Cum afli daca ouale au expirat

Cum afli daca ouale au expirat

Andreea Gluh, redactor

Dacă termenul de valabilitate al unui ou este depășit, el poate fi purtătorul unor micrororganisme cu  potențial patogen, așa cum este Salmonella. Pentru a te feri de intoxicații alimentare, este important să știi dacă oul pe care urmează să-l mănânci este proaspăt sau nu. Îți prezentăm în acest articol câteva metode ingenioase care te ajută să-ți dai seama dacă oul din farfuria ta poate fi consumat în siguranță! Află la ce teste să-l supui pentru a-ți confirma faptul că totul este în regulă!

Cât rezistă ouăle ținute în frigider?

Ouăle sunt printre cele mai consumate alimente, știut fiind faptul că au o mulțime de beneficii, printre care și prevenirea stărilor de depresie. Totuși, dacă nu sunt depozitate corespunzător, la rece sau dacă sunt lăsate prea mult timp în frigider, ele te pot îmbolnăvi.

Iată ce trebuie să știi despre depozitarea ouălor în frigider: 

1. Conform informațiilor publicate pe site-ul Departamentului de Agricultură al SUA, ouăle au un termen de valabilitate între 3-5 săptămâni din ziua în care sunt introduse în frigider. Specialiștii spun că data de expirare de pe ouă include această perioadă, așadar dacă respecți termenul înscris pe cutie, ouăle vor fi sigure de consum.

2. De asemenea, este important de știut că ouăle trebuie lăsate în cutia lor de carton, nu în recipientul de plastic special din frigider. Păstrarea lor în ambalajul original le va proteja mai bine și va împiedica absorbirea mirosurilor din alimentele mai înțepătoare. De asemenea, păstrarea lor în ambalajele originale previne chiar pierderea de umiditate.

3. Este recomandat să pui ouăle în partea cea mai rece a frigiderului. Ele nu trebuie lăsate în ușă, deoarece aici temperatura nu este la fel de constantă ca cea din interiorul frigiderului. Dacă ouăle sunt fierte, ele pot fi păstrate timp de o săptămână la frigider.

Cât rezistă ouăle ținute în cămară?

Ouă în cofraj
Sursa foto: Pixabay.com

În general, temperatura optimă pentru păstrarea ouălor este între 1-4 grade Celsius, adică în frigider. Totuși, dacă ouăle sunt proaspete (de țară, adică de la găinile din curte) se pot păstra într-o cămară întunecată și rece, timp de o săptămână, cu condiția să nu fi fost spălate în prealabil sau ținute la frigider. Spălarea sau refrigerarea perturbă integritatea unui ou, mai exact stratul protector natural invizibil de pe coaja de ou care împiedică bacteriile și aerul să pătrundă în el.

Dacă ouăle au fost ținute la frigider și apoi ținute la temperatura camerei, atunci termenul de valabilitate al acestora este de maxim 2 ore. Explicația constă în faptul că, ouăle scoase din frigider și lăsate pe blat la temperatura camerei transpiră, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Ce se întâmplă dacă mănânci ouă vechi?

Cel mai mare risc dacă mănânci un ou cu un termen de valabilitate depășit este să faci toxiinfecție alimentară cu bacteria Salmonella. Principalele simptome ale acestei  infecții sunt: diaree, febră și crampe stomacale. Simptomele încep, de obicei, la 6 ore până la 6 zile după infecție și durează de la 4 până la 7 zile. În unele cazuri, boala poate fi extrem de gravă pentru anumite persoane.

Paza bună trece primejdia rea

Ouă într-un coș de aluminiu
Sursa foto: Pixabay.com

Dacă pe un ou nu scrie termenul de valabilitate, vestea bună este că poți afla dacă acesta mai este încă bun de consum! Ai la dispoziție trei metode simple și ingenioase, ți le vom prezenta în continuare!

1. Metoda scufundării

Pentru aceasta, trebuie să umpli un bol cu apă rece și să scufunzi oul în lichid. În funcție de ceea ce observi, rezultatele pot fi interpretate astfel:

1. Un ou proaspăt se va scufunda complet în apă și va sta pe fundul vasului, pe o parte.

2. Ouăle care au o săptămână vechime se vor scufunda, dar vor sta pe fundul vasului într-o poziție ușor înclinată.

3. Dacă oul stă cu vârful aproape de suprafața apei și se clatină ușor, înseamnă că are o vechime de aproximativ trei săptămâni.

4. Ouăle care nu se scufundă deloc, ci mai degrabă rămân la suprafață, nu trebuie consumate deloc, pentru că îți pot pune sănătatea în pericol.

2. Metoda clătinatului

Dacă nu știi termenul de valabilitate al unui ou, tot ce trebuie să faci este să ții oul cât mai aproape de ureche și să îl clatini ușor. Dacă simți o mișcare a gălbenușului în interior și auzi un zgomot înfundat, înseamnă că oul nu mai este bun. Dacă, din contră, nu auzi nimic, totul este în regulă și îl poți consuma fără grijă.

3. Metoda analizei 

Sparge oul și toarnă conținutul pe o farfurie plată. Privește cu atenție și observă dacă gălbenușul are o formă semisferică și albușul este omogen. În acest caz, oul poate fi consumat fără grijă. Dacă, însă, gălbenușul este plat și albușul și-a pierdut vâscozitatea, ar fi indicat să nu consumi oul respectiv.

În concluzie, este important să ai grijă la toate aspectele prezentate în acest articol atunci când vrei să consumi un ou. Verifică termenul de valabilitate al oului de cel puțin două ori înainte de a-l consuma, astfel încât să poți preveni orice problemă gastrointestinală! Nu uita că în ciuda datei inscripționate pe coaja oului, din cauză că a fost păstrat prea multă vreme pe raft, el poate deveni periculos.

Citește și: 5 metode inedite de a prepara un ou: sigur nu știai aceste rețete!

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Greatist.com , Healthline.com

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.