Cum scapi rapid și sigur de bacteriile din casa ta

Cum scapi rapid și sigur de bacteriile din casa ta

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Dacă ar fi să ne alegem o putere magică, în topul listei noastre ar fi abilitatea de a face curățenie în toată casa doar pocnind din degete.

Fără să mai stăm ore în șir să aspirăm covoarele și să curățăm podeaua, fără să mai ștergem praful și petele de pe toate suprafețele și fără să ne mai chinuim cu toate lucrurile care se adună pentru spălat și călcat în fiecare săptămână.

Femeie care face curatenie

Până o să descoperim o astfel de vrăjitorie, ne-am gândit să îți propunem un ghid practic, simplu și rapid, numai bun de consultat înainte de a te apuca să lustruiești prin casă. Praful, bacteriile și alergenii sunt o problemă constantă în fiecare locuință, dar trucurile de mai jos te vor ajuta să păstrezi curățenia timp îndelungat.

Folosește aparatele de curățat cu aburi

Aparatele cu abur se număra printre cele mai ecologice și economice opțiuni pentru curățarea casei. Dacă alegi o astfel de variantă, nu va mai fi nevoie de alți detergenți sau produse care, din cauza substanțelor toxice din ele, ar putea sa îți afecteze sănătatea.

În acest caz, trebuie doar sa umpli rezervorul, să aștepți ca apa să se încălzească și să lași aburul să acționeze pe suprafețe.

Pe lângă faptul ca este o alternativă prietenoasă cu mediul, aburul curăță în profunzime și acționează mult mai repede asupra zonelor cu murdărie întărită, pete greu de scos sau reziduuri. În felul acesta, vei depune mai puțin efort la curățarea casei, câștigând și timp pentru tine

Nu îți călca doar hainele

Ci și lenjeria de pat, prosoapele, perdelele și celelalte textile din casă. Partea cu hainele o înțelegi, pentru că nici ție nu îți place când ți se șifonează ținutele. Dar de ce să calci și lenjeria de pat sau perdelele? Chiar dacă nu mai vrei să-ți pierzi timpul cu asta, trebuie să știi că este o măsură de curățare și dezinfectare foarte bună.

Există bacterii, cum ar fi cele termofile, care se pot dezvolta și pot rezista inclusiv la temperaturi ridicate, de peste 100 de grade Celsius. În unele cazuri, acestea nu dispar la spălare.

Lenjeria de pat și prosoapele, de exemplu, sunt lucruri de care te folosești zi de zi, așa că igienizarea lor ar trebui să fie pe primul plan. Folosește un fier de călcat cu abur: pe lângă faptul că elimină toate cutele, distruge microbii și oferă un aer de prospețime lucrurilor tale.

De asemenea, un truc eficient ar fi să folosești aburul fierului de călcat pentru a reîmprospăta aspectul perdelelor, al fețelor de pernă sau al altor textile din casă. Dacă nu ai timp să le speli, îndreaptă aburul pe toată suprafața lor: le va împrospăta mirosul și le va schimba culoarea!

Acordă mai multă atenție suprafețelor cu cele mai multe bacterii

Cele mai murdare locuri din casa ta nu sunt cele pe care le cureți o dată pe săptămână. Sunt fix acelea pe care ai tendința să le ignori, pentru că pur și simplu nu te gândești că ar putea fi pline de bacterii.

Din această categorie fac parte: suportul de periuțe de dinți, tocătorul de legume, butoanele și mânerele ușilor (în special cele ale cuptorului și frigiderului), chiuveta și uscătorul de vase, telecomanda și aparatul de făcut cafea.

Așadar, data viitoare când te apuci de curățenie, începe cu acestea. Vei fi surprinsă câtă murdărie pot ascunde!

Aerisește cât mai des

Într-o casă curată, nu doar suprafețele strălucesc, ci și aerul este unul plăcut, fresh. În locul acelor odorizante de cameră sau a unor lumânări cu un miros mult prea puternic, deschide cât mai des fereastra. Bineînțeles, asta dacă nu stai într-un bloc din mijlocul unei intersecții mereu aglomerate, caz în care s-ar putea sa nu te bucuri prea des de aer curat.

De asemenea, pentru a-ți parfuma casa, apelează la soluții naturale. Uleiurile esențiale sunt o variantă bună, le pui într-un difuzor și ai scăpat de grija lor. Un alt truc ar fi să fierbi apă într-un vas și, după ce apa dă în clocot, să adaugi câteva felii de portocală și bețe de scorțișoară. Închide focul și lasă amestecul la răcit, se va răspândi un parfum delicios în întreaga casă. Și cojile de citrice pot fi așezate, imediat după curățare, într-un recipient din cameră, pentru a difuza un miros fresh.

În concluzie, data viitoare când te pregătești de curățenie, ține la îndemână acest ghid. Îți va fi extrem de util și te va ajuta să eficientizezi întregul proces!

Surse foto: shutterstock

Articolul urmator
Cum scoți din casă mirosul neplăcut de miel după ce ai gătit friptura tradițională
Cum scoți din casă mirosul neplăcut de miel după ce ai gătit friptura tradițională
Ce incapere din casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce incapere din casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.