Cum sa cultivi legume in ghiveci: sfaturi pentru incepatori

Cum sa cultivi legume in ghiveci: sfaturi pentru incepatori

Viorica Ghinea, redactor

Iti este dor sa te bucuri din nou de gustul si de aroma unor legume sanatoase? Indiferent ca stai la bloc sau ca nu ai suficient spatiu in gradina, vei putea sa faci din nou acest lucru daca alegi sa cultivi legume in ghiveci. Citeste sfaturile de care trebuie sa tii cont in noua ta aventura!

Cum alegi ghiveciul pentru legume

Atunci cand alegi recipientul in care urmeaza sa cultivi legumele dorite, trebuie sa te orientezi spre modele de dimensiuni mari. Nu uita ca planta are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta corespunzator. In plus, in ghivecele mari vei pune mai mult pamant, ceea ce inseamna ca nu vei fi nevoita sa uzi legumele tot timpul, pentru ca solul isi va pastra umiditatea mai mult timp. De asemenea, asigura-te ca recipientele folosite au orificii de scurgere pentru excesul de apa. Daca nu gasesti unele in comert, le poti realiza acasa cateva gauri. Poti sa folosesti o bormasina sau sa utilizezi o surubelnita incalzita in foc. Nu uita sa pui si farfurioare sub ghivece. Daca drenajul nu este efectuat ca la carte, nu se vor dezvolta bine legumele in ghiveci sau chiar se vor usca.

legume in ghiveci

Tipul de sol folosit la legumele in ghiveci

Probabil stii deja ca pamantul gasit in comert este tratat cu diferite chimicale, asa ca ar trebui sa te informezi bine despre firma de la care il achizitionezi, in special daca esti adepta curentului bio. Pentru ca legumele tale sa beneficieze de un sol de calitate, intereseaza-te daca exista pe piata un mix util pentru dezvoltarea lor sau prepara chiar tu unul. Pe langa pamantul obisnuit, mizeaza pe muschi de turba, perlita si ingrasamant natural (faina din oase de bovine, alge marine, etc). De asemenea, poti sa folosesti periodic o solutie diluata de emulsie de peste.

Cum se planteaza legumele in ghiveci

 Planteaza legumele in ghiveci in aceeasi perioada in care se cultiva si in gradina. Totul depinde de tipul de legume pentru care ai optat. Fa o gaura adanca sau un sant in pamant (in functie de tipul de ghiveci pe care l-ai ales) si presara seminte in zona respectiva, apoi acopera locul. Citeste cu atentie instructiunile de pe pachetele de seminte. Avand in vedere ca exista posibilitatea sa nu se dezvolte toate, pune mai multe si vei indeparta apoi excesul de planta (daca este nevoie). Dupa plantarea semintelor, adauga apa. Daca nu vrei sa folosesti seminte, poti sa apelezi si la magazine specializate si doar sa muti rasadurile in ghivecele tale. legume in ghiveci

Afla de aici ce trebuie sa stii despre greselile de cultivare din gradina de legume!

Locul perfect pentru legumele tale

Multe dintre legume au nevoie zilnic de aproximativ sase ore de lumina soarelui, asa ca trebuie sa te asiguri ca locul pe care l-ai ales pentru ghivece asigura conditiile necesare. Pozitioneaza recipientele intr-o zona calduroasa. De asemenea, legumele in ghiveci trebuie ferite de animalele de companie, asa ca ar trebui sa le tii intr-un loc in care ele nu au acces. Un mediu neadecvat ar putea imbolnavi plantele. Ele vor deveni mai slabe in fata atacurilor daunatorilor, asa ca este bine sa le verifici frecvent starea.

Daca te-ai decis sa cultivi legume in ghiveci, este esential sa cunosti nevoile lor si sa te asiguri ca te poti ocupa de ele asa cum ar trebui. Cuvintele-cheie sunt: sol de calitate, drenaj, fertilizator, apa, lumina, temperatura adecvata.
Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.