Cultivarea usturoiului in gradina: trucuri pentru primavara

Cultivarea usturoiului in gradina: trucuri pentru primavara

Viorica Ghinea, redactor

Efectele benefice pe care le are usturoiul asupra starii de sanatate a organismului sunt incontestabile. Acesta a demostrat de-a lungul timpului ca este un aliat de nadejde in tratarea a numeroase afectiuni (infectii, hipertensiune arteriala, alergii ale pielii, cancer, diabet, dureri de dinti, etc.). Cum legumele obtinute din propriile culturi sunt mult mai sanatoase, profita de spatiul pe care il ai in gradina pentru a te ocupa de cultivarea usturoiului. Iata ce pasi trebuie sa urmezi in aceasta primavara!

Sfaturi esentiale pentru cultivarea usturoiului

Plantarea usturoiului poate fi realizata primavara, de la sfarsitul lunii februarie, pana la mijlocul lunii martie, imediat ce pamantul poate fi lucrat, insa gradinarii recomanda sa se inceapa cultivarea lui din toamna, deoarece recolta va fi mai bogata, iar cateii mai aromati.

Expertii nu recomanda sa il plantezi in locurile unde ai avut cartofi sau tomate, ci pe cele unde ai avut porumb, varza, mazare, castraveti, dovlecei si diferite tipuri de salate, pentru a preveni atacul anumitor boli sau daunatori. De asemenea, nu il planta cativa ani in acelasi loc, ci efectueaza o rotatie a culturilor.

Inainte de plantare, separa cateii de usturoi, alegandu-i pe cei de la exterior, deoarece sunt mai bine dezvoltati si vor asigura o recolta bogata. Acestia trebuie sa fie uscati si sanatosi.

recolta de usturoi

Alegerea spatiului unde vei efectua cultivarea usturoiului nu trebuie sa fie intamplatoare, ci intr-un loc insorit, avand grija ca solul sa fie afanat si bogat in materie organica.

Ingrijirea si cultivarea usturoiului de primavara

Cultivarea cateilor de usturoi se realizeaza intr-o brazda, la o adancime de 2-4 cm si la o distanta de 10-15 cm (in functie de dimensiunea lor). Ai grija la buruienile care apar in zona usturoiului, pentru ca iti pot scadea productia finala. Indepartarea lor trebuie facuta cu atentie, pentru a nu distruge si radacinile.

Udarea este importanta, in special daca nu sunt ploi, dar nici umezeala in exces nu este sanatoasa, fiindca provoaca putrezirea bulbilor.

Usturoiul nu are probleme mari cu daunatorii, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa cercetezi spatiul din cand in cand. Putregaiul alb poate fi o amenintare pentru aceasta leguma in perioada sezonului rece. Din pacate, nu poti sa faci prea multe lucruri pentru a preveni aceasta neplacere, doar sa efectuezi rotatia culturilor si sa cureti bine terenul dupa fiecare recolta din gradina.

Cultura de usturoi este usor de ingrijit si nu iti va da multa bataie de cap. In plus, plantarea lui poate fi facuta si in spatii mici.

Recoltarea culturii de usturoi

Recoltarea usturoiului se va face atunci cand frunzele incep sa se ofileasca. Scoate bulbii cu grija din pamant si lasa-i la uscat, asigurandu-te ca au parte de o buna circulatie a aerului. Acestia sunt pregatiti pentru depozitare in momentul in care s-au uscat bine. Inainte de a-i pune intr-un loc potrivit (spatiu uscat, intunecat si racoros), indeparteaza murdaria de pe ei si taie-le radacinile.

Truc: daca esti multumita de aceasta recolta si vrei sa repeti experienta si in sezonul urmator (primavara sau toamna), opreste din timp cei mai frumosi catei de usturoi.

Cultivarea usturoiului nu necesita abilitati extraordinare in domeniul gradinaritului, ci doar sa cunosti cateva trucuri legate despre necesitatile acestei legume. Important este sa gasesti soiul si solul potrivite pentru plantare.
Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ce cuvânt te definește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce cuvânt te definește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.