10 lucruri pe care să nu le arunci niciodată la gunoi

10 lucruri pe care să nu le arunci niciodată la gunoi

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Nu poți ști niciodată ce se întâmplă cu lucrurile pe care le duci la gunoi. De aceea este nevoie de atenție când ne hotărâm ce să aruncăm la pubelă. Unele dintre obiectele pe care aruncăm la gunoi, precum medicamentele sau aparatura electronică, pot reprezenta un adevărat pericol pentru alți oameni, pentru animale sau pentru mediul înconjurător. Pentru a scăpa de aceste lucruri, cu care nu mai ai ce face, fără să le arunci efectiv la tomberon, te poți inspira din acest articol!

1. Bateriile reîncărcabile

baterii

Nu arunca la gunoi orice tip de baterii! Conform specialiștilor, bateriile care conțin nichel, cadmiu sau plumb trebuie duse la locuri speciale de colectare. În schimb, bateriile alcaline, pe bază de mangan sau carbon-zinc, nu sunt considerate periculoase și pot fi aruncate la gunoi fără probleme.

2. Becurile fluorescente

Nu arunca niciodată becurile fluorescente arse sau sparte la tomberon. Acestea conțin mercur, care poate fi foarte periculos când este eliberat în mediu. Caută pe internet un furnizor de servicii care reciclează materialele din care sunt făcute aceste becuri – precum sticla sau metalul – și du acolo mai multe becuri pe care le-ai adunat în timp.

3. Termometrele cu mercur

Deși nu se mai folosesc atât de frecvent, multă lume mai are încă în casă termometre clasice, cu mercur. Dacă nu le mai utilizezi ori s-au spart, sub nicio formă nu le arunca la gunoi, pentru că mercurul din ele este toxic. Le poți duce, împreună cu bateriile sau becurile fluorescente, la un colector de deșeuri toxice. Chiar și unele supermarketuri au cutii speciale în care se colectează astfel de obiecte.

4. Laptopurile și telefoanele mobile vechi

Ambele conțin compuși toxici, precum mercurul, plumbul sau cromul. Dacă aparatele încă mai funcționează, poți căuta companii care cumpără dispozitive vechi pentru piesele lor și obții chiar și bani pe ele. Dacă nu mai merg deloc, le poți duce la centre unde se realizează reciclarea electronicelor sau chiar poți contacta o „patrulă de reciclare”, pentru a ți le lua de la domiciliu. Același lucru este indicat și pentru diferite produse electrocasnice, precum uscătorul de păr, mașina de splat sau fierul de călcat.

telefoane vechi

Sursa foto: Pinterest

5. Medicamentele expirate sau nefolosite

Dacă sunt aruncate la gunoi, medicamentele pot sfârși în pânza freatică sau în mâinile unor persoane neștiutoare sau răuvoitoare, care le pot folosi în moduri periculoase. Cel mai bine este să strângi medicamentele expirate sau nefolosite în pungi și să le duci la farmacii, unde acestea sunt incinerate.

6. Obiectele ascuțite

Fie că este vorba de cuțite vechi, ace, foarfece sau cioburi de sticlă, acestea nu trebuie aruncate direct la coșul de gunoi. Ar trebui așezate în materiale protectoare și în cutii sigilate, înainte de a le duce la pubelă. În cazul cuțitelor, pot fi duse și la centrele de colectare pentru fier vechi.

7. Documentele poștale, facturile, diferite acte

Evită să arunci la tomberoanele comune documente care conțin date personale. Documentele tale poștale pot fi o sursă valoroasă de informații pentru hoții de identitate. Cel mai bine le rupi cât mai mărunt, apoi le duci la un centru de maculatură.

8. Hainele vechi

Deși par inofensive, hainele pe care nu le mai porți pot polua mediul și dăuna celor mai frumoase peisaje. Conform Agentiei de Protecție a Mediului din America, peste 10,5 milioane de tone de textile sfârșesc anual pe câmpuri, fără a fi biodegradabile. Este preferabil să duci hainele pe care nu le mai porți la centre de reciclare, să le așezi în containere special amenajate sau să le trimiți către organizații care fac colecte de haine pentru persoane sărace.

9. Cratițe și tigăi vechi

Astfel de obiecte sunt confecționate, de regulă, din metal, deci sunt reciclabile. Atunci când îți înlocuiești vesela, pune-le separat și du-le la un centru de fier vechi sau la centre care primesc deșeuri solide.

10. Cărțile vechi

carti vechi

Doar pentru că sunt vechi sau nu le mai citești, nu înseamnă că locul lor este la gunoi. Unele dintre ele sunt adevărate opere de artă și merită o șansă, pe care le-o poți da ducându-le la organizații sau centre de tip anticariat, care acceptă astfel de donații. Dacă este vorba de reviste sau alte tipărituri care nu au valoare, le poți duce la un centru de maculatură.

Surse foto: iStock, Pixabay, Pinterest

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.