Top 5 colinde romanesti care respecta traditia

Top 5 colinde romanesti care respecta traditia

Cristina Babii

Plin de semnificatii religioase puternice, Ajunul Craciunului are o incarcatura spirituala aparte. Traditia spune ca, pe 24 decembrie, familiile se aduna si, cu mare voiosie, agata globuri si beteala in pomul de Craciun, asteptandu-l pe batranul Craciun sa puna daruri sub crengile verzi. Insa de departe cea mai frumoasa traditie din Ajunul Craciunului este colindatul.

In Romania, se obisnuieste ca primii colindatori sa apara in dimineata de Ajun, iar familiile ii asculta din casa si apoi ies sa ii rasplateasca cu nuci, mere si colaci. La sate, colindatorii canta la geam. Astfel, frumusetea minunatelor colinde romanesti este, parca, si mai puternica. Ia aminte: se spune ca, daca tii usa inchisa si nu primesti colindatorii, iti va merge rau in noul an!

 

„Umblatul cu colinda" nu presupune insa doar cantece traditionale care vestesc nasterea lui Hristos - colindatorii cei mai iscusiti sunt costumati si mascati in diferite animale, precum cai, capre sau ursi, care simbolizeaza spiritele malefice. Pentru a le alunga, folosesc clopotei, bat din tobe si striga, traditie care se respecta mai ales in zona rurala.

In zilele noastre, putine dintre obiceiuri au mai ramas vii, insa traditionalele colinde romanesti se pastreaza inca si le ascultam cu drag. Noi am intocmit un top 5 al celor mai cunoscute si incarcate de emotii colinde romanesti pe care sa le asculti de Craciun. 

5. O, ce veste minunata!


Unul dintre cele mai frumoase colinde romanesti, cu linie melodica dulce, lina (spre deosebire de „Steaua sus rasare" sau „Domn, domn, sa-naltam"), este creatia compozitorului D.G. Kiriac. In ceea ce priveste versurile, se cunosc mai multe variante, cum este si cazul altor colinde romanesti. De exemplu, unele texte folosesc „Viflaim" sau „Viflaem" in loc de Betleem, pentru a denumi locul in care s-a nascut Mesia.

4. Scoala, gazda, din patut!


„Scoala, gazda, din patut!” este un cantec care se deosebeste de alte colinde romanesti prin mesajul pe care il transmite. Aceste iese din sfera vestitorilor nasterii lui Iisus si a bucuriei pe care o aduce venirea Lui pe lume. Colindul simbolizeaza bunatatea umana, impartasita mai ales in preajma sarbatorilor.

Cantecul exista si la valoni, unde este chiar mai raspandit decat la noi, sub numele de „Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé".

„Scoala, gazda, din patut/Si ne da un colacut/Ca mamuca n-o facut/Sita deasa n-o avut."

3. Deschide usa, crestine!


Colindatorii sunt povestitorii nasterii Domnului in acest colind romanesc.

Si la Viflaim (Betleem) am fost/Unde s-a nascut Hristos/Si-am vazut si pe-a sa mama/Pe care Maria o cheama." 

De altfel, mai departe, colindul vorbeste despre nasterea umila a fiului lui Dumnezeu si credinta adanc inradacinata a crestinilor ortodocsi. Primii martori ai fericitului eveniment au fost ingerii (de aici si asemanarea colindatorilor cu ingerii) si pastorii, care isi vegheau noaptea turmele.

„Cete de ingeri coboara/Staulul de-l inconjoara/Pastorii cu flori in mana/Impletesc mandra cununa/Pe cununa-i scris frumos/Astazi s-a nascut Hristos."

2. La Betleem, colo-n jos

Colind originar din regiunea Moldovei, „La Beltleem, colo-n jos” intruchipeaza nasterea Maicii Domnului, singura, fara ajutor, intr-un staul de animale.

„La Betleem, colo-n jos/Cerul arde luminos/Preacurata naste astazi pe Hristos/Naste-n ieslea boilor/Pe-mparatul tuturor/Preacurata sta si plange-ncetisor."
 

Imaginile descrise sunt foarte plastice si sugestive: „N-are scutec de-nfasat/Nici hainuta de-mbracat/Pentru pruncul de-mparat/Nu mai plange, Maica mea/Scutecele noi ti-om da/Pruncul sfant de-ai infasa".

1. Astazi s-a nascut Hristos


Se spune ca intr-o noapte asa pasnica precum cea de Craciun nici cainii nu latra, fiarele imblanzite nu ataca si natura este mai blanda. De aici si bucuria pe care toti crestinii o au, indemnati prin colindul „Astazi s-a nascut Hristos", sa cante, sa laude si sa se bucure de nasterea Domnului.

„Astazi s-a nascut Hrisos/Mesia, chip luminos/Laudati si cantati si va bucurati/Neaua ninge, nu-L atinge/Vantul bate, nu-L razbate/Ploaia calda de mi-L scalda.
"
 
Craciunul ar fi mult mai trist fara aceste colinde romanesti care rasuna in noaptea de Ajun. Pregateste-te sa primesti colindatorii si sa te bucuri cum se cuvine de sarbatori! 

Care sunt colindele tale romanesti preferate?

Sursa foto: enational.ro, Pinterest

Articolul urmator
Ritualul ieșit din comun care a cutremurat lumea! Indonezienii își dezgroapă, spală și plimbă morții o dată la trei ani
Ritualul ieșit din comun care a cutremurat lumea! Indonezienii își dezgroapă, spală și plimbă morții o dată la trei ani
Ce personaj din basmele romanesti esti?
Incepe quiz
Ce personaj din basmele romanesti esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.