De ce să nu arunci niciodată uleiul folosit în chiuvetă sau în toaletă și ce să faci, în schimb, cu el

De ce să nu arunci niciodată uleiul folosit în chiuvetă sau în toaletă și ce să faci, în schimb, cu el

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

După ce ai terminat de gătit și vrei să faci curățenie, ești trentată să scapi cât mai ușor de uleiul folosit, aruncându-l în vasul de toaletă sau în scurgerea chiuvetei. Dar este în regulă să procedezi așa? 

Iată numai câteva motive pentru care experiții te sfătuiescă să eviți aruncarea uleiului fierbinte în chiuvetă sau vasul de toaletă, dacă nu vrei să ai necazuri mai târziu.

ulei uzat

Uleiurile pot deveni solide, blocând țevile

Multe uleiuri aflate în stare lichidă când sunt fierbinți, se solidifică după răcire. Este cazul uleiului de cocos, uleiului în care ai prăjit grăsimi animale sau untului. Resturile solide se lipesc de pereții țevilor, captând totodată și alte deșeuri alimentare și blocând, în final, țeava, mai ales acolo unde formează zone curbate, în formă de U. Orice este mai greu decât apa va rămâne acolo, determinând, în cele din urmă, înfundarea totală a chiuvetei. Ulterior, resturile putrezesc și în bucătăria ta curată se va împrăștia un miros fetid.

Chiar și uleiurile care nu se solidifică după răcire, precum cel de măsline sau de floarea soarelui nu trebuie aruncate în chiuvetă. Acestea sunt hidrofobe, deci nu se amestecă cu apa și vor rămâne pe pereții țevilor, reținând particule de mâncare, alte grăsimi solide, păr și alte resturi, iar țeava sa va bloca într-un final. 

Apa fierbinte și detergentul nu ajută

Chiar dacă putem îndepărta uleiurile cu apă fierbinte și detergent de vase, atunci când pătrund în țevile chiuvetei, grăsimile solide rămân blocate în anumite zone, iar uleiurile lichide se separă de apă și rămân pe pereții țevilor. Chiar dacă arunci foarte rar uleiul folosit în chiuvetă, straturile de grăsime se vor îngroșa în interiorul țevilor, provocând, în cele din urmă, inevitabilul: blocarea țevii. 

Problema este cu atât mai dificilă, dacă uleiurile se solidifică în locuri greu accesibile din interiorul țevilor, pentru că desfundarea și reparațiile vor fi cu atât mai costisitoare.

Uleiurile pot provoca o adevărată dramă în sistemul de canalizare

Uleiurile și grăsimile solide aruncate în chiuvetă sau vasul de toaletă pot forma depozite în interiorul sistemului de canalizare, unde se adună ape reziduale din toate gospodăriile. Grăsimile respective se pot combina cu alte substanțe din interiorul țevilor, precum calciul și sodiul, cu particule de mâncare și alte resturi, lipindu-se pe pereții țevilor unde formează adevărate conglomerate de grăsime. Acestea pot crește până ce se transformă în mase uriașe de resturi solide, adevărate ”fatberg-uri” sau munți de grăsime care blochează întregul sistem de canalizare local. Acestea pot determina refulări ale apelor reziduale, dar și blocarea procesului de tratare și epurare a apelor, cu efecte dezastruase asupra mediului. 

”Singura metodă de a scăpa de ele este intervenția profesionistă cu jeturi puternice de apă cu mare presiune care desprind aceste mase de grăsime și resturi. De aceea, fiecare trebuie să fie responsabil și să evite aruncarea uleiurilor în chiuvetă sau vasul de toaletă.”, arată Joel Frederick, director la Quarter Moon Plumbing in San Antonio, Texas.

vase murdare

Ce poți face cu uleiurile uzate

Uleiurile folosite trebuie colectate în recipiente speciale și containere, iar când acestea sunt pline, pot fi aruncate, pur și simplu, la pubelele de gunoi. 

Poți duce uleiurile colectate la centre de reciclare a uleiurilor uzate, cum sunt cele organizate de anumite companii sau supermarketuri. Poți căuta online indicațiile acestor centre pentru depozitarea uleiurilor, pentru a le păstra în mod corespunzător. 

Dacă ai turnat accidental ulei în chiuvetă, toarnă apă clocotită, apoi un amestec de praf de copt și oțet. Poți folosi o cană de praf de copt, urmată de un amestec 1:1 de apă cu oțet. După 10 minute, mai toarnă o cană de apă clocotită. 

Ține cont de faptul că uleiul și grăsimile turnate în chiuvetă sau vasul de toaletă nu afectează doar gospodăria ta, ci și întregul sistem de canalizare din preajma locuinței și, într-un final, mediul înconjurător. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.