Top 5 cele mai bune filme facute dupa carti

Top 5 cele mai bune filme facute dupa carti

Redactor Alexa Galgau

Multe filme de succes au avut la baza carti exceptionale, care trebuie citite de oricine cel putin o data in viata. Desi este greu de realizat o ierarhie a numeroaselor productii spectaculoase bazate pe romane, iata un top 5 al celor mai bune filme facute dupa carti, pe care nu trebuie sa le ratezi!

Top 5 filme dupa carti - locul 5: Stralucirea (The Shining)

Aceasta adaptare din 1980 dupa romanul lui Stephen King, The Shining, a devenit unul dintre cele mai de succes filme psihologice ale tuturor timpurilor. Rolul personajului principal, scriitorul Jack Torrance, este jucat de Jack Nicholson, cu maiestrie si o naturalete care ne dau fiori.

Pentru a scrie in liniste, Torrance accepta un job de iarna la hotelul Overlook, situat in pustietatea zonei montane, unde se muta impreuna cu sotia sa, Wendy (Shelley Duval) si fiul sau, Danny (Danny Lloyd). Locul respectiv este incarcat cu o atmosfera amenintatoare si sinistra, iar Torrance este informat chiar de faptul ca cel care a ingrijit locul inainte si-a omorat familia in cel mai sangeros mod posibil.

In timp ce Jack se inchide intr-o sala imensa pentru a scrie, Danny cutreiera coridoarele pustii ale hotelului si incepe sa fie bantuit de viziuni terifiante despre trecut. Ingrijorata de comportamentul din ce in ce mai haotic al lui Jack si de vizitele lui Danny in locurile interzise ale hotelului, Wendy descopera curand ce facea sotul ei in birou toata ziua si cum l-a transformat hotelul intr-un monstru de nerecunoscut.

Locul 4: Toti oamenii presedintelui (All the President's Men)

Specialistul in filme despre conspiratii Alan J. Pakula a transformat celebra investigatie Watergate a jurnalistilor Bob Woodward si Carl Bernstein intr-unul dintre cele mai apreciate filme din ultimii 30 de ani: Toti oamenii presedintelui.

In timp ce investigheaza spargerea sediului Partidului Democrat de la complexul de apartamente Watergate, jurnalistii rivali de la Washington Post, Bob Woodward (Robert Redford) si Carl Bernstein (Dustin Hoffman), descopera o posibila legatura intre spargerea respectiva si un angajat al Casei Albe. Cu acordul redactorului-sef, Ben Bradlee, cei doi sapa din ce in ce mai adanc, fiind ajutati pe parcurs de un informator misterios al lui Woodward. Cand investigatia conduce chiar catre cele mai inalte nivele ale administratiei Nixon, cei doi jurnalisti sunt avertizati ca viata le este pusa in pericol, ceea ce nu face decat sa ii ambitioneze mai mult sa scoata la iveala teribila conspiratie prezidentiala.

Top 5 filme dupa carti, locul 3: Pe aripile vantului (Gone with the Wind)

In anii '40 regizorul David O. Selznick a reusit sa transforme indragitul roman al scriitoarei Margaret Mitchell, Pe aripile vantului, intr-o megaproductie in care a investit exorbitanta suma de 3.7 milioane de dolari.

Unul dintre cele mai indragite filme facute dupa carti, Pe aripile vantului relateaza povestea de dragoste dintre o fata rasfatata din Sud, Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) si un om casatorit, Ashley Wilkes (Leslie Howard), pentru care avea o pasiune disperata. Hotarata sa il cucereasca pe Ashley, Scarlett se arunca in bratele lui la una din adunarile organizate de familia ei. Acesta o respinge, fiind pe pragul de a se casatori cu Melanie Hamilton, iar Scarlett face o criza de isterie de mari proportii. Colac peste pupaza, la aceasta criza este martor Rhett Butler (Clark Gable), oaia neagra a familiei Charleston, un barbat lipsit de scrupule si prejudecati, un adevarat "rebel" al vremurilor respective. Acesta dezvolta o pasiune pentru razgaiata Scarlett si continua sa o curteze si sa incerce sa o imblanzeasca de-a lungul unor ani buni. El este martor la toate incercarile prin care trece familia O'Hara din cauza razboiului si la incredibila metamorfoza a fetei rasfatate de altadata, care devine o adevarata luptatoare.

Povestea evolueaza de la scenele cutremuratoare cu Atlanta, asediata in razboi, pana la celebra fraza de incheiere cu care Scarlett isi arata intreaga transformare: "Sincer, draga mea, nu-mi pasa deloc!". Nu degeaba acest film ocupa primul loc in topul celor mai bune filme de dragoste.

Locul 2: Marele Gatsby (The Great Gatsby)

Fie ca ne referim la filmul din anii '70, cu Robert Redford in rolul principal, sau la cel din 2013, cu Leonardo DiCaprio in rol principal, Marele Gatsby este o adaptare minunata dupa binecunoscutul roman cu acelasi nume al lui F. Scott Fitzgerald.

Scriitorul in devenire Nick Carraway se muta in New York in 1922, intr-o era a depravarii sociale, a viciilor si a exceselor. El ajunge vecin cu un multimilionar misterios, Jay Gatsby, care da petreceri spectaculoase. Acesta isi foloseste imensa avere (pe care a obtinut-o ilicit) pentru a se integra in inalta societate din Long Island si pentru a o recastiga pe Daisy Buchanan (verisoara lui Nick), iubirea lui din tinerete, casatorita acum cu Tom Buchanan, un foarte bogat mostenitor cu sange nobil. Astfel, Nick este atras in aceasta lume a inaltei societati, plina de iluzii, deceptii si superficialitate. El nareaza o poveste de dragoste imposibila, un vis nestramutat al unui om cu adevarat optimist (Gatsby) si o tragedie de proportii, care oglindeste valorile rasturnate ale societatii.

In vreme ce varianta din 1974 a Marelui Gatsby este foarte fidela atmosferei din carte, filmul din 2013 este o viziune mai modernista a acelorasi intamplari. Indiferent la care alegi sa te uiti, ambele sunt filme exceptional realizate dupa o carte care nu trebuie sa iti lipseasca din biblioteca. Robert Redford este un actor inegalabil, iar Leonardo Dicaprio ne demonstreaza inca o data ca poate intra in orice rol, chiar daca este adesea ironizat pentru faptul ca cele mai multe personaje pe care le interpreteaza mor la sfarsitul filmului.

Top 5 filme dupa carti, #1: Zbor deasupra unui cuib de cuci (One Flew Over the Cuckoo's Nest)

Unul dintre cele mai apreciate filme realizate dupa carti este cu siguranta Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975), dupa romanul cu acelasi nume al lui Ken Kesey.

Jack Nicholson apare pentru a doua oara in acest top, pentru inca un rol jucat cu un talent magistral. El este raufacatorul recidivist Randle P. McMurphy, care, pentru a evita pedeapsa cu inchisoarea, se preface ca este nebun pentru a fi internat intr-un sanatoriu. Aici el cunoaste personaje care mai de care mai iesite din comun si pe rigida asistenta Ratched (Louise Fletcher), careia ii devine un dusman declarat. Ei sunt doi poli opusi: ea este o figura autoritara care cauta cu orice pret sa instaureze ordine si disciplina, el este un neadaptat carismatic care sfideaza sistemul si vrea sa traiasca liber, fara constrangeri. McMurphy instiga grupul de bolnavi psihic la actiuni nepermise, care par inofensive, dar care conduc la o finalitate tragica. In lupta continua pe care o are cu asistenta Ratched, McMurphy este in dezavantaj, deoarece nu are niciun fel de putere in afara de spiritul liber. Totusi, mesajul sau (a trai liber sau a nu mai trai) este interiorizat de colegii sai de suferinta, care inteleg ca un om poate evada chiar si din cele mai crunte conditii opresive.

Acest top 5 al celor mai bune filme realizate dupa carti reprezinta doar o mica parte din vasta colectie de productii minunate de acest gen, pe care trebuie neaparat sa le vezi.

Sursa foto: www.allmovie.com

Articolul urmator
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.