Semnificatia numelui de familie: originea celor mai comune nume romanesti

Marţi, 19.01.2016
de Alexa Galgau

Numele de familie arata apartenenta la un anumit neam si reprezinta, in fond, o mica particica de istorie a familiei din care te tragi. Fiind transmise pe cale paternala, numele ne pot ajuta la explorarea arborelui nostru genealogic si ne pot dezvalui un segment din existenta stramosilor nostri. Descoperirea semnificatiei numelui de familie se poate transforma intr-o adevarata aventura!

Iti prezentam in cele ce urmeaza semnificatia celor mai comune nume de familie din Romania!

Semnificatia numelui de familie 

Numele de familie, formarea lui, transmiterea lui - toate sunt aspecte ce tin de cultura, iar fiecare in parte are anumite nume comune, pe care le foloseste dupa reguli specifice. Totusi, se pare ca numele de familie nu au inceput sa fie folosite in Europa decat destul de tarziu, in secolul 11, de catre italieni, odata cu cresterea populatiilor si cu venirea unor valuri de migranti.

La inceput, numele de familie au fost formate in trei moduri principale: prin indicarea numelui tatalui (Tom, fiul - „son” - lui Jack, de unde a rezultat „Jackson”), a categoriei de muncitori din care facea parte persoana respectiva (un exemplu concret este „Baker” in engleza sau „Popa” in romana) si a anumitor locuri (in engleza, de exemplu, Jack At-the-well, care a rezultat in „Atwell”). 

Fiecare popor a avut propriile reguli de formare a numelor de familie, de aceea este foarte usor sa distingi un nume italienesc (adesea format cu „Di”), unul olandez (format cu „Van”) sau unul irlandez (format cu litera „O” inainte de numele propriu zis).

Numele romanilor au fost create in mai multe etape:

- atunci cand limba si poporul erau abia in formare, cuvintele fiind de provenienta daco-romana, numele au fost date dupa sfinti, formate din cuvinte de origine traca (Mos, Brad, Mugur etc.) sau din limba latina, ori in functie de rudenie (Fratu, Sora etc.) si anumite insusiri (Albu, Caruntu etc.);

- in perioada preluarii cuvintelor de la slavi, au fost introduse si nume de aceasta provenienta: Cernea, Dragu, Neagu, Preda, Branu etc.;

- atunci cand biserica ortodoxa a avut cea mai mare influenta asupra poporului, aceasta a impus alegerea unor nume de origine greco-slava: Dimitrie, Ioan, Vasile, Gheorghe;

- dupa anul 1848, a existat tendinta de a lua numele romanesti din istoria neamului, fiind reluate nume de familie precum: Decebal, Mircea, Traian etc.

Asa cum am mai spus, fiecare popor a avut un mod propriu in care si-a pus amprenta asupra numelor de familie. In cazul romanilor, este vorba de sufixele specifice, care acum intra in alcatuirea celor mai comune nume romanesti: -escu, -ascu, -eanu, -an, -aru, -atu, -ir sau -oiu, ta. „-Escu” are la baza acelasi principiu de formare ca „Jackson”, reprezentand „fiul lui...(prenumele tatalui)”.

Inca exista foarte multe nume de familie care sunt legate de meseriile stamosilor nostri: Rotariu, Pescariu, Ciubotariu, Moraru, Olariu, Traistariu, Cojocaru, Gradinaru, Fieraru, Popa.

Sufixul „-eanu”/„-anu” este iarasi foarte folosit in numele de familie romanesti, fiind indicator al unui loc sau al unei regiuni: Moldoveanu, Munteanu, Prahoveanu, Oroveanu, Racoveanu, Sadoveanu, Timoceanu, Vranceanu etc.

Acum, ca ai aflat semnificatia numelui de familie, descopera si o lista cu cele mai norocoase nume!

Iar daca vrei sa razi copios, descopera aceasta lista cu nume de familie amuzante!

Sursa: amfms.ro

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016