Ghidul de cumpărare al unui apartament: de ce să ții cont pentru o achiziție reușită

Ghidul de cumpărare al unui apartament: de ce să ții cont pentru o achiziție reușită

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă ai luat decizia de a achiziționa un apartament, nu ne rămâne decât să te felicităm! Nu numai că acum ai un loc al tău sub soare, dar ai scăpat și de plata chiriilor care te făceau să bați pasul pe loc. Ce îți mai lipsește? Un ghid de cumpărare apartament, ca să știi că mergi la sigur.

Sunt o mulțime de greșeli pe care le poți face dacă pleci singură sau cu iubitul la vânătoare de apartamente, așa că noi am consultat experții. Află de mai jos care sunt criteriile de care să ții cont când îți cumperi un apartament, ce etape să urmezi, dar și ce trebuie să urmărești atunci când faci marea achiziție.

Ghid de cumpărare al unui apartament: ce trebuie să știi când cumperi un apartament

Ai luat decizia de a cumpăra un apartament? Te felicităm! Trebuie să știi însă că hotărârea e mult mai complexă decât pare la prima vedere și că ar trebui cântărită cu atenție. Iată ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un apartament!

familie in casa noua

Contează timpul pe care îți imaginezi că îl vei petrece în incinta sa. A trecut perioada în care ne cumpăram apartamente pe care să le lăsăm moștenire după dispariție nepoților sau strănepoților. Pentru majoritatea dintre noi, apartamentul e acum doar o etapă, un pas spre o altă achiziție.

Experții care alcătuiesc ghiduri de cumpărare a unui apartament te îndeamnă să te întrebi cât timp ai de gând să stai în el. Dacă peste cinci ani te vezi altundeva, din punct de vedere financiar ar fi de preferat să optezi pentru o chirie.

Îți permiți să cumperi un apartament? Din nou, fii extrem de obiectivă. Scade din veniturile tale sau ale cuplului toate cheltuielile obligatorii, dar și cele pe mâncare sau cele necesare pentru micile plăceri la care nu ai de gând să renunți. Dacă abia îți mai rămâne ca să acoperi rata, nu te îmbăta cu iluzia că vei reuși, sau, dacă o faci, că vei fi prea fericită. Există totuși un număr finit de sacrificii pe care un acoperiș deasupra capului le poate justifica.

Există mai multe tipuri de plată. Cel mai adesea, tinerii devin proprietari cu proiectul Prima Casă. Dar apartamentele pot fi plătite și integral (o, cât te invidiem!), în rate, cu credit ipotecar clasic sau în forma rent-to-buy, recent apărută și pe piața românească.

Un agent imobiliar nu e un moft. Dacă ai cunoștințe în domeniu, un prieten care se pricepe sau pur și simplu încredere nemăsurată în tine, poți risca să îți cauți singură apartamentul. Însă, pentru toate celelalte muritoare de rând, un agent imobiliar merită inclus în ecuație.

Criterii alegere apartament: cum să te asiguri că faci achiziția corectă

Ghidul de cumpărare al unui apartament presupune și existența unor criterii care îți vor facilita alegerea. Ia-le în calcul și ești mai aproape cu un pas, la propriu și la figurat, de locuința viselor tale.

Locația. În universul imobiliarelor, circulă o legendă: că locația e cel mai important criteriu de care să ții cont când cumperi un apartament. Și aici trebuie să iei însă în calcul unele aspecte: în timp ce zonele bune vor rămâne pentru totdeauna zone bune, și cele noi, aflate în plină dezvoltare, au potențial. Ia în calcul și evoluția potențială în viitor, dar și preferințele tale. O fată care adoră să socializeze nu se va simți bine la periferia orașului, departe de orice distracții, în timp ce una ce iubește liniștea și natura va fi împlinită într-un apartament în zone verzi, eventual lângă o pădure, departe de civilizație.

Spațiul. Cumpănește bine acest criteriu, deoarece e esențial. Când ne referim la spațiu, luăm în calcul atât numărul de camere, dar și dimensiunile acestora. Poate că acum ești single sau doar cu iubitul tău, dar dacă aveți de gând să vă măriți în curând familia, luați-i în calcul și pe micii poznași. E un sfat prețios din ghidul de cumpărare al unui apartament.

Vechi versus nou. Încă de la început, te atenționăm că nu există o alegere ideală. Sunt atuuri atât pentru apartamentele vechi, dar și pentru cele noi. Primele pot câștiga puncte esențiale fiind localizate în zone bune, disponibile rapid, au acces la numeroase facilități (școli și grădinițe, magazine, complexuri comerciale, drumuri modernizate, etc) și te scapă de zgomotul altor proiecte de șantier, fiindcă rareori se mai construiește aici.

De partea cealaltă, și un apartament nou are avantajele sale. Astfel, ești în măsură să ai un control mai mare asupra construcției și finisajelor, ai mai ușor acces la zone liniștite, verzi, poți avea opțiuni mai generoase de parcare, materialele și tehnicile de construcție corespund cerințelor moderne, iar investiția pentru viitor poate fi mai rentabilă.

Finisaje. La prima vedere, opțiunea ideală ar fi aceea de a cumpăra un apartament la cheie, cu toate finisările. Dar, dacă stai bine să te gândești, în cazul în care construcția este încă în stadiu de dezvoltare, vei avea un cuvânt mai greu de spus și un control superior.

Preț. Firește că este un criteriu esențial, dar și aici ar trebui să dai dovadă de înțelepciune. Dacă prețul apartamentului este prea scăzut, nu crezi că ascunde un secret? Nu te arunca la cea mai avantajoasă și ispititoare ofertă, deoarece de multe ori poți ajunge să regreți: și nu ne referim aici neapărat la scenarii horror cu fantome sau crime nerezolvate care îți tulbură liniștea.

Ce trebuie urmărit la cumpărarea unui apartament?

Ai luat în calcul criteriile de reținut în ghidul de cumpărare al unui apartament, de ce alți factori mai trebuie să ții cont? Îți spunem mai jos!

cuplu la primacasa

Investighează dezvoltatorul. Dacă adorai să urmărești în copilărie „Spioanele” sau încă ești fană a lui „Nancy Drew”, ai ajuns exact unde trebuie. Una dintre cele mai bune tactici de a pune mâna pe un apartament nou perfect este să verifici lucrările dezvoltatorului. Dacă e necesar, consultă Oficiul Național al Registrului Comerțului, unde poți afla ce lucrări a executat sau în ce stadiu se află afacerea sa. Ghidul de cumpărare al unui apartament nuanțează cât de important este acest pas!

Fii extrem de atentă la vizionare. Dacă privești vizionarea apartamentului pe care ai de gând să îl cumperi ca pe o distracție, e posibil să îți plătești toate chicotele în viitoarea ta locuință cu defecte. În fapt, în timpul vizionării ar trebui să fii cu ochii în patru, mai atentă ca oricând. Începe din apropierea imobilului! Strada e curată? Ce fel de mașini sunt parcate în jurul blocului și mai ales, sunt respectate legile? Spațiul verde e îngrijit, casa scării e curată și măturată? Aruncă un ochi și la avizier: vezi cât costă întreținerea, dacă ai potențiali vecini restanți și cu ce sume. Inspiră adânc și nu ignora nici mirosurile neplăcute, dar nici precaritatea iluminării, care nu îți va mai surâde deloc când te întorci acasă seara târziu de la vreo petrecere.

În apartament, fii atentă la dispunerea și dimensiunile camerelor, la orientare, la instalații electrice și tehnice, la starea pereților, a podelei sau a tavanului. Nu ar strica să programezi vizionarea între orele 11 și 13, ca să poți admira și luminozitatea naturală a apartamentului tău în cele mai bune condiții.

Joacă-te! Nu, nu implicăm aici să toci mărunt nervii proprietarului, ci să îți imaginezi că apartamentul e deja al tău. Te încearcă un sentiment de entuziasm, te simți ca acasă? E un semn bun. Dar fă mai mult de atât. Plimbă-te prin living, închipuie-ți că te uiți la TV și vezi dacă ar avea loc și canapeaua ta preferată. Cere informații cu privire la spațiile de depozitare, intră în bucătărie și prefă-te că gătești: ai destul loc? Ieși apoi pe balcon și clătește-ți ochii cu priveliștea: va fi ceva ce vei admira zile și seri la rând, așa că fii pretențioasă!

Pașii de cumpărare ai unui apartament: ce etape ai de trecut

Ghidul de cumpărare al unui apartament te îndeamnă să iei în considerare și diversele etape de bifat atunci când faci achiziția. Iată despre ce e vorba!

  1. Decizia. În această etapă, ia hotărârea cea mai bună, ținând cont de criteriile pe care ți le-am indicat mai sus. Stabilește și o anumită zonă preferată, precum și numărul de camere sau înclinația spre un apartament nou sau vechi.
  2. Bugetul. Calculează bugetul estimativ și ia în calcul și opțiunile de creditare și de plată.
  3. Alegerea colaboratorilor. Stabilește contacte utile și ia legătura cu un agent imobiliar, cu un broker de credite sau consilier juridic care să îți înlesnească toate demersurile necesare achiziției.
  4. Research-ul. Caută propriu-zis apartamentele și contactează vânzătorii, mai ales dacă nu ai optat pentru un agent imobiliar.
  5. Vizionarea propriu-zisă. Nu uita de aspectele la care ți-am spus să fii atentă.
  6. Înaintarea ofertei de cumpărare.
  7. Negocierea.
  8. Tranzacția propriu-zisă.

Felicitări, în acest moment ești proprietară de apartament! Nu mai rămâne decât să sărbătorești! Abia așteptăm să ne spui dacă ghidul nostru de cumpărare a unui apartament ți-a fost util sau nu!

Dacă tot ai casă, află și cum să ții insectele departe de cameră! Vezi și cum să îți reorganizezi dormitorul fără bani!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.