Totul despre dezlegarea viselor: o scurta istorie a oniromantiei

Totul despre dezlegarea viselor: o scurta istorie a oniromantiei

Redactor Alexa Galgau

Visele au fost intotdeauna fascinante pentru oameni, iar interpretarea lor a devenit o arta inca din cele mai vechi timpuri, cand se credea ca acestea pot fi folosite pentru a prezice viitorul. Mai tarziu, dupa mii de ani, odata cu dezvoltarea notiunilor de psihologie si psihanaliza, visele au capatat o cu totul alta nuanta, devenit cheia in descoperirea originii problemelor mintale ale oamenilor. In prezent, exista in continuare foarte multi oameni care cred in tainele oniromantiei, dar si multi care prefera abordarea stiintifica si duc mai departe mostenirea pretioasa lasata de Freud si Jung, psihanalisti celebri ai erei contemporane.

Daca si tu esti vrajita de lumea magica a viselor, afla mai multe despre dezlegarea viselor si despre cum a evoluat aceasta practica de la ocultism la stiinta!

O scurta istorie a dezlegarii viselor

Talmacirea viselor este o arta (sau o stiinta) care se bazeaza pe ideea ca poti atasa o semnificatie lucrurilor pe care le visezi. Aceasta credinta a existat pretutindeni in lume, inca din Antichitate, facandu-si loc inclusiv in diferite religii. Chiar si in crestinism visele ocupa un loc important. In prezent, dezlegarea viselor a fost transformata mai degraba intr-o stiinta, ajutandu-ne sa ne intelegem mai bine temerile si sentimentele reprimate, avand in vedere ca acestea se ascund in subconstient. 

Visele ca manifestare supranaturala

In civilizatiile antice, se credea ca visele erau o modalitate de a comunica cu zeii. Atat civilizatia egipteana, cat si cea babiloniana au avut aceasta idee si se foloseau de vise pentru a prezice viitorul, pentru a vindeca boli si pentru a primi mesaje de la divinitate. Fiecare civilizatie avea cate un zeu sau cate o zeita a viselor, dar si o literatura destul de vasta in domeniu. Visele erau privite ca o interventie divina, fiind asociate cu un fenomen supranatural. De aceea, se credea ca numai persoanele cu puteri supranaturale pot interpreta corect visele. 

Talmacirea viselor este o parte integranta a crestinismului, fiind mentionata in biblie de multe ori. Iosif era cunoscut pentru capacitatea lui de a interpreta visele. Exista mai multe scripturi care abordeaza acest subiect, toate sugerand ca visele pot fi profetii sau ca pot fi o modalitate prin care ingerii comunica cu oamenii. Buddhismul si hinduismul cuprind si ele o literatura destul de vasta referitoare la vise - se spune ca nasterea lui Buddha a fost anuntata printr-un vis cu un elefant, o creatura sfanta in acea parte a Orientului. 

In Evul Mediu, visele erau privite ca un soi de calatorie a sufletului in noapte si erau asociate cu prezenta diavolului, ca orice alt fenomen pe care oamenii nu il intelegeau prea bine atunci. Pana in secolul XIX, deci relativ recent in istorie, visele au fost intotdeauna asociate cu paranormalul, ocultismul si clarviziunea. Chiar si in vremurile moderne se mai interpreteaza astfel, desi acum abordarea stiintifica este mult mai populara. 

Visele in viziunea moderna

In secolul XIX, Sigmund Freud a integrat interpretarea viselor in teoria sa referitoare la psihanaliza. Acesta a fost un punct de rascruce in dezlegarea viselor. Freud a fost primul care a venit cu ideea ca visele ar putea fi o poarta catre propriul nostru subconstient, acea parte a mintii care ne este ascunsa in mod obisnuit, dar in care se aduna tot ceea ce reprimam, toate temerile, dorintele si sentimentele inhibate. Multe dintre dificultatile cu care ne confruntam ca oameni au legatura cu lupta continua intre dorintele interzise pe care le avem si tendinta de a le reprima. Freud sustinea ca prin analiza viselor putem sa descoperim originea tuturor conflictelor noastre interioare, prin interpretarea unor simboluri si a sentimentelor traite in timpul visului. 

Conform psihanalizei, visele sunt create de „reziduurile” zilei, adica ramasitele de memorie referitoare la evenimentele de peste zi. Acestea includ ganduri reprimate, dorinte aprinse si porniri ascunse, care in vis sunt distorsionate, creand confuzie. De aceea, pentru a intelege caile incurcate ale subconstientului, este nevoie de ghidajul unui psihanalist. 

Daca patrundem si mai adanc in tainele stiintifice ale viselor, aflam ca acestea reprezinta activitate mentala care contine ganduri, emotii si imagini, avand loc in faza somnului cunoscuta ca REM (rapid eye movement), dar si in afara acesteia. Visele din timpul fazei REM sunt agresive din punct de vedere emotional, iar acelea din alte faze ale somnului implica sentimente pozitive. La nivelul creierului, visele sunt energie electrica pura, care stimuleaza anumite regiuni ale acestuia. Inca nu se stie exact de ce se intampla acest lucru, insa o ipoteza ar fi ca aceasta este metoda creierului de a deconecta cortexul de la orice input senzorial, permitandu-i sa se odihneasca. Aceasta ar explica si de ce oamenii iau decizii proaste si gandesc mai lent atunci cand sunt nedormiti. 

Dezlegarea viselor, chit ca ne referim la practica oculta sau la intelegerea stiintifica a procesului din creier, este un subiect fascinant si ne poate ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza mintea. 

Iata cum poti sa tii un jurnal de vise si de ce este important sa visezi!

Articolul urmator
File ascunse de istorie: Vlad Țepeș s-a iubit cu o fată de 17 ani, care i-a făcut 5 moștenitori
File ascunse de istorie: Vlad Țepeș s-a iubit cu o fată de 17 ani, care i-a făcut 5 moștenitori
Ce regină din istorie ești?
Incepe quiz
Ce regină din istorie ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.