Ce trebuie sa stii despre baia la pisici

Ce trebuie sa stii despre baia la pisici

Andreea Catan

Te gandesti sa iti iei un animal de companie? Daca balanta dorintei tale inclina cel mai mult spre o pisica, pentru ca stii despre ele ca sunt obsedate de propria curatenie si nu implica prea multa ingrijire din partea ta, afla ca o data la doua, trei luni si ele trebuie imbaiate.
 
Ce trebuie sa stii despre baia la pisici? Descopera in continuare!

Pisicile sunt campioane cand vine vorba de curatenie, meritandu-si faima mai mult decat orice alt animal. Se curata singure in fiecare zi, motiv pentru care blana lor nu are niciodata un miros neplacut. De la bun inceput, trebuie sa stii ca, din firea lor, pisicile nu sunt prietene bune cu apa si asta pentru ca nu isi pot regla temperatura corporala la fel de eficient atunci cand au blana uda.

Principalele situatii in care trebuie sa-i faci baie animalutului tau sunt: are parul mare, este mic de varsta, sufera de o boala care il impiedica sa se spele singur, esti sensibil la alergeni sau este obez. Daca-l obisnuiesti de mic cu apa, nu vei avea probleme cu el niciodata, din contra, va ajunge sa stea de placere la baie si sa se balaceasca. Inainte de baia pisicii, tine cont de cateva sfaturi: taie-i unghiile, piaptana-i blana, pregateste-ti haine de protectie si, foarte important, alege un sampon bun.

De ce este necesara baia la pisici?

- scad sansele de a avea purici si capuse;
- ca toate pisicile, le pica parul si, prin imbaiere, il indepartezi;
- blana devine mai sanatoasa si stralucitoare;
- scade probabilitatea de a contamina boli externe;
- este o ocazie buna sa analizezi starea de sanatate a animalului tau de companie.
 


Baia la pisici: de ce ai nevoie

Mai intai, trebuie sa te pregatesti cu anumite obiecte, pentru a nu fi nevoie sa intrerupi procesul de imbaiere. Iata despre ce este vorba:
- doua-trei prosoape mai vechi;
- chiuveta dubla sau una prevazuta cu dispozitiv de pulverizare;
- dop pentru chiuveta;
- doua cani;
- un prosop moale;
- sampon;
- bilute de bumbac;
- bandaje si antiseptic.

Cum pregatesti baia?

Alege un moment in care este calma, eventual dupa ce a mancat, pentru ca atunci e bine dispusa. Joaca-te cu ea sau adu-i jucariile preferate. De exemplu, poti sa legi un soricel de o sfoara cu care sa se joace in timp ce o speli, in felul acesta, pisica se va bucura de baie, iar data viitoare nu se va mai teme cu siguranta de apa. Vorbeste cu ea si mangai-o pentru a se simti comod si a-i indeparta anxietatea.

Umple chiuveta cu apa calduta (aproximativ 30 de grade Celsius), pana la nivelul de 4-5 centimetri. Fa asta inainte de a aduce pisica in baie, deoarece apa curganda o poate enerva. Foloseste-te de cele doua recipiente pentru a turna apa pe ea in timpul imbaiarii. Este indicat sa nu folosesti dusul sau robinetul, pentru ca se sperie si se poate simti atacata. Baia trebuie sa fie una blanda si linistitoare.



Baia la pisici: instructiuni

Aplica o picatura de ulei mineral in coltul fiecarui ochi pentru a nu permite sapunului sa patrunda si bilutele de bumbac in urechi, asa vei impiedica apa sa ajunga acolo, ceea ce i-ar putea cauza complicatii ulterior. Baga incet pisica in apa si lasa-o sa se obisnuiasca. Incepe intotdeauna prin a-i inmuia corpul, lasand capul spre final. Aplica samponul si maseaza delicat, dar, in acelasi timp, intr-un mod care sa permita scoaterea murdariei la suprafata.


Lasa samponul sa actioneze atat timp cat este indicat pe ambalaj. Intre timp poti mangaia animalutul pentru a-l face sa se simta in siguranta. Profita de aceste momente pentru a-i uda treptat capul, apoi indeparteaza samponul incepand cu spatele. Ai grija sa clatesti bine, astfel incat sa nu mai ramana reziduuri, care ii pot cauza apoi alergii si neplaceri.

Este momentul sa-i usuci blanita cu un prosop moale, dar nu prin frecare, pentru ca o poate enerva. Este indicat sa apesi delicat si sa ii vorbesti calm,ca sa se linisteasca. Daca pisica ta are parul mai lung, este nevoie sa i-l descurci cu o perie si sa o usuci cu un foehn la o temperatura medie, dar nu dupa prima baie. De asemenea, este indicat sa nu indrepti aerul spre cap. Incepe cu spatele, apoi continua cu membrele superioare si gatul si finalizeaza cu coada, burta si membrele inferioare.



Frecventa, in ceea ce priveste baia la pisici, poate oscila intre o data la 20 de zile si o data pe luna in conditii normale, desi exista cazuri in care, datorita bolilor de piele, este necesara o data pe saptamana. Este indicat sa nu lasi pisica sa iasa afara pana nu este complet uscata.

Iata cateva imagini amuzante cu pisici:

 

 
 

 
 
 


 
 

Tu prin ce experiente ai trecut atunci cand i-ai facut baie pisicii tale?

Sursa foto: boredpanda.com

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.