De ce să nu-ți usuci rufele în casă

De ce să nu-ți usuci rufele în casă

Redactor Andreea Baluteanu

Toamna a sosit în viețile noastre, aducând cu ea un covor arămiu de frunze, un strat întunecat de nori și, bineînțeles, și noile colecții din magazine. Dar a mai venit însoțită de un fapt adesea supărător: mutarea rufelor care trebuie uscate de pe terasă sau balcon în casă.

E de la sine înțeles că, în condițiile atmosferice de umiditate de afară, este destul de dificil să îți mai usuci hainele atârnându-le în balcon. Dar, dacă nu posezi o mașină de spălat dotată cu uscător, la ce altă soluție ai mai putea apela decât să îți zvânți iubitele piese vestimentare în casă? Suntem de acord cu tine, dar nu ne putem abține să nu observăm că ceea ce faci este periculos! Află din rândurile de mai jos la ce ne referim!

Renunță să îți mai usuci rufele în casă!

Suntem tot mai speriate de acarieni și avem toate motivele: aceste microorganisme sunt responsabile pentru multe probleme de sănătate. Dar cum ajung ele să îți populeze casa într-un număr covârșitor?

haine uscate incasa

În primul rând, e vorba de ambientul de umezeală, care provine, așa cum te așteptai, și de la hainele pe care tu le usuci în casă. Apa din ele se evaporă în atmosferă și dă naștere mediului pe care acarienii pur și simplu îl adoră. Adaugă și câteva straturi de praf (știm cât de dificil este să găsești răgazul necesar de a face curat, ca la carte) și tocmai ai creat condițiile propice pentru ca acarienii să îți iubească locuința!

Iar aceste ființe în aparență neînsemnate sunt mult mai periculoase decât crezi! În primul rând, ele provoacă alergii, probleme de sănătate care au devenit din ce în ce mai comune în ultima perioadă. Mai departe, reprezintă un coșmar pentru toți cei care suferă de astm. Mai grav, în cazul în care ignori aceste inconveniente, este posibil să ajungi să suferi de afecțiuni respiratorii, în timp!

Din păcate, teoria de mai sus nu e doar un avertisment zbierat în surdină de specialiștii speriați, ci are un fundament cât se poate de real. Ea a reprezentat obiectul unui studiu desfășurat de The Department of Ambiental Architecture Investigation din Glasgow, Scoția, care a studiat 100 de case de pe tot cuprinsul țării. Dintre proprietarii acestora, 87% își uscau hainele înăuntru, mai ales pe timpul anotimpului rece.

Autorii studiului au analizat apoi condițiile din locuințe și au ajuns la concluzia că ele prezentau un coeficient de umiditate perfect pentru dezvoltarea acarienilor. Și mai îngrijorător, ocupanții lor sufereau de un sistem imunitar slăbit sau chiar de infecții pulmonare, unele dintre ele cauzate de microorganismele dăunătoare din casele lor.

Cum să previi complicațiile atunci când îți usuci hainele în casă

Desigur, soluția ideală, care ne răsare imediat în fața ochilor, ar fi ca toți să posedăm o mașină de spălat dotată cu uscător. Însă și aici intervin câteva probleme. În primul rând, aceste electrocasnice sunt costisitoare. Mai departe, ele reprezintă și un pericol la adresa mediului, din cauza consumului mare de curent. Nu putem uita nici de haine, multe dintre piesele noastre delicate fiind afectate de acțiunea dură a uscătorului.

Specialiștii îți oferă însă câteva sfaturi, care te vor ajuta să îți usuci hainele în casă cu un minimum de pericol!

Lasă loc între haine atunci când le pui la uscat. Fie că le atârni pe frânghie sau le pui pe uscătorul de rufe metalic, nu le lipi cu tandrețe una de alta, ci lasă-le loc să respire. Astfel vor fi gata mai repede, iar umezeala absorbită în atmosferă va fi mai mică.

haine uscate in casa

Întoarce-le de pe o parte pe alta. Mai ales atunci când ai de-a face cu haine voluminoase, din materiale groase, vei avea impresia că durează o eternitate să le usuci. Dacă vei avea însă grijă să le întorci constant, vei reduce acest interval.

Folosește un foehn. Nu degeaba li se mai spune astfel uscătoarelor de păr, nu? Dacă ai itemuri mici, precum un top sau un tricou, zvântă-le cu foehn-ul: oricum mașina ta de spălat a absorbit cea mai mare cantitate de apă din ele.

Pune-le la congelator. Ai simțit vreodată că ți-e mai sete după un marș forțat prin frig decât în timpul caniculei? Motivul este că frigul deshidratează. Profită de acest principiu și depozitează-ți hainele proaspăt spălate în congelator, într-o pungă de plastic: vei fi surprinsă de cât de repede se usucă.

Dacă nu vrei să ajungi să suferi de probleme de sănătate din cauze banale, evită să îți mai usuci rufele în casă! Ține cont de sfaturile noastre și vei vedea rapid diferența!

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele