Ciuperci comestibile si necomestibile: ce sa mananci si ce sa arunci

Ciuperci comestibile si necomestibile: ce sa mananci si ce sa arunci

Viorica Ghinea, redactor

Cazurile de intoxicatii cu ciuperci necomestibile au fost tot mai dese in ultimii ani, asa ca trebuie sa tragem un semnal de alarma in acest caz. Fie ca le cumperi din piata de la vanzatori neautorizati, fie ca le culegi singura, important este sa diferentiezi ciupercile comestibile de cele care iti pot face rau. Nu degeaba unele dintre ele au fost utilizate cu succes in asasinate.

Iata ce poti sa savurezi linistita si ce ar trebui sa arunci imediat!

Cum diferentiezi ciupercile comestibile de cele necomestibile

Nu te lasa pacalita de aspectul ciupercilor. Uneori, exact cele care arata mai interesant reprezinta un pericol pentru sanatatea ta si a celor dragi. Prin urmare, nu te lasa ispitita de formele si culorile lor deosebite. Petele prezente la nivelul palariei sunt un semn ca ar trebui sa stai departe de speciile respective. Desigur, aspectul general nu este o caracteristica valabila pentru fiecare specie, insa este recomandat sa te ghidezi si dupa el. Specialistii spun ca ciupercile otravitoare nu isi schimba aspectul dupa taiere fata de cele comestibile care tind sa se oxideze.

ciuperci comestibile

Si mirosul pe care il emana aceste legume poate fi un indiciu bun care sa iti arate daca ai ales ciuperci comestibile ori daca ai luat din greseala unele care iti pot face rau. De obicei, cele pe care le poti manca linistita nu au un miros neplacut. Dimpotriva, ele se aseamana la aroma cu castanele, alunele de pamant ori chiar cu faina.

Unele persoane se ghideaza dupa faptul ca vad animale si insecte in jurul ciupercilor pe care le culeg, insa nu tot ceea ce este otravitor pentru noi are aceleasi efecte si asupra altor vietuitoare. Spre exemplu, exista ciuperci toxice care nu au efecte neplacute asupra viermilor ori a melcilor. In plus, si cobaiul, rozatoare cunoscuta sub denumirea de porcusorul de Guineea, este imun la efectele ciupercii Buretele viperei, una dintre cele mai periculoase specii din zona noastra.

Daca, din intamplare, cunosti denumirile anumitor ciuperci, te poti ghida si dupa acest lucru. Spre exemplu, Buretele viperei, Palaria sarpelui, Hribul dracului, dar si altele cu denumiri oarecum respingatoare, nu ar trebui sa se gaseasca la tine in farfurie. Descopera mai jos cum arata ciupercile comestibilei, dar si cele necomestibile carora doar ar trebui sa le admiri frumusetea.

Cum arata ciupercile comestibile si cele otravitoare

Dintre ciupercile comestibile mai cunoscute enumeram:

Champignon este una dintre cele mai cunoscute specii de ciuperci, fiind des utilizata in prepararea a diferite retete culinare. Aceste ciuperci sunt bogate in seleniu, potasiu, fosfor si zinc, astfel ca nu ar trebui sa iti lipseasca din alimentatie.

ciuperca Champignon

Hribii sau manatarcii sunt ciuperci de padure comestibile si sunt usor de recunoscut. Ele au piciorul alb si gros, iar palaria bruna-galbuie. Nu trebuie sa uiti aceste caracteristici daca pleci la "vanatoare" de ciuperci atunci cand faci drumetii prin padurile montane.

hribi

Galbiorii mai sunt cunoscuti si sub denumirea de bureti galbeni ori creasta cocosului in anumite zone. Aceste ciuperci se numara printre cele mai scumpe din tara noastra, avand in vedere aroma si gustul lor care le transforma instant intr-o delicatesa gastronomica. 

ciuperci galbiori

Ghebele sunt usor de recunoscut in natura, astfel ca se inscriu cu succes pe lista celor mai consumate ciuperci din Romania. Cele mai gustoase dintre ele sunt cele care cresc pe arborii de foioase.

ghebe

Specia Pleurotus mai este cunoscuta si sub denumirea de Pastravul de fag, desi creste pe mai multe tipuri de trunchiuri lemnoase. Calitatile gastronomice ale acestor ciuperci sunt extrem de apreciate, astfel ca sunt incluse des in tot felul de preparate.

ciuperci pleurotus

Dintre ciupercile toxice mai cunoscute enumeram:

Palaria sarpelui (Amanita Muscaria) este cunoscuta si csub denumirea de Muscarita in anumite zone ale tarii. Ea poate fi confundata dupa nume cu o specie comestibila, insa aspectul este diferit, asa ca ciupercile rosii sunt, de fapt, cele de care ar trebui sa te feresti. Specialistii spun ca ea poate chiar sa atace sistemul nervos. 

palaria sarpelui

Buretele viperei este recunoscut pentru proprietatile lui periculoase, avand in vedere ca este una dintre cele mai otravitoare specii de ciuperci, fiind considerat mortal.

buretele viperei

Buretele panterei este cunoscut si sub denumirea de buretele pestrit. Efectele intoxicatiei se declaseaza la 1-4 ore de la consum, depinde de organismul fiecarei persoane, dar si de cantitatea ingerata, si se manifesta prin dureri abdominale, stari de greta, voma si chiar delir.

buretele panterei

Cortinarius orellanus este o alta specie de ciuperci de care ar trebui sa te feresti. Nu degeaba unele persoane o numesc "Palaria nebunului". Ea are efecte atat de puternice incat poate sa dea functiile rinichilor peste cap.

ciuperca cortinarius

Hribul dracului sau hribul tiganesc poate produce la scurt timp de la consumare dereglaje digestive puternice, iar starea de voma tot mai intensa este unul dintre semnele ca iti indica faptul ca ai consumat aceasta ciuperca otravitoare.

Hribul dracului

Acum ca ai inteles importanta deosebirii ciupercilor comestibile de cele necomestibile, cu siguranta vei fi mai atenta atunci cand le vei cumpara din piata ori cand le vei culege chiar tu. 

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.