Top 10 cele mai apreciate filme romanesti din ultimii 15 ani

Top 10 cele mai apreciate filme romanesti din ultimii 15 ani

Redactor Alexa Galgau

Cinematografia autohtona a cunoscut o schimbare de directie benefica in ultimele doua decenii, fiind din ce in ce mai recunoscuta si pe plan international. Iata un top 10 al celor mai apreciate filme romanesti din ultimii 15 ani, cu care trebuie sa iti imbogatesti cultura cinematografica.

1. Moartea domnului Lazarescu (2005)

Unul dintre cele mai bune filme romanesti ale anilor '00, recunoscut pe plan international, este Moartea domnului Lazarescu, in regia lui Cristi Puiu. Filmul relateaza povestea domnului Lazarescu, un batran de 63 de ani, care locuieste singur intr-un apartament, cu cele 3 pisici ale sale.

Intr-o zi el se simte rau si cheama salvarea, cerand ajutorul vecinilor pana la sosirea acesteia. Ajuns la spital, este suspectat de cancer la colon si internat. Filmul urmareste apoi modul in care batranul, presupus alcoolic, este neglijat si trimis de la un spital la altul, in timp ce starea lui se deterioreaza alarmant. Moartea domnului Lazarescu este o adevarata radiografie a societatii, a relatiilor sociale si a sistemului medical romanesc, in care joaca nume mari precum: Ioan Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu sau Florin Zamfirescu.

 

2. Nunta muta (2008)

Filmul Nunta muta a marcat debutul regizoral al lui Horatiu Malaele si este unul dintre cele mai apreciate filme ale ultimului deceniu. Actiunea incepe cand o echipa de filmare vine intr-un sat sa faca un reportaj despre fenomene paranormale. De aici se ajunge la povestea satului, care explica de ce in el locuiesc numai vaduve. Este vorba despre nunta a doi tineri, Ana si Iancu, care, programata intr-o zi de joi, este complet data peste cap de o veste neasteptata: moartea lui Stalin. Doliul national ar fi trebuit sa amane nunta, insa este luata o hotarare inedita: desfasurarea acesteia intr-o liniste totala. Nunta muta este o tragi-comedie bazata pe o intamplare reala si este dovada ca cinematografia romana este pe drumul cel bun.

 

3. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

In regia apreciatului Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile vorbeste despre comunism fara sa foloseasca melodrama. Actiunea filmului are loc in ultimii ani ai regimului lui Ceausescu si urmareste povestea a doua studente, Otilia si Gabita. Cea din urma incearca sa o ajute pe prietena ei sa faca un avort, care la vremea respectiva era inca ilegal. Filmul face parte dintr-un proiect mai mare - Amintiri din epoca de aur, o relatare a legendelor urbane din vremea nefericita a comunismului.

 

4. Filantropica (2002)

Una dintre cele mai bune comedii romanesti este, fara indoiala, Filantropica, in regia lui Nae Caranfil si care reuneste numele unor mari actori: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica si Florin Zamfirescu. Ovidiu (Mircea Diaconu) este un profesor de liceu care se indragosteste pana peste cap de Diana (Viorica Voda), sora unui elev de-al sau. Ca sa poata sa o scoata in oras pe tanara, Ovidiu se hotaraste sa incerce o noua "meserie", din care cu siguranta va castiga mai multi bani: cersetoria. Astfel ajunge sa ia legatura cu un interlop (Gherghe Dinica), expert in "arta" milogirii, care ii promite o imbogatire rapida. Daca esti amatoare de comedii, nu trebuie sa ratezi acest film.

 

5. Pozitia copilului (2013)

Pozitia copilului, in regia lui Calin Peter Netzer, a fost unul dintre cele mai apreciate filme ale anului trecut si a si castigat Ursul de Aur la Berlin. Pelicula este despre rolul de mama si cat de departe ar merge ea pentru a-si ajuta copilul. In acelasi timp, filmul prezinta si extrema in care se poate ajunge, aceasta sufocandu-si copilul chiar si cand este adult si traumatizandu-l prin dorinta de a-l domina, spre binele lui, desigur. Rolul principal este jucat de minunata actrita Luminita Gheorghiu, care si-a dovedit inca o data talentul magistral in aceasta drama de succes.

 

6. Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010)

Un alt film premiat la festivalul de la Berlin, in 2010, este Eu cand vreau sa fluier, fluier, in regia lui Florin Serban. Povestea evolueaza in jurul lui Silviu, un detinut dintr-un penitenciar de provincie. Cu doua saptamani inainte de eliberarea sa, Silviu primeste o vizita de la fratele mai mic, in care acesta il anunta ca mama lor s-a intors din Italia si intentioneaza sa il ia cu ea cand va pleca din nou din tara. Actiunea se complica si mai mult cand Silviu se indragosteste de Ana, studenta la sociologie trimisa in practica la penitenciar. Derutat de situatia dificila si de primele sale experiente de dragoste, tanarul actioneaza intr-un mod irational, atragand asupra sa consecintele pe masura faptelor.

 

7. Dupa dealuri (2012)

Dupa dealuri, in regia lui Cristian Mungiu, este un film cu actori mai putin cunoscuti, dar care suprind prin naturaletea lor in arta teatrala. Pelicula urmareste prietenia dintre doua femei, Alina si Voichita, care au crescut la acelasi orfelinat. Cea din urma a gasit refugiu la o manastire si refuza sa plece cu prietena ei, Alina, in Germania. Aceasta insa, nu se lasa atat de usor batuta si incearca din rasputeri sa isi recastige prietena cea mai buna.

 

8. Orient Express (2004)

Un film regizat de Sergiu Nicolaescu nu putea lipsi din topul nostru, iar Orient Express este cu siguranta unul dintre cele mai bune filme realizate dupa anul 2000. Filmul prezinta povestea printului Andrei Morudzi (Sergiu Nicolaescu), in doua perioade diferite ale vietii sale. Intr-o prima faza acesta risipeste imensa avere pe care o poseda pe jocuri de noroc si femei, in marile orase Paris si Monte Carlo. Ca urmare, printul Morudzi se retrage in castelul stramosilor sai, unde duce un trai izolat si are de a face numai cu oameni simpli: padurarul, preotul, seful garii si fiica acestuia. Ea se indragosteste de nobil si, pentru a scapa de o casatorie aranjata, ajunge sa isi ia viata. Cu nume precum Maia Morgenstern si Gheorghe Dinica in distributie, Orient Express este unul dintre filmele cu care trebuie sa iti completezi cultura cinematografica.

 

9. Undeva la Palilula (2012)

Undeva la Palilula, regizat de Silviu Purcarete, pune in scena intamplarile inedite din viata lui Serafim, un proaspat absolvent de medicina. Acesta este trimis sa profeseze la spitalul din Palilula, un orasel fantoma, suprarealist, in care populatia este cufundata in betii si petreceri. Serafim se vede nevoit sa se adapteze noului mediu si, incet incet, fara sa vrea, ajunge sa faca parte din comunitatea respectiva. Filmul Undeva la Palilula nu este pentru toate gusturile, insa trebuie apreciat, pentru ca demonstreaza evolutia cinematografiei autohtone prin abordarea unor teme tot mai inedite.

 

10. Toata lumea din familia noastra (2012)

Filmul Toata lumea din familia noastra este o drama regizata de Radu Jude, in care este relatata povestea lui Marius, un barbat divortat si a fiicei lui, ramasa in custodia mamei. Cand Marius incearca sa isi ia fiica intr-o vacanta, i se spune ca aceasta este bolnava si ca nu poate pleca. Mai departe, situatia degenereaza pe masura ce ia amploare iadul relatiilor familiale create in urma divortului.

Acest top 10 al celor mai bune filme romanesti din ultii 15 ani arata faptul ca productiile cinematografice autohtone au evoluat intr-o directie foarte buna, abordand teme tot mai variate si capatand recunoastere si pe plan international.

Articolul urmator
Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Ce cuplu din filme sunteti?
Incepe quiz
Ce cuplu din filme sunteti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.2 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.