Top 5 carti bune de citit in tren sau in metrou

Top 5 carti bune de citit in tren sau in metrou

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand pleci la drum lung, cu trenul, sau chiar si pana la munca, cu metroul, o carte poate sa iti transforme calatoria intr-una placuta, iar timpul poate zbura pe langa tine fara sa iti dai seama.

Iata un top 5 carti bune de citit in tren sau in metrou, pe care nu le vei putea lasa din mana!

Top 5 carti bune pentru calatorii

 

5. Iluminarea pe intelesul prostilor, Anne Cushman

 

O calatorie in India iti schimba viata. Cel putin, aceasta este ideea cu care porneste personajul Amanda la drum, doar pentru a afla ca lucrurile nu sunt tocmai cum isi imagina.

Apropiindu-se de 30 de ani, Amanda are o viata care o nemultumeste. Ea este un instructor de yoga nu tocmai realizat si scrie carti de calatorie din categoria "Pentru idioti". Atunci cand primeste de la sefa ei misiunea sa scrie un ghid despre iluminare, facand o calatorie in India, Amanda spera ca acesta sa fie momentul de cumpana al vietii ei, in care destinul sa i se schimbe complet si toate problemele sa i se rezolve. Cand ajunge acolo, insa, gaseste ashramuri conduse de bancheri, petreceri tantrice deocheate si retrageri ascetice riguroase.

 

Nici vorba de iluminare - India este departe de refugiul spiritual pe care si-l imagina ea. Dupa binecuvantarea primita de la o persoana mistica, Amanda afla ca o noua viata se asterne, intr-adevar, pentru ea si isi descopera propria cale spre iluminare.

Iluminarea pe intelesul prostilor este o lectura amuzanta, placuta, pe care nu o vei putea lasa din mana. Dincolo de ideea de transformare personala, aceasta carte abordeaza si o tema incomoda si anume faptul ca spiritualitatea a devenit in multe locuri, la randul ei, o afacere.

4. Femeia comestibila, Margaret Atwood

 

Femeia comestibila este primul roman scris de autoarea canadiana Margaret Atwood, fiind una dintre cele mai apreciate opere ale acesteia. 

Povestea evolueaza in jurul lui Marian McAlpin, proaspat absolventa de facultate, care lucreaza la sectia de advertising a unei firme. Ea are o viata cat se poate de obisnuita, pana cand se intampla simultan doua evenimente aparent fara nicio legatura intre ele: prietenul ei, Peter, o cere in casatorie si ea descopera pe zi ce trece ca nu mai poate sa manance - mai intai carne, apoi lactate si, in cele din urma, nici chiar legume.

Cartea a fost interpretata ca metafora pentru societatea consumerista in care traim, insa nu e doar atat.

 

Ea este o adevarata ironie la adresa rolului femeii in perpetuarea conventiilor societatii si o parodie la adresa sfarsiturilor de tipul "pana la adanci batraneti" si la adresa casatoriei. Desi Marian nu mai poate manca aproape niciun aliment, ea are impresia ca este ea insasi devorata de Peter, de societate, de conventii. Va reusi ea sa isi refaca identitatea sau va fi consumata de relatia pe care o are?

3. Julie & Julia, Julie Powell

Plina de umor, aceasta este o carte buna de citit in tren sau in metrou, deoarece este usor de parcurs, insa te captiveaza complet. Julie Powell povesteste cum a devenit pasionata de gastronomie si a reusit sa duca la capat o munca titanica: aplicarea, intr-un an, a tuturor celor 524 de retete scrise de Julia Child in cartea ei despre arta gastronomiei franceze.

Julie are 30 de ani, locuieste impreuna cu sotul ei intr-un apartament din Queens si are o slujba de secretara care o vlaguieste si nu ii promite o cariera de succes. Pentru a sparge monotonia care s-a instalat in viata ei, isi propune sa duca la capat o provocare grea. Astfel, dupa ce ia cartea Juliei Child de la mama ei, isi deschide un blog si incepe sa reproduca fiecare reteta, scriind rezultatele si parerile online. 
 

Cand trece, insa, de fierberea unui ou si de gatirea unei supe de cartofi , Julie descopera ca gastronomia poate fi extrem de complicata. Dupa ce isi transforma mica bucatarie intr-un adevarat laborator, personajul reuseste sa depaseasca criza monotoniei cu umor, perseverenta, isterie si...sute de feluri de mancare delicioase.

 

2. Jurnalul lui Bridget Jones, Helen Fielding

Cu totii am vazut comedia cu Renee Zellweger si Hugh Grant in rolurile principale. Cartea este la fel de - daca nu chiar mai - amuzanta decat filmul, motiv pentru care este perfecta de citit in timpul unei calatorii.

Premisa cartii este asemanatoare cu cea a cartilor discutate mai sus: Bridget are 30 de ani, o slujba mediocra si o viata singuratica. Ea este convinsa ca totul s-ar schimba daca si-ar indeplini cateva obiective notate cu seriozitate pe o lista:

- sa slabeasca cateva kilograme ;

- sa nu mai fumeze;

- sa obtina echilibrul interior.

 
 

Jurnalul pe care il tine Bridget te va face sa razi cu hohote. Comentariile, autoironiile si aceasta misiune aparent imposibila a imbunatatirii propriei persoane sunt pline de savoare. Printre altele, Bridget isi propune sa reduca circumferinta fiecarei coapse cu cel putin patru centimetri, sa mearga la sala de trei ori pe saptamana (nu doar pentru a cumpara un sandwich), sa intre intr-o relatie stabila cu un adult responsabil si, nu il ultimul rand, sa invete sa umble cu aparatul video.

Desi lucrurile nu ii ies asa cum isi planifica cu rigurozitate, Bridget ramane optimista. Pagina de pagina te vei trezi razand si gandind "exact asa sunt si eu". In definitv, e in regula sa nu fim perfecti si e in regula sa ne amuzam din acest motiv!

1. Memoriile unei gheise, Arthur Golden

Este uimitor cum acest autor american a reusit sa surprinda viata unei gheise cu atata subtilitate si detaliu in acest roman care te seduce complet. Golden aduce la viata o Japonie dinaintea raboiului si creeaza o fresca extraordinara a orasului antic Kyoto, in special a districtului Gion, asa cum este vazut prin ochii frumoasei Sayuri, geisha cu ochi cenusii in jurul careia evolueaza povestea. Metamorfoza ei dintr-o simpla fata de pescar in cea mai iubita gheisa a Japoniei este emotionanta si captivanta. Chiyo (viitoarea Sayuri) are doar noua ani cand ea si sora ei sunt vandute unui strain de catre tatal lor. Norocul ei este ca frumusetea neobisnuita o face sa fie luata ca ucenica intr-una dintre cele mai prestigioase case de gheise din Kyoto. Sora ei, Satsu, nu are acelasi noroc: ea este trimisa in cea mai proasta parte a orasului, unde este obligata sa se prostitueze. 
 

Frumusetea nemaivazuta a lui Chiyo ii aduce insa si nefericire, din cauza urii pe care o starneste in Hatsumomo, cea mai importanta gheisa din Kyoto. Minciunile si manipularile acesteia o aduc in pragul disperarii si ii ameninta viitorul ca ucenica, ingropand-o in datorii care o obliga practic la sclavie. Chiyo, acum sub numele Sayuri, este luata sub aripa rivalei lui Hatsumomo, Mameha, care ii devine invatatoare. Singura sansa a fetei este sa devina ea insasi o gheisa renumita.

Aceasta poveste intensa despre curaj, tradare, dragoste si speranta te introduce intr-o lume magica, exotica si, in acelasi timp, intunecata. Memoriile unei gheise este o carte pe care trebuie sa o citesti, daca esti pasionata de lectura!

O calatorie nu este completa fara cateva carti bune, asa ca indiferent de mijlocul de transport cu care circuli, nu neglija sa iti iei la tine un roman care sa te captiveze!

Sursa foto: goodreads.com

Articolul urmator
Porți sau nu cruce la gât? Află care este semnificația acestui simbol în diferite culturi și religii
Porți sau nu cruce la gât? Află care este semnificația acestui simbol în diferite culturi și religii
Ce fel de zana esti: buna sau rea?
Incepe quiz
Ce fel de zana esti: buna sau rea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.