Afla totul despre tulburarile de anxietate

Afla totul despre tulburarile de anxietate

Mihaela Dobre, redactor Divahair.ro

Anxietatea este o emotie umana normala. Multi oameni se simt nervosi atunci cand se confrunta cu o problema la locul de munca sau inainte de a da un test sau de a lua o decizie importanta. Cu toate acestea, tulburarile de anxietate sunt diferite. Ele pot provoca disconfort, astfel incat acestea interfereaza cu capacitatea unei persoane de a duce o viata normala.

Persoanele cu tulburari de anxietate reactioneaza in anumite situatii cu frica si spaima, precum si prin semne fizice de anxietate, cum ar transpiratia. Pentru persoanele cu tulburari de anxietate grija si frica sunt constante si coplesitoare. Tulburarile de anxietate se pot agrava daca nu sunt tratate, insa sunt disponibile tratamente eficiente in vederea tratarii acesteia.

anxietate

Care sunt tipurile de tulburari de anxietate?

Atac de panica

Persoanele cu aceasta tulburare au sentimente de teroare, care sunt apar brusc si in mod repetat, fara nici un avertisment. Alte simptome ale unui atac de panica includ transpiratii, dureri in piept, palpitatii (senzatii neplacute de batai de inima neregulate) si un sentiment de sufocare, care ar putea face persoana in cauza sa simta ca are un atac de cord.

Tulburari obsesiv-compulsive (TOC)

Persoanele cu TOC sunt afectate de ganduri constante sau temeri care ii determina sa indeplineasca anumite ritualuri in mod extrem. Acele ginduri tulburatoare sunt numite obsesii, iar ritualurile se numesc compulsii. Un exemplu este o persoana cu o teama excesiva de germeni, care se spala in mod constant pe maini.

Stresul post traumatic (PTSD)

PTSD este o afectiune care se poate dezvolta in urma unui eveniment traumatizant si/sau terifiant, cum ar fi o agresiune sexuala sau fizica, moartea neasteptata a unei persoane apropiate sau un dezastru natural. Oamenii cu PTSD au adesea ganduri recurente infricosatoare si amintiri ale evenimentului, si tind sa fie emotional amortiti.

Tulburari de anxietate sociala

Numita si fobie sociala, tulburarea de anxietate sociala implica griji coplesitoare si constiinta de sine cu privire la situatiile de zi cu zi sociale. Persoanelor care sufera de aceasta tulburare le este frica de nu a fi judecati de altii, sau se comporta intr-un mod care ar putea provoca jena sau sa conduca la ridiculizare.

Fobii specifice

O fobie specifica este o frica intensa de un anumit obiect sau situatie, cum ar fi serpi, inaltimi sau zbor. De obicei, nivelul de frica nu este adecvat situatiei si ar putea determina ca acea persoana sa evite situatiile obisnuite, de zi cu zi.

Tulburarea de anxietate generalizata

Aceasta afectiune presupune griji excesive, nerealiste si tensiune, chiar daca nu exista o situatie care justifica anxietatea.

tratament anxietate

Care sunt simptomele unei tulburari de anxietate?

Simptomele variaza in functie de tipul de tulburare de anxietate, dar simptomele generale de anxietate includ:

- sentimente de panica, frica si neliniste;
- ganduri obsesive, incontrolabile;
- ganduri repetate sau flashback de experiente traumatice;
- cosmaruri;
- comportamente ritualice, cum ar fi spalarea repetata a mainilor;
- probleme de dormit;
- maini reci sau transpirate;
- dificultati de respirare;
- palpitatii;
- incapacitatea de a fi calm;
- gura uscata;
- amorteala sau furnicaturi in maini sau picioare;
- greata;
- tensiuni musculare.

Care sunt cauzele tulburarilor de anxietate?

Cauza exacta a tulburarilor de anxietate nu este cunoscuta, dar tulburarile de anxietate, ca si alte forme de boli psihice, nu sunt rezultatul unei slabiciuni personale, un defect de caracter sau de educatie defectuoasa. De aceea, oamenii de stiinta continua cercetarea in acest domeniu, devenind clar faptul ca multe dintre aceste tulburari sunt cauzate de o combinatie de factori, inclusiv biologici si de mediu.

Anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat, ar putea duce la tulburari de anxietate cauzate de dezechilibre chimice din organism.

anxietate
Studiile au aratat ca stresul sever sau de lunga durata poate schimba echilibrul de substante chimice din creier, care controleaza starea de spirit de control. De asemenea, studiile au aratat ca tulburarile de anxietate pot exista la mai multi membri din cadrul aceleiasi familii, ceea ce inseamna ca acestea pot fi mostenite de la unul sau de la ambii parinti, ca parul sau culoarea ochilor. In plus, factorii de mediu, cum ar fi un traumatism sau un eveniment semnificativ, ar putea declansa o tulburare de anxietate la persoanele care au mostenit o susceptibilitate pentru a dezvolta aceasta tulburare.

Cat de frecvente sunt tulburarile de anxietate?

Cele mai multe tulburari de anxietate incep in copilarie, adolescenta sau maturitatea timpurie. Ele apar mai frecvent la femei decat la barbati, si apar cu o frecventa egala la caucazieni, afro-americani si hispanici.

Cum se diagnosticheaza tulburarile de anxietate?

Daca simptomele sunt prezente, medicul va incepe evaluarea prin efectuarea unui istoric medical complet si examinarea fizica. Desi nu exista teste de laborator pentru a diagnostica in mod specific tulburarile de anxietate, medicul ar putea utiliza mai multe teste de diagnosticare pentru a exclude bolile fizice ca si cauza a simptomelor.

Daca nu este prezenta nicio boala fizica, persoana ar putea fi trimisa la un psihiatru sau psiholog, profesionisti de sanatate mintala, care sunt special instruiti pentru a diagnostica si trata bolile mentale. Psihiatrii si psihologii folosesc un interviu special conceput si instrumente de evaluare specifice pentru a evalua o persoana cu o tulburare de anxietate. Medicul pune diagnosticul privind raportul pacientului in legatura cu intensitatea si durata simptomelor, inclusiv orice problema de zi cu zi cauzata de simptome si observarea medicului cu privire la atitudinea si comportamentul pacientului.  anxietate

Medicul apoi determina daca simptomele pacientului si gradul de disfunctie indica o tulburare de anxietate specifica. 

Cum se trateaza tulburarile de anxietate?

Tulburarile de anxietate sunt tulburari reale, care necesita tratament. Recuperarea nu este pur si simplu o chestiune de vointa si de auto-disciplina. Din fericire, multe progrese au fost inregistrate in ultimele doua decenii, in tratamentul persoanelor cu boli mintale. Desi abordarea tratamentului exact depinde de tipul de tulburare, una sau o combinatie de terapii ar putea fi folosite pentru cele mai multe tulburari de anxietate:

Medicamentele utilizate pentru a reduce simptomele de anxietate se refera in principal la antidepresive.

Psihoterapia (un tip de consiliere) este un proces in care profesionistii care au fost instruiti in rezolvarea problemelor de sanatate mintala consiliaza oamenii afectati si ii ghideaza catre un tratament corect de recuperare.

Terapia cognitiv-comportamentala

Persoanele care sufera de tulburari de anxietate participa adesea la acest tip de terapie in care persoana invata sa recunoasca si sa schimbe modelele de gandire si comportamente care conduc la sentimente suparatoare.

Care sunt perspectivele pentru persoanele cu tulburari de anxietate?

Diagnosticul precoce si tratamentul pot limita problemele cauzate de o tulburare de anxietate si pot imbunatati perspectivele. Din pacate, multe afectiuni de anxietate nu sunt recunoscute si, ca urmare, nu sunt tratate, ducand in timp la agravarea lor si perturbarea unei vieti normale.

Tulburarile de anxietate pot fi prevenite?

Tulburarile de anxietate nu pot fi prevenite, dar exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a controla sau reduce simptomele: incetarea sau reducerea consumului de produse care contin cofeina, cum ar fi cafea, ceai, cola si ciocolata.

Inainte de a va trata ambulatoriu, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca intentionati sa luati remedii pe baza de plante. Multe dintre acestea contin substante chimice care pot creste simptomele de anxietate.

Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.