Traditii si superstitii in Ajunul Craciunului: ce sa faci si ce sa nu faci pe 24 decembrie

Traditii si superstitii in Ajunul Craciunului: ce sa faci si ce sa nu faci pe 24 decembrie

Andreea Gluh, redactor

Vine Craciunul, insa inainte de ziua in care ne bucuram de Nasterea Domnului, pe care o sarbatorim cu daruri sub brad si cu bucate alese, trebuie sa trecem de Ajun. Acesta este momentul in care facem ultimele pregatiri, insa, pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de superstitiile care ne-au ramas mostenire, pentru ca totul sa ne mearga bine.

Obiceiuri de respectat in Ajunul Craciunului

Conform povestilor si traditiilor stramosesti, Mos Ajun este fratele geaman al lui Mos Craciun. El este un batranel cumsecade, asa ca si noi trebuie sa fim asemenea lui pe 24 decembrie. Astfel, pe mese trebuie sa existe colaci si turte, pentru ca sufletele celor decedati sa intampine Craciunul cu aceeasi bucurie ca si cei vii. De asemenea, se spune ca toti colindatorii trebuie cinstiti cu covrigi si cu nuci, nicidecum cu bani, acest din urma obicei aparand tarziu, in orase.

Sursa foto: f64.ro

Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului

Un alt obicei culinar spune ca, daca vrei sa ai copii sanatosi tot anul ce va urma, trebuie sa le dai sa manance dovleac copt in seara de Ajun.

Nu este bine ca noaptea de Ajun sa te prinda in grajdul plin cu fan si cu atat mai mult sa dormi in fan, pentru ca acum boii prind glas omenesc si povestesc despre Nasterea Domnului, iar acest lucru trebuie sa fie ascuns urechilor si privirii oamenilor.

Daca despre musafirul care iti apare in prag in prima zi a noului an se spune ca trebuie sa fie primit in casa, despre musafirul care iti ciocane la usa in noaptea dintre Ajun si Craciun se zice ca nu trebuie primit. Motivul il reprezinta supersitia conform careia norocul va disparea din casa a carei usa va fi deschisa in acest moment magic. 

De asemenea, daca esti o persoana credincioasa si te rogi in ziua de Ajun, poti vedea cum se deschid portile Cerului. Poate ca acesta superstitie ti se pare exagerata, insa exista o multime de credinte asemanatoare in diverse culturi care au luat nastere de-a lungul istoriei.

Nu in ultimul rand, printre aceste traditii si superstitii din Ajunul Craciunului se numara si cea referitoare la legatura existenta intre belsugul gospodarului si ceea ce face in aceasta zi. Astfel, crescatorii de albine nu trebuie sa dea cu imprumut un obiect, indiferent care ar fi acesta, daca vor sa aiba miere multa in urmatorul an, iar fermierii trebuie sa puna iarba pe masa, pe care sa le-o dea apoi de mancare vacilor, pentru ca acestea sa dea mult lapte.

Unele dintre aceste traditii si superstitii din Ajunul Craciunului pot fi respectate si in ziua de azi, chiar daca viata la oras si miturile urbane ne-au acaparat existenta in mare parte. Pentru a nu ne pierde insa identitatea culturala, este bine ca, din cand in cand, sa revenim la obiceiurile inradacinate in memoria noastra genetica. 

Surse: traditii-superstitii.ro; crestinortodox.ro

Articolul urmator
Trei ceasuri rele sau mit? Ce să nu faci într-o zi de marți, 13
Trei ceasuri rele sau mit? Ce să nu faci într-o zi de marți, 13
Ce spirit al Crăciunului ești?
Incepe quiz
Ce spirit al Crăciunului ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.