Tot ce trebuie să ştii despre ţigările electronice

Tot ce trebuie să ştii despre ţigările electronice

Eugenia Dinescu, redactor

Fumatul este una dintre principalele cauze ale producerii bolilor cardiovasculare şi cancerului, însă nu nicotina este factorul responsabil pentru pericolele ţigărilor, ci gudronul şi monoxidul de carbon.  Ţigările electronice elimină compuşii rezultaţi din combustia tutunului, datorită sistemului de vaporizare: în loc de a arde tutunul, mecanismul ţigărilor electronice încălzeşte un lichid cu nicotină, care se transformă în vapori.



Părerile sunt împărţite când vine vorba despre siguranţa ţigărilor electronice: în timp ce există voci care susţin că ţigările electronice minimizează riscurile asociate fumatului, experţii în sănătate preferă să adopte o atitudine rezervată înainte de a le recomanda drept o alternativă sigură.

Dacă eşti tentată să optezi pentru vapat în detrimentul fumatului, află tot ce trebui să ştii despre ţigările electronice în rândurile următoare!

Cum funcţionează ţigările electronice?

Ţigările electronice încep să câştige tot mai mulţi adepţi odată cu promulgarea legii antifumat în spaţiile publice. Acestea le oferă utilizatorilor concentraţia de nicotină din fumat prin vapori, eliminând fumul rezultat în urma combustiei tutunului. În plus, cu ajutorul ţigărilor electronice îţi poţi satisface nevoia de nicotină şi în localuri publice – cu excepţia mijloacelor de transport în comun şi în preajma locurilor de joacă pentru copii.

Odată ce ai optat pentru o ţigară electronică, îţi poţi lua rămas-bun de la grija constantă a brichetelor pierdute. Mecanismul de la baza unei ţigări electronice este elementul care face acest lucru posibil: alimentat de o baterie cu litiu, atomizorul ţigării electronice încălzeşte lichidul cu nicotină, producând vaporii care pot fi inhalaţi.

Chiar te ajută să renunţi la tutun?

Dacă gestul de a fuma este principalul motiv pentru care nu poţi renunţa la acest viciu, ţigările electronice pot înlocui cu succes ţigările convenţionale, eliminând expunerea la gudron şi monoxid de carbon. Întocmai precum un plasture cu nicotină, ele substituie nevoia de a fuma, însă nu tratează şi dependenţa de nicotină. Concentraţia de nicotină variază în funcţie de tipul de lichid ales, însă majoritatea producătorilor oferă lichide pentru ţigări electronice cu un conţinut de nicotină comparabil cu cel al unei ţigarete obişnuite, dar şi cu un nivel mai redus, similar ţigărilor light.

Care sunt riscurile ţigărilor electronice?

Fumul unei ţigări convenţionale conţine peste 7000 de chimicale. Dintre acestea, 69 intră în categoria compuşilor carcinogenici (conform Societăţii Americane de Cancer). Deşi vaporii unei ţigări electronice nu conţin reziduuri de combustie şi gudronul eliberat de arderea tutunului, ele nu sunt complet lipsite de riscuri. Principalul pericol? Nicotina lichidă.

Spre deosebire de nicotina din frunzele de tutun, forma lichidă a acesteia este toxică şi are un potenţial letal. Intoxicaţia cu nicotină lichidă se produce în cazul ingestiei accidentale, contactului cu pielea sau inspiraţiei şi reprezintă un motiv de spitalizare. Simptomele sale includ stare de greaţă, vomă şi iritarea ochilor. O doză mai mică de 5 ml este suficientă pentru a pune în pericol viaţa unui adult, aşa că trebuie să te asiguri că investeşti într-o ţigară electronică sigură, care nu este niciodată lăsată la îndemâna copiilor.

Pe lângă nicotină, lichidul conţine şi un solvent pentru nicotină (în general, propylen glycol sau glicerină vegetală), arome şi alţi aditivi, asupra cărora nu există un consens clar referitor la impactul nociv pe care îl pot avea asupra organismului. Anumite studii indică prezenţa anumitor compuşi carcinogenici similari formaldehidei în vaporii emişi de ţigările electronice, dar într-un număr mai mic decât în ţigările cu tutun, conform ultimelor studii.  Mai mult, prezenţa unor derivaţi ai formaldehidei este asociată folosirii ţigărilor electronice doar la o tensiune ridicată. Conform datelor, formaldehida este produsă când atomizorul este alimentat de o tensiune de cel puţin 5 volţi, iar majoritatea dispozitivelor comercializate funcţionează cu o tensiune cuprinsă între 3.3 – 4.2 V.

În ceea ce priveşte inhalatul pasiv al vaporilor emişi de o ţigară electronică, rezultatele studiilor de până acum sunt neconcludente. Conform unui studiu publicat de Roswell Park Cancer Institute, ţigările electronice nu contaminează aerul cu monoxid de carbon, iar concentraţia de nicotină prezentă în vaporii care ajung în aer este de 10 ori mai mică decât în cazul ţigărilor obişnuite. În ciuda datelor încurajatoare, efectele expunerii pe termen lung la vapori nu sunt cunoscute.



Piaţa ţigărilor electronice se dezvoltă constant, iar în prezent există o mulţime de modele adaptate nevoilor specifice ale fiecărui utilizator: de la cele care intensifică aroma lichidului până la calitatea vaporilor, astfel încât sa te bucuri de cea mai bună experienţă de vaping. Dacă primele modele de ţigări electronice imitau forma ţigărilor convenţionale, noile modele sunt prevăzute cu un rezervor inovator şi au o formă similară unui stilou, pe care trebuie să îl realimentezi cu lichid, fie prin inserarea unei capsule noi, fie prin reumplere. În plus, anumite modele sunt prevăzute cu un dispozitiv de încărcare prin USB şi acumulator de maşină, ceea ce îţi permite să le reîncarci oriunde te-ai afla.

Magazinul online Voore îţi oferă o selecţie largă de ţigări electronice şi lichide proprii, precum şi o mulţime de alte accesorii esenţiale. Accesează şi tu magazinul online Voore şi descoperă gama completă de dispozitive şi consumabile pentru vapat!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.