Ce trebuie să știi despre cea mai frumoasă rasă de iepuri: cap de leu

Ce trebuie să știi despre cea mai frumoasă rasă de iepuri: cap de leu

Redactor Alexa Galgau

Iepurașii au devenit în ultimii ani animale de companie tot mai populare, datorită drăgălășeniei lor, dar și a faptului că sunt mai ușor de îngrijit decât o pisică ori un câine.

Una dintre cele mai apreciate rase de iepuri domestici este cap de leu, care se distinge prin gulerul cu blăniță deasă care i-a adus și numele. Este un iepure inteligent și iubitor, însă, dacă te gândești să îți mărești familia cu un astfel de animăluț, trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre îngrijirea lui.

Iată cum să crești și să îngrijești corect iepurii cap de leu!

cap de leu iepuri

Iepuri cap de leu: îngrijire de la A la Z

Iepurele domestic cap de leu este o rasă creată și recunoscută relativ recent și este considerată nobilă, la fel ca Angora, iepurele himalayan sau Piticul Olandez. 

La fel ca în cazul altor rase de iepuri domestici, nu este suficient să îl hrănești cu morcovi și să îl ții închis într-o cușcă, ci trebuie să acorzi o mare atenție alimentației și mișcării pe care o face iepurele tău, pentru ca acesta să trăiască mulți ani.

Cum să hrănești un iepure cap de leu

Dacă vrei ca iepurele tău să fie sănătos și să nu faci prea multe drumuri la veterinar, alimentația este esențială. Hrana iepurelui este preponderent uscată, doar o mică parte fiind formată din legume și fructe. Pentru că dinții iepurelui cresc încontinuu, el trebuie să aibă mereu posibilitatea să îi tocească. Iată ce ar trebui să mănânce iepurele tău, pentru a nu avea probleme:

  • fân proaspăt în fiecare zi, la discreție. Acesta este foarte important pentru tocirea dinților și pentru digestie, fiind sursa principală de fibre, fără de care un iepure nu poate trăi.
  • legume și fructe în cantități mici, preferabil în prima parte a zilei. Îi poți oferi, de exemplu, un mic dejun format din jumătate de morcov, puțin păstârnac, o felie de măr și mărar sau pătrunjel. Iepurele NU trebuie să fie hrănit cu varză, salată verde și alte legume care provoacă gaze, întrucât poate ajunge să aibă un blocaj intestinal și chiar să moară din acest motiv.
  • pelete sau semințe speciale pentru iepuri, ideale fiind cele care au procent crescut de proteine și fibre și un conținut redus de carbohidrați. În general, semințele foarte colorate sunt bogate în carbohidrați și ar trebui evitate.
  • bombonele speciale, pâine, alune, nuci și alte „bunătăți” în cantități mici, ca recompense.

Iepurele, ca orice animal, trebuie să aibă mereu apă proaspătă la discreție, iar în timpul verii trebuie să îi verifici mai des recipientul cu lichid, pentru că va consuma mai multe lichide. 

cap de leu iepure

Cum să îngrijești iepurele cap de leu

Iepurele cap de leu trebuie periat de câteva ori pe săptămână, pentru că blana lui este foarte lungă și crește repede, putându-se forma câlți. Mai mult, dacă nu îl perii suficient, el va avea tendința de a se curăța singur și va înghiți blana. Dacă este prea multă, poate să se acumuleze în intestine și să blocheze digestia, punând în pericol viața animăluțului. Iepurii nu trebuie spălați cu apă - evită să îi faci baie, nu doar că se va speria, dar ar putea avea probleme, pentru că blana deasă nu se usucă ușor.

Un alt aspect esențial al îngrijirii unui iepure cap de leu este mișcarea. Sedentarismul scurtează foarte mult viața acestui animal, așa că trebuie lăsat liber cel puțin câteva ore pe zi, pentru a se juca și plimba în voie.

Iepure cap de leu: cât crește

Acest iepure are un corp compact, iar greutatea la care poate ajunge este de circa 1-2,5 kg. Ca durata de viata pot trai 3-4 ani. Ca si dimensiuni, pot ajunge la maxim 30 cm.

Dacă îl ții într-o cușcă, mărimea acesteia trebuie să fie adecvată: iepurele trebuie să aibă suficient spațiu pentru a se ridica în două lăbuțe și pentru a se întinde complet, atât pe lungimea, cât și pe lățimea cuștii.

Când să mergi la veterinar

Inevitabil, ca orice alt animal, iepurele cap de leu se va îmbolnăvi și va avea nevoie de veterinar. Principalele probleme cu care se confruntă iepurii domestici sunt:

  • creșterea excesivă a dinților, conducând la abcese și răni - dacă observi că iepurele tău are dinții prea lungi sau nu mai poate să mănânce cum trebuie, el trebuie dus la veterinar cât mai repede;
  • acumulări de gaze intestinale - aceasta este o problemă frecventă și foarte periculoasă pentru viața animalului. Principalele simptome sunt lipsa apetitului și letargia. Dacă pipăi ușor zona abdominală a iepurelui, vei constata că este umflată și foarte moale. Aceasta este o urgență medicală în cazul iepurilor, așa că trebuie dus de urgență la cabinetul medicului veterinat.
  • probleme ale tractului urinar - o alimentație bogată în oxalați poate să ducă la formarea nisipului la rinichi. Principalele simptome sunt urina cu sânge și urinarea frecventă, în cantități foarte mici. Animalul pare să se chinuie să urineze.
  • cancer al sistemului reproducător, în cazul femelelor care nu sunt castrate după vârsta de doi ani.

Iepure Cap de leu: la ce temperatura trebuie să-i ținem

Chiar daca nu sunt foarte sensibili, iepurii Cap de leu pot avea anumite probleme de sanatate, daca sunt tinuti la o temperatura prea mica, afara. Adica nu mai putin de 12-15 grade Celsius. De asemenea, trebuie feriti de curent.

Si o temperatura prea mare ii poate afecta si le poate modifica in buna masura comportamentul, devenind apatici.

Iepure cap de leu: preț

Iepurii Cap de leu pitici, la circa 5 saptamani, au un pret incepand cu 50 lei, conform site-urilor de anunturi. Iepurii Cap de leu, rasa pura, in varsta de 5 luni, se vand cu 100 lei, potrivit unei crescatoare din Cluj.

În afară de momentele când animalul este bolnav, el va trebui dus de două ori pe an la vaccin și deparazitare.

Dacă te-ai decis să cumperi un iepure cap de leu, ține cont de toate sfaturile și informațiile de mai sus și îi vei asigura o viață lungă și frumoasă!

Citește mai multe și despre îngrijirea pisicii British Shorthair!

Articolul urmator
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
Ce rasa de caini esti?
Incepe quiz
Ce rasa de caini esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (105)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.