Ce inseamna zen si cum sa il aduci in casa ta

Ce inseamna zen si cum sa il aduci in casa ta

Cristina Tarziu

Zen este o ramura a budismului puternic influentata de taoism si care pune accentul pe meditatie ca practica centrala, practicata individual sau in grup, pentru atingerea iluminarii. In prezent, zen este una dintre cele mai cunoscute si mai raspandite forme de budism, in special in tarile occidentale. In timp, conceptul de zen s-a extins si include in prezent diverse practici laice sau spirituale pentru atingerea armoniei.



Ce inseamna zen in decoratiunile interioare


Designul interior de tip zen presupune echilibru, armonie, relaxare. Zen, in acest caz, se refera la o stare a mintii si a organismului indusa de modul in care iti aranjezi casa si cel mai adesea este asociat cu minimalismul, cu simplitatea si puritatea liniilor. Cand vorbim despre amenajari interioare zen avem intotdeauna in vedere, inevitabil, cele 5 elemente: foc, pamant, apa, metal si lemn.

Cum sa aduci zen in casa ta


Amenajarile interioare de tip zen vizeaza crearea unui camin care sa-ti induca starea de relaxare, care sa reduca nivelul de stres si sa te ajute sa-ti gasesti linistea. Zen nu este un stil de design interior de sine statator, ci mai degraba presupune acceptarea unui set de masuri menite sa creeze o atmosfera care sa-ti ofere o stare de bine. Iata ce presupun acestea si ce trebuie sa faci tu:

Organizeaza-ti lucrurile

Aglomerarea de lucruri si dezordinea sunt principalele surse de stres intr-o casa. Arunca lucrurile pe care nu le folosesti, organizeaza-le pe celelalte si foloseste cutii pentru a le ascunde.

Foloseste culori inspirate din natura

Anumite culori, precum albul, griul, nuante de bej te ajuta sa te relaxezi. Renunta la culorile foarte puternice si la imprimeuri si opteaza pentru o lenjerie de pat monocroma, intr-o culoare calda. Procedeaza la fel cu draperiile, mocheta etc.

 


Alege materiale naturale

Opteaza intotdeauna pentru decoratiuni din fibre naturale, placute la atingere, prietenoase cu pielea si care creeaza senzatia de confort.

Ori de cate ori este posibil, alege lumina naturala

Ziua tine draperiile trase pentru a te bucura de lumina naturala, iar seara opteaza pentru o lumina calda, chiar daca e mai palida, sau chiar lumanari in locul luminii fluorescente reci. Foloseste lampi pentru citit si aplice cu lumina directionata catre zonele de interes.



Opteaza pentru mobila si decoratiuni cat mai simpliste

Investeste intr-o mobila de calitate, insa fara detalii si ornamente in exces. Nu iti umple casa cu obiecte de mobilier, ci pastreaza-le doar pe cele de care ai nevoie. Renunta si la decoratiunile colorate, complexe, care iti distrag atentia si iti dau o stare de agitatie.

Fa-ti picioarele confortabile

Desi parchetul este o solutie simpla si la indemana de „imbracare" a podelei, foarte multe persoane il considera prea rece si le confera o senzatie de disconfort. Daca faci parte dintre acestea, opteaza pentru o mocheta pufoasa in locul parchetului. Ai grija, doar, la culorile alese pentru aceasta!



Mascheaza aparatura electronica

Ideal ar fi sa nu iti tii televizorul in dormitor. Daca, insa, nu poti renunta la el, plaseaza-l intr-o zona mai discreta, unde nu este atat de vizibil in momentul in care nu il folosesti, sau pune-l intr-o piesa de mobilier creata special pentru mascarea sa. Ascunde toate firele si prelungitoarele pentru ca si acestea incarca atmosfera.

Creeaza o atmosfera placuta cu ajutorul plantelor

Plantele oxigeneaza incaperile si au o culoare verde placuta, care induce o stare de calm. Opteaza, insa, pentru plante usor de ingrijit, care nu miros si care nu sunt foarte voluminoase pentru a evita sa incarci camera foarte tare. Un bonsai este ideal in acest sens.



Ascunde muchiile ascutite

Muchiile ascutite creeaza zone periculoase in casa care iti induc inconstient senzatia de stres. Alege o masa rotunda, mascheaza colturile sau cel putin indeparteaza obiectele ascutite din zona voastra de confort si relaxare.

Armonia celor 5 elemente

Incorporeaza cele 5 elemente esentiale: focul (lumanari, semineu), pamantul (plante, pietre decorative), apa (o fantana decorativa sau un acvariu cu pesti), metalul (sculpturi, obiecte de mobilier), lemnul (decoratiuni, mobila).

 
Cel mai important lucru de retinut e ca zen este, in primul rand, o stare de spirit. Fii receptiva, asadar, la nevoile tale mentale si raspunde-le in consecinta creand mediul perfect pentru ce presupune starea TA de armonie.
Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.