Cat costa un proiect de casa si ce trebuie sa stii

Cat costa un proiect de casa si ce trebuie sa stii

Redactor Alexa Galgau

Ai hotarat sa faci marele pas si sa iti construiesti casa visurilor tale? Felicitari! Pana sa te bucuri de noul tau cuibusor, insa, va fi nevoie de multa planificare si multa rabdare, pentru ca intotdeauna constructia unei case este un proces anevoios, in desfasurarea caruia intervin multi factori. Ca sa fii sigura ca te muti intr-o casa facuta "nemteste", cu care nu vei avea probleme prea curand, trebuie sa urmezi toti pasii pentru a face o treaba de calitate. Aceasta inseamna sa gasesti un arhitect competent si sa investesti in proiectul de casa.

Afla cat costa un proiect de casa si alte cateva informatii vitale daca subiectul este complet nou pentru tine! 

Cat costa un proiect de casa

Desi nu este exclus sa ai tendinta de a ocoli etapa crearii proiectului de casa, in ideea ca vei face o economie, nu ar fi deloc indicat sa procedezi astfel. Daca te zgarcesti unde nu trebuie, nu numai ca s-ar putea sa nu ajungi sa ai casa visurilor tale, dar vei si investi o caruta de bani incercand sa repari erorile aparute in lipsa unei planificari riguroase. 

Proiectele de casa sunt de doua feluri: cele tipizate si cele personalizate. In primul caz, faci o economie substantiala, pentru ca arhitectul sau firma de arhitectura nu face altceva decat sa ia un plan deja creat si sa il adapteze putin nevoilor tale. Unii arhitecti realizeaza sute de planuri pe an pornind de la cateva modele de baza. A doua varianta este cea ideala, dar iti si face o gaura in buget: casa adaptata nevoilor tale, creata special pentru tine. In primul caz, vei avea o casa care va semana cu altele, iar in al doilea, vei avea o locuinta care sa te reprezinte complet. Desigur, originalitatea intotdeauna se plateste in plus, asa ca asteapta-te la costuri piperate. 

Asadar, cat costa un proiect de casa? Nu exista un pret absolut, ci acesta este creat in functie de criteriul de mai sus (casa standardizata sau personalizata) si, desigur, in functie de suprafata locuibila.

Iata un exemplu de tarifare in functie de aceste variabile: 

- proiect pentru o casa standard, al carei plan este propus de firma: 6 euro/mp;

- proiect pentru o casa personalizata (de la zero): 7 euro/mp.

Cu cat vei dori ca proiectul tehnic sa includa mai multe lucruri (structura de rezistenta, arhitectura, instalatii), cu atat pretul va creste. Mai sunt si alte detalii care duc la costuri mai mari, insa toate tin de detalierea proiectului si de cat de mult urmeaza sa te implici in crearea acestuia, daca vei gandi diferite solutii creative impreuna cu arhitectul etc. Un proiect bine facut poate sa te coste si 2000 sau 3000 de euro, dar chiar daca dai o suma mare, stii sigur ca ai toate actele in regula si, la fel de important, o casa solida. De fapt, aceste cateva mii de euro pe care le dai la inceput s-ar putea sa iti reduca costurile de constructie cu dublul sumei pe care ai dat-o initial pentru acest pas. 

Atunci cand cercetezi piata pentru gasirea unei firme care sa iti realizeze proiectul de casa, nu te grabi sa profiti de prima oferta care iti este prezentata. Orice suna prea bun ca sa fie adevarat ar trebui sa iti trezeasca suspiciuni. In primul rand, daca un proiect este foarte ieftin, inseamna ca sunt sanse mari sa fie incomplet, ceea ce te va obliga mai incolo sa scoti bani frumosi din buzunar pentru a remedia problema. 

Foarte important:  proiectul de casa trebuie obligatoriu sa contina DTAC-ul (documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de constructie) si PT-ul (proiectul tehnic). Fara acestea, te vei gasi exact in situatia descrisa mai sus, pentru ca proiectul este incomplet. 

Cand afli cat costa un proiect de casa facut ca la carte, este posibil sa vrei sa renunti la aceasta etapa. Nu o face! Gandeste-te ca platesti pentru siguranta ta si, in definitiv, pentru ca nu dai si mai multi bani pe retusuri. In plus, o casa gandita de un arhitect este mai valoroasa pe piata imobiliara, asa ca ai toate motivele sa investesti in acest proiect. 

Afla si cat costa sa iti cumperi o casa la rosu , dar si care sunt avantajele cumpararii unei case modulare !

Articolul urmator
De ce să pui un cățel de usturoi în toaletă înainte să mergi la culcare
De ce să pui un cățel de usturoi în toaletă înainte să mergi la culcare
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.