat prin stilul sau direct si relaxat, dar si prin atentia pe care a acordat-o, in cel mai natural mod, identitatii portugheze.

Se spune despre el ca a fost ateu si comunist. Dar, pe langa opera sa, acestea sunt doar detalii - Iti recomand "Pluta de piatra", "Omul duplicat" sau "Eseu despre orbire", cateva dintre volumele care au fost traduse si la noi in tara.

 
 

Elfriede Jelinek (castigatoare in 2004) - S-a remarcat prin stilul direct si onest pe care l-a abordat, dar si prin violenta si tragismul romanelor sale. Elfriede Jelinek, scriitoare de origine austriaca, a cunoscut faima cu romanul "Pianista", cu toate ca alte doua romane ale sale "Amantele" si "Exclusii", publicate inaintea "Pianistei" s-au situat in acelasi registru dramatic, abordand teme ca excluziunea sociala, pornografia, abuzurile familiale ori absurditatea autoritatilor in raport cu discriminarea persoanei.

La noi in tara Elfriede Jelinek se bucura de traducerea a patru volume - "Pianista", "Amantele", "Exclusii" si "Lacomie".

Mario Vargas Llosa (2010) - Scriitor de origine peruana, Mario Vargas Llosa a castigat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatura, pentru „cartografierea structurilor puterii". Llosa este tradus la noi in tara inca din anul 1970, astfel ca poti gasi majoritatea romanelor sale, iar din 2005 exista chiar si o serie de autor la editura Humanitas.

Printre cele mai reprezentative opere semnate de Llosa se numara "Orasul si cainii", "Casa Verde", "Paradisul de dupa colt" sau "Ratacirile fetei nesabuite".

 


Tu ce carti ai citit semnate de acesti autori?

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Top 10 cele mai tari scene de sex din filme
Top 10 filme de groaza
7 seriale pe care merita sa le vezi

Subiecte de pe forum:

Modalitati de relaxare
Vacanta ideala

 

Articolul urmator
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Ai merita să câștigi premiul Nobel?
Incepe quiz
Ai merita să câștigi premiul Nobel?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (108)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Tiberius (anonim)
    7 iulie 2013 21:09

    Bernhard Schlink- Cititorul; Heinrich Boll- Opiniile unui clovn; si o carte exceptionala Alchimia dragostei scrisa de indianul Tejpal!

    miskin (anonim)
    17 iunie 2012 01:01

    Muntele vrajit de Thomas MannDespre eroi si morminte in special capitolul "Dare de seama despre orbi" de Ernesto SABATO autor pentru care premiul Nobel e insignifiant in contrast cu opera.

    me (anonim)
    17 decembrie 2010 11:11

    multe multumiri si felicitari pt tema articolului. asteptam si altele.sarbatori frumoase tuturor!!

    me (anonim)
    17 decembrie 2010 10:10

    multe multumiri si felicitari pt tema articolului. asteptam si altele.sarbatori frumoase tuturor!!

    Anca (anonim)
    21 noiembrie 2010 21:09

    Ar trebui mai des astfel de articole care sa stimuleze si frumusetea interioara. O femeie cu adevarat frumoasa nu se multumeste cu a-si ingriji exteriorul ci are grija deopotriva si de cultivarea mintii si a sufletului. Asteptam si alte recomandari, poate faceti o rubrica speciala in care sa incercati sa educati femeile la capitolul cultura. Felicitari!

    Tania (anonim)
    19 noiembrie 2010 13:01

    Am citit toate aceste carti mentionate,( si nu ma opresc aici) mai putin Pablo Neruda, M.V. Llosa nu e genul meu. E Jelinek e vulgara si iti da banuiala de sciitoare frustrata. ''Pianista'' am considerat-o cea mai proasta carte citita pana in prezent. M-au dezamagit multe carti in ciuda publicitatii facute. Ar trebui sa citim scriitorii romani cu ale lor romane fabuloase ce meritau premiul Nobel; L Rebreanu, M Preda, G Calinescu, M Sorescu, N Stanescu - candidat la premiul Nobel pt literatura in 1982. Dau cateva ex de romane bune si foarte bune ce merita citite. - Plansul lui Nietzsche, Agonie si extaz (viata lui Michelangelo), Dragoste in vremea holerei, Cerul e rosu, Pamantul, Eroarea lui Descartes, Nu toata iarba e la fel, Harta arsa, Canisul divei, Rostul lumii, Povestea lui O, Bullet Park, Citadela, etc. etc...

    anonim (anonim)
    17 noiembrie 2010 21:09

    ar trebui mentionata si Herta Mueller

    ligia (anonim)
    17 noiembrie 2010 19:07

    + "Ma numesc rosu" de Pamus in 2006

    diana1988 (anonim)
    16 noiembrie 2010 16:04

    Va recomand ,,Quo Vadis". :)

    ioana (anonim)
    16 noiembrie 2010 11:11

    Am citit de la Elfriede Jelinek Amantele", "Pianista" si ma pregatesc sa citesc "Lacomie". Desi nu este in lista, am mai citit Orhan Pamuk "Ma numesc Rosu". Incerc sa-mi fac o colectie in biblioteca cu autori care au castogat premiul Nobel.

    Magda (anonim)
    16 noiembrie 2010 10:10

    Am citit "Impartul Mustelor" de William Golding si da trateaza anumite aspecte al unei civilizatii condusa de reguli. Mi-a placut mult desi eu nu sunt adepta genului psihologic. De obicei nu citesc romanele vandute ca bestseller sau cele recomandate printr-un marketing agresiv insa mai exista si exceptii, acest roman achizitionand-ul tocmai pentru ca Golding castigase Nobelul.Recomand iubitorilor de gen.P.S. Un articol foarte reusit

    NIna (anonim)
    16 noiembrie 2010 10:10

    Ma bucur sa citesc un articol ce ma inspira in a citi!

    jo (anonim)
    16 noiembrie 2010 01:01

    da, imi place articolul. mai rar un articol care sa recomande carti scrise de castigatori ai premiului Nobel. stiu ca e tot 10, dar mie imi place si Gabriel Garcia Marquez, mai ales 'Un veac de singuratate'