Cum să ai o bucătărie vintage de vis: șapte idei pentru decorarea casei!

Cum să ai o bucătărie vintage de vis: șapte idei pentru decorarea casei!

Paula Rotaru

Ce înseamnă o bucătărie vintage? Experții în decorațiuni interioare precizează că există o diferență clară între stilul retro și stilul vintage. Astfel, o bucătărie vintage trebuie decorată într-un stil care era la modă cu cel puțin 20 de ani în urmă, în timp ce stilul retro presupune ceva care era la modă cu doar câțiva ani în urmă. Bucătăria retro poate arăta ca una din anii 2000, în timp ce o bucătărie vintage trebuie să ne ducă cu gândul cu cel puțin 20-30 de ani în urmă.

Acum, pentru că știi care este diferența între stilul retro și stilul vintage, iată câteva sfaturi de la specialiști, ca să-ți poți amenaja și tu o bucătărie vintage foarte șic, care să-ți amintească de copilărie și de casa bunicii.

Șapte idei pentru o bucătărie vintage de vis

Dacă vrei o schimbare în bucătăria ta veche, în loc s-o modernizezi, îi poți da un aer vintage foarte atrăgător, care îi va impresiona pe musafiri. Nu te teme: o bucătărie vintage poate fi complet utilată cu aparate moderne, deci te vei putea bucura în continuare de tot confortul necesar!

Iată câteva trucuri simple și ieftine pentru o bucătărie vintage:

1. Ține vesela la vedere

Dacă ai un dulap deschis sau cu uși de sticlă ori rafturi pentru depozitare, poți pune aici, la vedere, obiectele vintage. Poate ai păstrat de la bunica ta boluri sau seturi de solnițe pentru sare și piper ori poate o râșniță sau chiar un telefon vechi, cu receptor, care nu mai funcționează. Aceste obiecte, care cu siguranță vor fi admirate de musafiri, dau un farmec aparte bucătăriei și vor recrea atmosfera de acum 20-30 de ani.

Tot aici își vor găsi locul tacâmurile mai vechi și seturile de cafea sau de ceai. Dacă nu ai păstrat niciun obiect vintage, poți cumpăra orice îți dorești de la un magazin de antichități sau de la un bazar de vechituri, unde obiectele sunt foarte ieftine și autentice.

2. Folosește culori vesele

Culorile vesele vor asigura atmosfera relaxantă de care ai nevoie într-o bucătărie vintage. Prinde curaj și joacă-te cu combinațiile de culori vii: roșu și albastru, galben și portocaliu sau alte nuanțe pastelate.

Nu te gândi că va trebui să revopsești mobila. Accentele de culoate pot fi date de accesorii micuțe, cum sunt prosoapele sau mănușile de bucătărie, vesela, ceștile și paharele, fața de masă etc. Culorile intense, vii, vor oferi impresia de căldură și, nu în ultimul rând, vor stimula apetitul.

3. Schimbă mânerele sertarelor

Un truc de efect pentru o bucătărie vintage îl reprezintă înlocuirea mânerelor de la sertare și dulapuri. Nu ai nevoie decât de o șurubelniță și de bumbi speciali din sticlă sau din argint, care erau la modă prin anii 1950. 

Va fi o schimbare simplă, dar de efect, care garantează stilul vintage și îți personalizează bucătăria!

4. Expune obiectele uzate

Nu trebuie să mai ascunzi obiectele care s-au uzat în timp, cum ar fi masa, scaunele sau ustensilele. Ele se potrivesc perfect cu într-o bucătărie vintage. De fapt, obiectele care par noi nu se potrivesc deloc cu stilul vintage. De aceea, dacă nu ai obiecte vechi, transformă-le pe cele noi. De exemplu, poți freca masa de lemn cu o bucată de șmirghel, pentru a obține o patină de efect, plină de farmec.

5. Piese vechi de mobilier

Pentru a obține o bucătărie vintage nu trebuie neapărat să cumperi mobilă de la un magazin de antichități. Este suficient să combini o masă veche cu scaune moderne sau invers. De asemenea, orice obiect, accesoriu sau veselă vintage va aduce farmecul autentic de care este nevoie pentru a obține o cameră decorată în acest stil.

6. Perdele vintage

Un alt efect deosebit care se poate obține simplu este înlocuirea perdelelor cu modele pictate sau brodate în stil vintage. Poți cumpăra de la magazinele de antichități o astfel de perdea.

7. Văruiește în stil vintage

Dacă îți dorești o transformare mai vizibilă a bucătăriei și vrei să revopsești pereții, atunci ai ocazia perfectă pentru a obține un stil vintage. Trebuie doar să știi ce perioadă vrei să recreezi. Ține cont că în anii 1930 era la modă culoarea fistic, în anii 1940 verdele, galbenul și albastru, iar în anii 1950 bucătăriile erau vopsite în roz și albastru deschis.

Pentru o atmosferă ca în anii 1960 alege culori intense, ca roșu, verde și galben, iar dacă vrei să te simți ca în 1970 folosește tonuri pământii, de maro, portocaliu și galben.

Acum știi câteva trucuri simple pe care le poți folosi dacă vrei să obții o bucătorie vintage, mereu la modă și plină de căldură. Cu puțină imaginație, cu o cheltuială minimă și ținând cont de acest sfaturi ale specialiștilor, poți face chiar tu o transformare radicală în casa ta!

Află și cum să îți alegi blatul de bucătărie în funcție de stilul în care decorezi!

Surse foto: Pinterest.com, dcurtain.com, homedecorinteriors.com, homeozoic.com, houzz.com, marcusedesign.com, organicauthority.com, int-interior.ru, www.etsy.com, homerenovations.about.com

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Ce stil de amenajare a casei ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce stil de amenajare a casei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.