Tradiții şi superstiţii de Învierea Domnului

Tradiții şi superstiţii de Învierea Domnului

Viorica Ghinea, redactor

Sărbătorile pascale sunt închinate Învierii Domnului din morţi, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, care a adus oamenilor speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice. Pentru a respecta sacrificiul făcut de Mântuitor, oamenii au preluat din generaţie în generaţie tot felul de tradiţii şi obiceiuri pe care le respectă cu sfințenie în Săptămâna Mare. AICI găseşti ce nu ar trebui să faci de luni până sâmbătă!

Citeşte ce tradiţii şi superstiţii au românii de Învierea Domnului!

12 tradiţii şi superstiţii de Învierea Domnului

1. Odată ce creştinii au luat lumină de la biserică, trebuie să facă o cruce mică pe peretele dinspre răsărit, afumându-l cu lumânarea, apoi să o lase să se stingă de la sine. Alte tradiţii spun că, după ce s-a făcut semnul crucii, lumânarea trebuie stinsă de pragul de sus al uşii de la intrare. Dar nu contează atât de mult când o stingi, ci faptul că trebuie să o păstrezi tot anul şi să o aprinzi în clipele dificile.

2. În familiile maramureşene, în prima zi de Paşte, toţi membrii familiei trebuie să se spele pe faţă cu apa în care au fost puse un ou roşu şi o monedă de argint. Acest obicei promite un an îmbelşugat şi sănătate.

3. Potrivit tradiţiei, în noaptea de Învierea Domnului, fetele nemăritate din zona Bucovinei trebuie să spele clopotniţa şi limba clopotului, neapărat cu apă neîncepută (luată din izvor ori din fântână). Dimineaţa, când se trezesc, fetele se spală pe faţă cu această apă, pentru a fi frumoase tot anul şi pentru a atrage peţitori.

4. La slujba de Învierea Domnului, oamenii din Muntenia vin cu un coş în care au pus ouă roşii, pască ori cozonac şi vin. Pe lângă aceste bunătăţi, ei mai iau cu ei şi un cocoş. Cântatul cocoşului este un semn că Iisus Hristos a înviat. Persoana al cărei cocoş va cânta primul va fi extrem de norocoasă în anul respectiv.

5. Primul aliment care se consumă de Paşte este miezul de pâine înmuiat în vin, numit „Paşti” la ortodocşi. El este un element pascal esenţial şi semnifică trupul şi sângele lui Iisus Hristos.

6. După ce ai respectat pasul de mai sus, este indicat să mănânci alimentele în ordinea următoare. Întâi oul, pentru sănătate, apoi peştele, pentru a fi sprintenă, şi, la urmă, carnea de pasăre, pentru a fi la fel de uşoară.

7. Nimeni nu trebuie să plângă ori să fie trist de Paşte. Singurele sentimente care ar trebui să existe în sufletul creştinilor sunt bucuria, entuziasmul şi bunătatea.

8. Ziua Învierii Domnului este vestită de copii (aflaţi până la vârsta de 9 ani) în Maramureş. Cei mici merg la vecini, prieteni ori rude și anunţă marea sărbătoare. Gazdele le oferă tot felul de bunătăţi specifice acestei zile sfinte, în special ouă roşii.

9. Nu doar de Revelion trebuie să treacă mai întâi un bărbat pragul casei, şi de Învierea Domnului. Se spune că acest obicei fereşte casa de conflicte tot anul.

10. Superstiţiile strămoşeşti spun că în dimineaţa Paştelui este bine să priveşti într-un vas cu apă neîncepută. În acest fel vei avea vederea bună tot restul anului.

11. Abţine-te să consumi ouăle roşii de Paşte cu sare presărată pe ele. Se spune că, dacă vei face acest lucru, vei transpira abundent tot anul.

12. Indiferent de zonă, oamenii obişnuiesc ca de Paşte să se îmbrace în haine noi. Acest obicei, spre deosebire de altele care s-au pierdut de-a lungul timpului, este respectat şi la oraşe. El simbolizează schimbarea trupului şi a sufletului.

Mai cunoşti şi alte obiceiuri şi tradiţii specifice Învierii Domnului?

Articolul urmator
Superstiții din popor care-ți arată că un bărbat se gândește intens la tine
Superstiții din popor care-ți arată că un bărbat se gândește intens la tine
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.