Cum functioneaza aerul conditionat si cum trebuie intretinut pentru a nu-ti afecta sanatatea

Cum functioneaza aerul conditionat si cum trebuie intretinut pentru a nu-ti afecta sanatatea

Cristina Tarziu

Beneficiile folosirii sistemelor de aer conditionat, in special in zilele caniculare, depasesc cu mult dezavantajele, acestea din urma adesea cauzate de folosirea necorespunzatoare. Pentru a-ti proteja starea de sanatate e important nu doar sa mentii o temperatura ambientala optima pentru buna functionare a organismului, dar si sa intelegi cum frunctioneaza aerul conditionat si, in consecinta, cum trebuie intretinut pentru a preveni reactiile alergice sau racelile de vara.

Cum functioneaza aerul conditionat


Cele mai multe sisteme de aer conditionat sunt alcatuite din doua unitati - una de exterior si una de interior, legate intre ele de un traseu frigorific termoizolat ce contine tevi de freon, conductori electrici si un furtun pentru eliminarea condensului. Aparatul de aer conditionat trece aerul din interiorul camerei prin vaporizatorul din unitatea interioara (prin care circula lichidul de racire - freonul), iar caldura este absorbita din incapere si eliminata prin procesul de condensare a vaporilor din aer (vaporii de aer preluati din incapere se condenseaza la atingerea tevilor reci si se preling intr-un vas de colectare, de unde apa este evacuata in exterior). Foarte pe scurt, dar in termeni tehnici, aparatul de aer conditionat functioneaza astfel: freonul este comprimat in compresor, racit in condensator, apoi i se micsoreaza presiunea prin ventilul de laminare, dupa care se destinde in vaporizator si ajunge iarasi in compresor, reluandu-se din nou ciclul.

Aparatele de aer conditionat doar recircula aerul din interior, racindu-l si eliminand caldura prin condensarea vaporilor. Acesta este motivul pentru care se recomanda folosirea unui umidificator de camera - pentru a evita uscarea in exces a aerului.

Intretinerea aparatului de aer conditionat

  

Din cauza condensului si a prafului din incapere, unitatea interioara poate acumula si sustine dezvoltarea de bacterii si spori de mucegai ce pot fi raspanditi apoi in aer in momentul functionarii sistemului de aer conditionat, cauzand alergii, rinite etc. In plus, uscarea mucoasei nazale si temperaturile scazute creeaza mediul perfect pentru dezvoltarea visururilor si instalarea racelilor de vara. Iata de ce, inainte de a porni aparatul de aer conditionat, se recomanda curatarea atenta a componentelor.

Pentru a preveni accidentele sau eventualele defectiuni la nivelul aparatului, decupleaza sistemul de aer conditionat de la sursa de curent electric inainte de a incepe curatarea.

La fiecare inceput de sezon verifica daca admisia si refularea aerului unitatii interioare nu sunt infundate si curata-le, daca e cazul.

Scoate masca unitatii interioare (daca este detasabila), apoi indeparteaza filtrele - de regula se scot foarte usor, printr-o simpla tragere in jos, de ambele colturi. Aspira bine interiorul aparatului, apoi sterge praful (daca e cazul) cu ajutorul unei carpe uscate sau umede (daca aparatul este foarte murdar).

Curata masca aparatului de aer conditionat cu un burete si detergent sau o solutie din apa, otet si bicarbonat de sodiu si procedeaza la fel cu filtrele - acestea sunt din plastic si sunt lavabile. Le poti dezinfecta pulverizandu-le cu alcool medicinal.

Pentru curatarea si dezinfectarea celoralalte componente ale unitatii interioare, dar si a unitatii exterioare, in comert vei gasi spray-uri speciale pentru intretinerea sistemelor de aer conditionat. Exista mai multe variante, pentru diverse utilizari, si gasesti informatii privind modalitatea de folosire pe instructiunile de pe ambalaj.

Ai grija ca inainte de a monta la loc si de a porni aparatul de aer conditionat toate componentele si unitatea sa fie perfect uscate!

Pentru a preveni acumularea mirosurilor neplacute in interiorul aparatului de aer conditionat nu il folosi cand incaperea este incarcata de aburi de la gatit sau de fum de tigara si aeriseste camera pentru 10-15 minute inainte de a-l porni.

Curatarea aparatului de aer conditionat trebuie facuta cel putin o data pe luna!

Protejeaza sanatatea ta si a familiei tale curatand in mod corespunzator, sistematic si responsabil sistemul de aer conditionat!
Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.