Cum sa ingrijesti muscata curgatoare

Cum sa ingrijesti muscata curgatoare

Cristina Tarziu

Inca din primavara si pana toamna tarziu balcoanele si ferestrele blocurilor se incarca de jardiniere cu muscate in tot felul de culori. Muscatele curgatoare, in special, sunt preferatele celor mai multe dintre noi pentru ca se preling frumos si ne infrumuseteaza ferestrele, dar si pentru ca infloresc aproape tot anul. Ca sa te bucuri cat mai mult timp de floricelele albe, roz, rosii sau violet, iti oferim cateva sfaturi utile pentru ingrijirea muscatei curgatoare.

Cum sa ingrijesti muscatele curgatoare - sfaturi si ponturi



• Muscatele curgatoare adora lumina soarelui si vor inflori aproape tot anul daca au parte de ea. E important, insa, sa nu le tii direct in razele soarelui pentru ca se pot usca.

• Muscatele curgatoare au nevoie sa fie udate des, in special vara, cand se recomanda udarea zilnica, insa apa nu trebuie sa balteasca. In acest sens, se recomanda folosirea unui sol care sa asigure o buna drenare. Daca solul are prea multa apa, pe frunzele muscatei vor aparea niste pete maronii.

• Pentru ca frunzele sunt incarcate de perisori, sunt foarte sensibile la apa, asa ca evita sa uzi muscatele direct pe frunze, iar in zilele caniculare nu uda niciodata planta in timpul zilei pentru a evita oparirea frunzelor.

• Muscatele curgatoare nu fac la fel de multe flori precum muscatele comune. Pentru a impulsiona planta sa infloreasca mai des se recomanda scurtarea tulpinilor la 3 noduri la inceputul primaverii si indepartarea in permanenta a florilor uscate, pentru a face loc altora noi.

• Muscatele curgatoare sunt mai sensibile la frig, mai ales in perioada de repaus, iarna, cand se recomanda pastrarea lor in incaperi cu o temperatura de cel putin 7 grade. Lipsa totala de lumina afecteaza planta, asa ca ai grija sa le depozitezi in locuri unde lumina soarelui poate patrunde, chiar si cat de putin. Pe perioada iernii se recomanda sa le uzi foarte rar, urmand sa incepi sa le uzi mai des la inceputul primaverii (de 1-2 ori pe saptamana) pentru a stimula dezvoltarea.

• Se recomanda folosirea fertilizantilor dupa aparitia bobocilor si pana in toamna. Opteaza pentru un fertilizant bogat in potasiu pentru a stimula inflorirea.

• Muscatele curgatoare se inmultesc prin butasi de tulpina sau prin seminte si, la fel ca celelalte soiuri de muscate, daca sunt ingrijite corespunzator, rezista pentru mai multi ani.

• Cel mai des intalniti daunatori la muscatele curgatoare sunt afidele si paduchii de plante, care se pot combate cu produse specifice (spray-uri, solutii) din florarii sau din magazinele specializate.

Indragostita de orice soi de muscate? Citeste aici totul despre ingrijirea lor!
Ce vampir esti?
Incepe quiz
Ce vampir esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.