De ce îți trosnește mobila din casă

De ce îți trosnește mobila din casă

Redactor Andreea Baluteanu

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată martora următorului scenariu: te așezi liniștită în pat, pe punctul de a adormi, când mobila din jurul tău începe să se comporte de parcă ar face parte din decorul din „Frumoasa și bestia” și ar fi cât se poate de vie. Trosnește, dă impresia că e pe punctul de a crăpa sau de a se prăbuși peste tine.

Înainte de a striga cât te țin plămânii „cutremur” sau de a renunța în grabă la toate piesele tale dragi, de teamă că sunt victime ale posesiei unor fantome, citește rândurile de mai jos și află care sunt motivele pentru care îți trosnește mobila din casă!

De ce îți trosnește mobila: explicația care te va scăpa de spaima din timpul nopții

Am decodat limbajul mobilei: îți spunem în rândurile de mai jos care este motivul pentru care piesele cu care ți-ai decorat casa dau o adevărată petrecere zgomotoasă în timpul nopții, împiedicându-te să dormi. Nu te teme, argumentele noastre nu includ apelul la supranatural, deși nu este exclus să te umple, de data aceasta, de o îngrijorare de natură practică.

mobila trosneste

Mobila ta trosnește pentru că...

...e vie. Nu o lua la fugă speriată, ți-am spus că nu implicăm fantome Poltergeist aici. Cele mai multe piese de mobilier sunt confecționate din lemn, care este un material viu, chiar dacă nu mai e atașat la copacul original și hrănit cu nutrimente. Spre deosebire de plastic, lemnul se degradează însă în timp și, la fel ca un om bătrân, va începe să scoată sunete de suferință pe măsură ce înaintează în vârstă. Dacă mobila ta e veche, ceea ce vrea de fapt să îți spună e că așteaptă mai mult respect de la tine! Folosește produse de curățare blânde, apelează la ceara de mobilă pentru a conferi luciu frumos și ține piesele de decor departe de orice sursă de căldură!

...e invadată de insecte. Chiar dacă pe majoritatea nu le vezi, insectele care trăiesc departe de ochii tăi își pot însă semnala prezența... urechilor. Atunci când se află în număr foarte mare, termitele sau larvele de cărăbuș pot afecta atât de tare mobilierul, încât acesta ”urlă” după ajutorul tău. În aceste condiții, e recomandat să apelezi la un specialist!

...e supusă schimbărilor de temperatură. Te-ai întrebat vreodată de ce mobila trosnește mai ales seara? Nu, nu o face pentru a te înspăimânta și nici nu e detectabilă cu precădere atunci doar pentru să ești tu mai atentă (deși atenuarea zgomotelor zilei poate fi o explicație). Acționează legile fizicii: în timpul zilei, mobila reține umezeala din atmosferă, suferind un proces de expansiune invizibilă, în timp ce seara, odată cu temperaturile mai reci, mobila se contractă, trosnind. Te-ai fi gândit că la mijloc e un proces atât de simplu?

de ce trosneste mobila

...se confruntă cu procesul de fricțiune. Atunci când alături mai multe piese componente ale mobilierului din lemn, fricțiunea dintre ele poate declanșa sunete neliniștitoare, la prima vedere. Ceea ce se întâmplă de fapt are legătură cu mișcările plăcilor tectonice, pe care tu nu le sesizezi, dar care lovesc respectivele blocuri, unul de altul. Un cutremur la scară microscopică, de exemplu, este suficient pentru ca mobila ta să pară că oftează din toți rărunchii.

Mobila trosnește din diverse motive, dar niciunul nu ar trebui să îți provoace coșmaruri. Dacă totuși nu mai poți suporta, investește într-o pereche de dopuri de urechi și apelează la un specialist!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Ce incapere din casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce incapere din casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (40)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.