Cum să crești legumele în solar

Cum să crești legumele în solar

Redactor Andreea Baluteanu

Am descoperit în ultima perioadă pasiunea pentru grădinărit și putem spune cu siguranță că e unul dintre cele mai beneficie hobby-uri. Dacă te numeri și tu printre norocoasele care au la îndemână o grădină, sperăm că ai început deja să îți cultivi legumele și fructele, cu atât mai mult cu cât se pare că aceasta e soluția viitorului.

Un pas mai departe e să îți construiești un solar! Cu ajutorul lui, te poți bucura de fructe și legume proaspete, degustate chiar în anotimpul rece! Dacă ai jinduit și tu la o roșie coaptă și zâmbitoare care să îți aline frigul iernii, află tot ce trebuie să știi despre solarul pentru legume!

Solarul de legume: ghid pentru începători

Deși investițiile pentru un solar de legume sunt destul de ridicate, beneficiile sunt nenumărate și vor acoperi în timp orice cheltuieli. Prețul unui solar poate porni și de la 1.000 de lei, dar există și posibilitatea de a-l construi singură sau de a-l ruga pe iubitul tău să te ajute. Folosind materiale de calitate și explorând vastul spațiu online, doldora de tutoriale, suntem sigure că veți face o treabă minunată.

solar

Noi plecăm azi de la premisa că ai deja un solar la dispoziție și te învățăm cum să îl folosești. Primul criteriu de care trebuie să ții cont este: ce legume voi cultiva în această minunată invenție a umanității? Sfatul nostru este să ții cont de preferințele personale: dacă nu suporți roșiile, nu le planta doar pentru că prietena ta ți-a vorbit cu atât de mult entuziasm despre diminețile cu tomate pline de rouă surâzându-i din farfurie. Observă care sunt legumele pe care membrii familiei tale le consumă cel mai des și adăpostește-le pe acelea în solar. Risipa alimentelor cumpărate e una dintre problemele actuale ale umanității, dar aceasta devine și mai gravă atunci când vorbim despre legume pe care le cultivi chiar tu, cu mâna ta.

Mai departe, ia în calcul dimensiunea solarului tău pentru legume. Dacă nu ai la dispoziție un spațiu prea mare, poți cultiva legume mici. Dacă ești privilegiată cu un solar încăpător, combină fie mai multe legume mărunțele, fie apelează la cele mai mari. Și pentru că ai noroc, nu îl lăsa să îți scape printre degete și adu în grădina ta acoperită și copaci fructiferi: cine spune că nu te poți bucura de cireșe proaspete în toiul iernii?

Cum controlezi temperatura în cadrul solarului tău de legume

Solarul tău va trece prin geruri cumplite și arșițe îngrozitoare, dar pentru plantele din interior va reprezenta un adevărat paradis. Prin urmare, controlul temperaturii e probabil cel mai important principiu care stă la baza succesului tău.

În primul rând, ai nevoie de un termometru, care să îți arate cu exactitate câte grade sunt în interior. Dacă ești adepta tehnologiei, poți opta pentru una dintre superinovațiile moderne, care măsoară și temperatura solului, te alertează pe telefon atunci când aceasta depășește limitele setate și poate chiar să analizeze parametrii de creștere a plantelor tale.

În cazul în care ai nevoie ca în solarul tău să fie mai răcoare decât afară, optează pentru un ventilator. Utile se dovedesc și construcțiile cu o parte rabatabilă a acoperișului, prin care poți realiza o aerisire naturală. Un radiator va rezolva problema frigului. În cazul în care adori proiectele DIY, poți umple cu apă câteva butoaie de 200 de litri pictate în negru, care vor absorbi radiaţiile UV ziua și vor elimina căldura în timpul nopții. E însă mai dificil, procesul e mai îndelungat și, în plus, ai nevoie de spațiu suficient.

Cum controlezi circulația aerului în solarul de legume

Aerul e foarte important pentru plantele tale, deoarece stimulează creșterea sănătoasă a fructelor și legumelor din solar. Așadar, atunci când le plantezi, ai grjă să lași spațiu suficient între ele, pentru a fi sigură că nu se vor asfixia reciproc. Un ventilator interior va permite aerisirea atât de necesară.

În sezonul cald poți realiza ventilația în mod natural. Un solar reușit e dispus cu orificii pe fiecare latură: deschide-le pe toate în același timp, iar circulația aerului va fi garantată.

Din păcate, acest fenomen e mai greu de obținut iarna. Cultivatorii profesioniști ne sugerează o soluție naturală: compostul ce produce dioxid de carbon prin descompunere, dar și căldură. E foarte ușor de obținut! Construiește în mijlocul solarului de legume o ladă în care să incluzi materiale organice (resturi menajere, iarbă uscată, gunoi de pasăre, bălegar, urină etc.). Adaugă în mod constant materiale noi și amestecă o dată pe săptămână în compost, asigurându-te că produci dioxid de carbon cu un truc ce valorează aur.

Cum plantezi legumele în solar

Am ajuns și la miezul acțiunii! Primul pas pentru plantarea legumelor tale dragi în solar este însămânțarea. E necesar să cultivi mai întâi semințele în recipiente. Nici măcar nu ai nevoie de cutii speciale. Poți apela la cartoane de ouă, la tuburile de hârtie igienică sau la orice îți mai trece prin cap. Când sunt gata de mutare, plantează-le direct în solul din solar sau tot într-un ghiveci.

femeie care planteaza

Polenizarea e un capitol sensibil al creșterii plantelor în solar. Dat fiind faptul că nu ai la îndemână insectele ce desfășoară acest proces în mod natural, va trebui să fii chiar tu cea care asigură „mâna de ajutor”. E cazul să discerni între plantele care se pot poleniza singure (roșii, mazăre, ardei) și cele care rămân la latitudinea insectelor pentru a realiza acest proces (pepeni, castraveți etc.). În primul caz, tot ce trebuie să faci este să scuturi din când în când plantele, pentru a te asigura că polenul ajunge unde trebuie.

În al doilea caz, intervenția va fi puțin mai complicată. Trebuie să distingi mai întâi florile de sex feminin de cele de sex masculin. Primele se regăsesc de obicei spre centrul plantei, conțin fructe mici, embrionice, la bază și sunt mai puțin numeroase. Celelalte pot fi întâlnite de-a lungul tulpinilor. Ce trebuie să faci este să tai florile masculine cu ajutorul unei foarfeci de grădină și să le presezi deasupra celor feminine. Dacă nu ești sigură de acest proces, apelează la niște bețișoare de urechi, cu care să încerci să aduni polenul din fiecare floare (masculină) și să îl duci la cele care nu conțin deloc (cele feminine).

În ceea ce privește cele mai bune legume de plantat în solar, iarna ar trebui să te orientezi către sfeclă, morcovi, broccoli, varză, conopidă, ceapă verde, mazăre, ridichi, spanac, gulii. În sezonul cald, cele mai bune plante se dovedesc castraveții, vinetele, fasolea, ardeii, zucchini și roșiile. Firește, asigurând un climat propice lor, poți cultiva ce legume îți dorești în orice anotimp: până la urmă, acesta este și scopul unui solar.

Tu vei pune în aplicare sfaturile noastre? Deții un solar pentru legume? Dacă da, abia așteptăm să împărtășești cu noi trucurile tale! Află și cum să faci îngrășăminte din solzi de pește!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.