Tot ce trebuie sa stii despre postul Craciunului

Tot ce trebuie sa stii despre postul Craciunului

Geanina Ichim

Postul Craciunului, cunoscut si sub denumirea de postul Nasterii Domnului, este al doilea ca importanta dupa cel al Pastelui, fiind mai scurt si mai putin aspru decat acesta, datorita numeroaselor dezlegari la peste, untdelemn si vin.

Perioada de post implica o parte trupeasca - abtinerea de la produse de origine animala, dar si una spirituala - retinerea de la ganduri si fapte rele, de la pofte si patimi.

IPS Daniel, patriarhul Romaniei, le-a transmis credinciosilor un mesaj cu privire la postul Nasterii Domnului: "Postul Craciunului imbina pocainta cu milostenia si fapta buna, la care ne indeamna Evangheliile dinaintea si din timpul acestui post. (...) Este o pregatire, o sfintire a gandurilor, a simtirilor, a trupului si sufletului nostru prin pocainta, prin Spovedanie si Impartasanie, prin citirea mai deasa a Sfintei Scripturi si a scrierilor sfintilor si printr-o atentie spirituala deosebita. (...) In aceasta perioada a postului intelegem ca, pe langa pregatirea noastra duhovniceasca interioara, trebuie sa facem si milostenie sau sa fim milostivi ca Sfantul Nicolae, daruind altora, ca semn la iubirii noastre fratesti, daruri spirituale si daruri materiale, dupa putinta, iar daca nu avem niciun dar material, macar sa oferim un cuvant bun, o mana de ajutor, o incurajare unui om sarac, singur si deznadajduit, intristat sau indoliat".

 


Foto: awaypoint.wordpress.com

Cand incepe postul Craciunului


Lasata secului pentru postul Craciunului este in data de 14 noiembrie (sau cu o zi inainte, atunci cand cade intr-o miercuri), dupa care urmeaza o perioada de 40 de zile de abstinenta trupeasca si spirituala, intre 15 noiembrie si 24 decembrie. Prin aceasta durata, crestinii isi amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, inainte de a primi cele zece porunci (Decalogul), scrise pe table de piatra.

Sinodul local din Constantinopol a hotarat, in anul 1166, ca postul Craciunului sa dureze 40 de zile pentru credinciosii bisericii ortodoxe. Acest post este tinut si de Biserica Romano-Catolica, sub denumirea de Advent, insa dureaza mai putin, doar patru saptamani.

Dezlegare la peste in postul Craciunului


Biserica a randuit ca in postul Nasterii Domnului sa avem dezlegare la peste, untdelemn si vin in fiecare sambata si duminica, intre 21 noiembrie si 15 decembrie, inclusiv, dar si in alte cateva zile, din timpul saptamanii, cu sarbatori si sfinti importanti. In calendarul crestin-ortodox, aceste zile sunt notate prin mentiunea "dezlegare la peste" si prin simbolul unui peste.

Astfel, prima dezlegare la peste este joi, 21 noiembrie, de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. In afara de zilele de sambeta si duminica, mai avem liber la preparate din peste in urmatoarele zile:

- luni, 25 noiembrie, Odovania praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, Sf. Mare Mc. Ecaterina, Sf. Mare Mc. Mercurie;

- marti, 3 decembrie, de Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica si Caldarusani; Sf. Proroc Sofonie, Sf. Sfintit Mc. Teodor, arhiepiscopul Alexandriei;

- joi, 5 decembrie, Sf. Cuva cel Sfintit, Sf. Mc. Anastasie, Sf. Cuv. Mc. Cosma Atonitul;

- vineri, 6 decembrie, Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei;

- joi, 12 decembrie, Sf. Ier. Spiridon, episcopul Trimitundei, Sf. Mc. Siner, Sf. Ier. Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului.

Ajunul Craciunului, zi de post negru


Ultima zi a postului, 24 decembrie, numita si Ajunul Craciunului, este o zi de post mai aspra decat in celelalte zile. In cele mai multe regiuni ale tarii, se tine post negru pana la ora noua sau pana la rasaritul Luceafarului de seara, iar apoi se obisnuieste sa se manance grau fiert cu miere si fructe. De asemenea, crestinii ii asteapta in aceasta zi pe colindatori si pe preot, care vin sa aduca vestea Nasterii Mantuitorului. Postul Craciunului se incheie dupa liturghia Nasterii Domnului, din prima zi de Craciun.

Postul Craciunului este unul luminos, plin de nadejde, pentru ca ii pregateste pe credinciosi de o mare bucurie - nasterea lui Iisus. Abtinerea de la hrana "de dulce" pe parcursul celor 40 de zile este usurata de foarte multe zile cu dezlegare la peste, vin si untdelemn. Curatirea trupeasca trebuie sa fie insotita insa si de una sufleteasca - abtinerea de la ganduri, vorbe si fapte rele, pe care sa le inlocuim cu rugaciune, milostenie si sprijinirea celor aflati in nevoie.

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Ce spirit al Crăciunului ești?
Incepe quiz
Ce spirit al Crăciunului ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.