Cat costa o succesiune si de ce acte ai nevoie

Cat costa o succesiune si de ce acte ai nevoie

Redactor Alexa Galgau

Vine un moment in viata oricarei persoane in care aceasta trece prin drama decesului cuiva drag. Atunci cand apele se mai calmeaza, ramai cu o multime de treburi de rezolvat, multe dintre care implica notarul si o birocratie ametitoare si foarte costisitoare. Succesiunea este una dintre problemele de care trebuie sa te ocupi dupa ce un membru apropiat a decedat, iar procedura poate fi destul de complicata, daca nu stii exact ce sa faci in acest sens.

UPDATE 2 august 2023: Vești bune pentru români! Moștenitorii ar putea face succesiunea în mod gratuit, la primărie, dacă un nou proiecte de lege, privind taxa de succesiune, va fi aprobat. Acesta a ajuns deja în Parlament, mai exact la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, încearcă să implementeze această lege, pentru că își dorește continuarea și finalizarea procedurii de cadastrare și intabulare a tuturor imobilelor din România. Iată ce a declarat:

„Continuarea și definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin măsuri de sprijin în vederea finalizării succesiunilor- proiectul de lege se află la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Este un prim pas.
Ideea mi-a venit din teritoriu, fiind deputat de Olt, discutând cu foarte mulți oameni în zona de sud. Și vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune durează. Oamenii au fost programați până în anul 2026-2027.

Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideți să lăsăm unitățile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim plan de ieșirea din indiviziune a fiecărui moștenitor.”

Moștenitori legali 2023

Potrivit dreptului civil, au dreptul la moștenire, în urma decesului unui apropiat, următoarele persoane:

  • Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie),
  • Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii și așa mai departe)
  • Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).

În lipsa unui testament în care se specifică în mod clar cine de ce beneficiază, bunurile moștenite se vor împărți în mod egal, celor care fac parte din aceeași clasă.

--------

Știrea inițială

Afla cat costa o succesiune si care sunt actele de care ai nevoie, pentru a evita alergatura inutila de la o institutie la alta! 

Cat costa o succesiune

Iata primul lucru pe care trebuie sa il stii despre succesiune: in momentul de fata, legea spune ca esti scutit/a de taxa de timbru (impozit la stat) daca rezolvi formalitatile in decurs de doi ani de la momentul decesului. In caz contrar, vei plati mai mult doar pe taxa respectiva, adică 1% impozit din valoarea bunurilor imobile. Pretul succesiunii nu este fix, toate taxele fiind calculate in functie de valoarea mostenirii. Tarifele practicate de notari sunt diferite - unii trebuie platiti mai mult pentru ca li se platesc toate taxele: cele care ajung la bugetul de stat (timbrul notarial), cele care ajung la Ministerul Justitiei (timbrul judiciar), dar si onorariul, care ramane la notar. 

Asadar, trebuie sa iei in calcul ca vei avea de platit: taxa de timbru, onorariul notarului si TVA-ul. Nu uita ca la finalizarea succesiunii, notarul public trebuie sa le elibereaze tuturor mostenitorilor cate un certificat de mostenitor in care sunt trecute detalii precum: data decesului, ultima locuinta, CNP, informatii privind numele, calitate si cota din bunuri a mostenitorilor si bunurile care au facut obiectul succesiunii.

Iata cum se calculează taxa de succesiune:

- daca valoarea bunurilor mostenite este pana in suma de 6.000 de lei, taxa de succesiune este de 2,7%, dar nu mai putin de 150 lei pe certificat de moştenitor

- daca valoarea bunurilor mostenite se află intre 6.001 și 30.000 de lei, taxa de succesiune este de 162 de lei+ 1,35%

- daca bunurile mostenite sunt de cel puțin 30.001 și cel mult 60.000 de lei, taxa de succesiune este de 486 de lei+ 0.6%

- daca bunurile mostenite depășesc valoarea de 60.001 de lei, au o taxa de succesiune de 665 de lei+ 0,45%.

- daca exista un singur mostenitor, el va suporta toate taxele, dar daca exista mai multi mostenitori, taxele notariale se vor imparti intre toate persoanele care vor beneficia de bunurile defunctului.

- daca mostenitorul face actele de succesiune pentru un imobil si vrea sa fie trecut in cartea funciara, atunci tariful creste cu încă 700 – 800 de lei.

- daca succesiunea se dezbate in instanta de judecata, taxele vor fi calculate in functie de durata procesului, a numarului de mostenitori si a altor proceduri juridice

Potrivit site-ului notariate.ro, pentru bunurile imobile, valoarea este stabilita de Grila Notariala, asa ca evaluarea unui imobil (casa, teren, apartament, spatiu comercial etc.) se face doar conform acestor grile.

Pentru a deschide dosarul de succesiune, ai nevoie de o serie de acte in format original:

- actele de identitate ale monstenitorilor;

- certificatul de deces al persoanei care a lasat mostenirea;

- testamentul (daca exista);

- certificatul de casatorie al sotului ramas in viata (daca este cazul);

- certificatele de nastere si de casatorie ale descendentilor sau ale altor rude care au dreptul la mostenire.

Este posibil sa mai ai nevoie si de urmatoarele, dupa caz:

- actele de proprietate ale bunurilor imobile (contractul de vanzare-cumparare, procesul verbal de predare-primire a locuintei etc);

- certificatul eliberat de Administratia Financiara;

- daca este vorba de un automobil, actele de proprietate (talon si carte de identitate) si certificatul fiscal pentru automobil, de la Administratia Financiara;

- conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit);

- hotararile judecătoresti sau certificatele de divort ale mostenitorilor (dacă este cazul);

- acte de concesiune pentru locul de veci;

- adeverinta de la administratia cimitirului in care este amplasat locul de veci, din care sa rezulte valoarea respectivului drept de concesiune;

- certificate de actionar.

Pentru a deschide o succesiune, trebuie sa te duci la un notar public si sa depui o cerere pe care o completezi cu datele cerute. Alaturi de aceasta, trebuie sa predai si certificatul de deces. Dosarul de succesiune este apoi inaintat la Camera Notarilor Publici, iar dezbaterea are loc la ora stabilita de notar. Mostenitorii vor primi o citatie prin care vor fi anuntati cand si la ce ora sa se prezinte pentru aceasta etapa. Notarul este cel care stabileste cine si ce mosteneste, prin acte de stare civila si prin inscrisuri, cu martori, desigur. Daca s-a ajuns la un acord intre mostenitori si exista destule probe, se semneaza incheierea procedurii, iar in termen de 20 de zile, se redacteaza certificatul de mostenitor, dupa achitarea taxelor si onorariilor (care variaza de la notar la notar).

Atunci cand ai ramas cu o mostenire in urma unui deces, oricat de neplacut ar fi, trebuie sa stii cat costa o succesiune si care sunt actele pe care sa le depui pentru a rezolva cat mai repede aceasta problema. 

Surse articol: NotariatePhonlineWowbizWowbiz

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
De ce tip de prieteni ai nevoie?
Incepe quiz
De ce tip de prieteni ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (214)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.