VIDEO: Pozitia corecta la calculator

VIDEO: Pozitia corecta la calculator

Redactor Alexa Galgau

Majoritatea oamenilor are un serviciu care implica statul la un birou, cu ochii in calculator, timp de 8 ore pe zi. In aceste conditii, nu trebuie sa ai prea multe cunostinte de medicina ca sa iti dai seama ca intregul corp este afectat de o asemenea lipsa de activitate repetata ani de zile. Cea care sufera cel mai mult, insa, este coloana. In zilele noastre, problemele cu spatele sunt atat de comune, incat aproape ca ni se par firesti. 

Pentru ca nu poti sa renunti la locul de munca de teama ca o sa ai dureri de spate, iti propunem sa rezolvi problema pe alta cale: afla care este pozitia corecta la calculator!

Pozitia corecta la calculator

Nu este atat de dificil sa iti corectezi obiceiurile proaste, mai ales atunci cand sanatatea ta este in joc. Avand in vedere ca ne petrecem o buna parte din viata pe un scaun, pozitia corecta la birou sau calculator este esentiala pentru a evita niste probleme care apoi sunt foarte greu de remediat. 

In acest videoclip, ti se arata exact ce anume trebuie sa faci pentru a avea o pozitie corecta la calculator:

Asadar, greseala cea mai mare pe care o facem cand lucram la calculator sau laptop, dar mai ales la acesta din urma, este faptul ca ne aplecam, tinand coloana intr-o pozitie nenaturala. De altfel, nu te putine ori stam si picior peste picior, ceea ce afecteaza zona lombara si circulatia la nivelul picioarelor. Cand lucrezi la laptop si il tii in poala, pozitia corecta este urmatoarea: spatele drept (dar nu rigid), sustinut de o perna in zona lombara, corpul mai apropiat de spatarul scaunului sau canapelei, picioarele indoite la un unghi de 90 de grade, talpile pe podea si laptopul ridicat pe un suport, astfel incat sa nu te mai apleci spre ecran.

Cand stam la un birou, pe un scaun, problema cea mai mare este ca ne aplecam in mod involuntar capul spre ecran si, din aceasta cauza, coloana sta iarasi intr-o pozitie, curbata, nefireasca. Pozitia corecta poate ca nu pare tocmai comoda, dar se dovedeste a fi foarte utila daca nu vrei sa ai dureri de spate insuportabile. Este recomandat sa stai la o distanta rezonabila de birou, cu trunchiul drept, la un unghi de 90 de grade fata de masa de lucru. In functie de inaltimea scaunului si de distanta la care stai, va trebui sa faci in asa fel ca ecranul laptopului sau calculatorului sa fie exact la nivelul privirii, altfel vei continua sa te apleci fara sa iti dai seama. Daca este nevoie sa iti pui laptopul pe ceva ca sa ai ecranul la acest nivel, nu trebuie decat sa iti cumperi o tastatura separata, care se leaga prin USB la acesta. Astfel, mainile vor ramane pe birou si tu vei putea sa iti tii spatele drept. 

In cazul copiilor, o pozitie incorecta este aceea in care mainile sunt complet intinse pentru a scrie la tastatura. Solutia este simpla si intuitiva: trebuie ca acestia sa foloseasca perne pentru ca mainile sa se sprijine lejer pe masa. Daca picioarele atarna si nu ating podeaua, coloana este in continuare afectata, asa ca este nevoie de un scaunel care sa le sustina talpile.

Aceste mici modificari pot preveni problemele cu spatele, insa nu sunt suficiente pentru a fi sanatoasa si plina de energie. Oricat de presante ar fi problemele pe care trebuie sa le rezolvi, este foarte important sa te ridici de pe scaun macar o data la o ora. Nu trebuie sa faci decat cativa pasi, sa iti dezmortesti picioarele si spatele. Chit ca te duci sa vorbesti cu un coleg de munca sau te duci pana la baie sa te speli pe maini, cateva minute de miscare dau restart circulatiei si metabolismului. Iar daca ideea ca vei avea probleme cu coloana nu prea te convinge sa stai corect la calculator, iti dam noi un argument imbatabil: degeaba tii diete si faci sport din cand in cand, daca tu iti petreci cea mai mare parte din zi tintuita intr-un scaun, cu ochii intr-un ecran.   

Nu este greu sa adopti pozitia corecta la calculator - iti trebuie doar o mica doza de vointa. Chiar daca pe moment nu iti dai seama, ii faci corpului tau un mare bine, asa ca aplica sfaturile de mai sus chiar acum, cand citesti aceste randuri!

Iata si 5 metode rapide de a scapa de durerile de spate. 

Articolul urmator
Cele 5 „zone albastre" ale lumii, unde trăiesc cei mai sănătoși oameni
Cele 5 „zone albastre" ale lumii, unde trăiesc cei mai sănătoși oameni
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.