Poarta Iadului se află în România? Tot ce trebuie să știi despre Focul Viu!

Poarta Iadului se află în România? Tot ce trebuie să știi despre Focul Viu!

Redactor Alexa Galgau

Ne-ai crede dacă ți-am spune că există un loc unde pământul arde mereu și că se întâmplă chiar la noi în țară acest fenomen bizar? Nu este vorba despre vreo descriere a Apocalipsei sau a Iadului, ci de unul dintre obiectivele turistice din România mai puțin cunoscute, dar absolut fascinante. Atât în Buzău, cât și în Vrancea poți admira niște flăcări eterne, care răsar din pământ și atrag tot mai mulți turiști de la un an la altul.

Află totul despre Focul Viu și de ce are loc acest fenomen atât de interesant!

Focul Viu, un fenomen care stârnește fascinație

Înainte ca știința să vină cu răspunsuri pentru toate dilemele noastre, Focurile Vii, ca multe alte fenomene stranii din natură, au stârnit teamă ori fascinație și s-au țesut în jurul lor numeroase povești. Credința populară este că ele sunt un miracol și că orice dorință pe care ți-o pui când ești lângă ele se împlinește. Chiar și flacăra olimpică se spune că a fost inspirată din acest fenomen al focurilor vii care apar în anumite colțuri ale lumii.

Ceea ce pentru mulți oameni este un adevărat miracol, pentru savanți este totuși un fenomen pe cât de frumos, pe atât de banal. Focul viu este cauzat de emanațiile subterane de gaze, care, atunci când ies la suprafață prin fisurile din teren, se aprind prin fricțiunea cu pământul. Emisiile de gaze sunt foarte comune în România, însă doar în câteva zone ele se și aprind atunci când ajung la suprafață.

Focul Viu din Lopătari, Buzău

La aproape 60 de kilometri de Buzău, în comuna Lopătari, poți admira unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale din România. Flăcările Focului Viu ard mereu, chiar și pe timpul iernii. Uneori sunt foarte înalte și cu adevărat spectaculoase, alteori sunt atât de mici, încât abia le poți vedea.

Atunci când plouă, apa care cade pe zonele respective, unde se află fisurile în pământ, bolborosește, din cauza contactului cu gazul.

Zona în care se petrece acest fenomen bizar nu este foarte întinsă - este vorba doar de vreo 25 de metri pătrați. Cea mai frumoasă priveliște, conform turiștilor, poate fi admirată noaptea, când flăcările oferă un spectacol de neuitat.

Focul Viu din Andreiașu de Jos, Vrancea

Focul Viu mai poate fi admirat și în județul Vrancea, mai exact în rezervația naturală Andreiașu de Jos, unde există o arie specială dedicată protejării acestui fenomen natural. Aceasta are 400 de metri pătrați și reprezintă o zonă de interes geologic, fiind în același timp și o atracție turistică tot mai populară. 

Precum în cazul comunei Lopătari, hidrocarburile care ies prin crăpăturile din pământ se aprind spontan. Uneori, ele se pot stinge, însă în cea mai mare parte a timpului sunt aprinse. Ele pot fi micuțe, de câțiva centimetri, dar pot ajunge și la o jumătate de metru înălțime, oferind un spectacol incredibil!

Dacă vrei să admiri și tu Focul Viu, plănuiește-ți cât mai curând o excursie în aceste două locuri „miraculoase”, mai ales că vremea este prielnică și ai toate șansele să vezi focurile în toată splendoarea!

Surse foto: skytrip.ro, cartitaplimbareata.ro, pixdaus.com, la-povestile-mele.blogspot.ro

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.