Gradina de zarzavat: daunatori si solutii naturale

Gradina de zarzavat: daunatori si solutii naturale

Viorica Ghinea, redactor

Este o mandrie si o bucurie sa ai propria gradina de zarzavat insa, de multe ori, legumele sunt amenintate de diversi daunatori. Iar pentru a putea lupta impotriva lor trebuie sa-i recunosti, sa deosebesti semnele invaziilor si apoi sa aplici tratamentul necesar. Aproape orice gradina are mici „chiriasi", insa trebuie sa fii atenta ca acestia sa nu se inmulteasca si sa iti distruga tot spatiul verde.

Iata ce daunatori iti pot ataca gradina si cum poti lupta impotriva lor!

Cele mai intalnite tipuri de daunatori din gradina de zarzavat

- Gandacul de castravete: este de doua tipuri (unul cu dungulite si altul cu puncte negre pe spate) si ataca anumite plante din familia cucurbitaceae (castravete, dovlecel, pepene, dovleac), dar poate sa le distruga si pe cele din apropiere.

- Buha verzei: este o omida de culoare verde sau cenusie. Ataca in special varza, conopida, napii si mustarul, gaurind frunzele si lasand doar nervurile. Verifica periodic frunzele plantelor si distruge larvele inainte ca acestea sa se dezvolte.

- Afidele: insecte mici care sug seva plantelor. Daca se inmultesc prea mult, devin un adevarat pericol pentru gradina de zarzavat. Ele ataca aproape toate legumele, dar prefera in special fasolea, mazarea, castravetii, pepenii verzi, dovlecii, rosiile, cartofii si varza.

- Nematozii: viermi minusculi care traiesc in sol si ataca in special radacinile plantelor, pe care formeaza gale (nodozitati exterioare). In general, produc daune in culturile de ceapa, usturoi, cartof si morcov. Legumele cu radacina lemnoasa sunt mai rezistente la atacurile parazitilor.

- Musculita alba: ataca frunzele plantelor si secreta o substanta lipicioasa, care provoaca ingalbenirea si uscarea lor. Aceasta ataca majoritatea legumelor din gradina.

Gradina de zarzavat: solutii naturale pentru combaterea parazitilor

In primul rand, ingrijeste din timp gradina de zarzavat, pentru ca plantele sa fie sanatoase si puternice la atacul daunatorilor si al bolilor. Monitorizeaza periodic legumele, pentru a observa daca au aparut semne de imbolnavire. Astfel vei putea sa iei din timp masuri impotriva pradatorilor.

amenajarea gradinii de legume

Exista cateva metode naturale care vor tine la distanta daunatorii si iti vor proteja gradina de zarzavat. Una dintre solutii este sa cultivi in apropierea legumelor si alte tipuri de plante care nu sunt tocmai pe placul parazitilor: menta, salvie, pelin, rozmarin, cimbru, ceapa, usturoi, busuioc. Vor avea rol de gardieni ai curtii si vor da si o aroma placuta.

O alta metoda pentru protejarea legumelor este sa-ti prepari singura solutii naturale cu care sa stropesti plantele afectate.

Spray organic cu ulei

Ingrediente: o lingurita de sapun lichid bio, doua lingurite de ulei vegetal, apa.
Daunatori:
afide, acarieni, musculita alba, etc.

Adauga sapunul lichid si uleiul vegetal intr-un recipient cu pulverizator si completeaza cu apa. Agita bine continutul inainte de fiecare utilizare si aplica-l direct pe insecte. Spray-ul le va sufoca, asa ca este indicat sa le acoperi bine pe toate.

Spray cu usturoi

Ingrediente: o capatana de usturoi medie, un litru de apa.
Daunatori:
afide, acarieni, protejeaza plantele de rugina.

Curata si toaca marunt usturoiul, apoi amesteca-l cu un litru de apa calda si lasa-l cateva ore deoparte. La final, strecoara solutia, toarn-o intr-un recipient cu pulverizator si stropeste plantele afectate pana la nimicirea daunatorilor.    

Solutii cu bicarbonat de sodiu

Probabil stiai deja ca bicarbonatul de sodiu are nenumarate intrebuintari in bucatarie, insa ajutorul lui nu se termina aici, pentru ca poate fi folosit cu succes si in gradina de zarzavat.

- Amesteca in cantitati egale faina si bicarbonat de sodiu si presara rezultatul prin gradina sau direct pe plantele afectate. Acesta tine la distanta afidele si diversi viermi. Amestecul poate fi folosit si pentru omizile care au pus stapanire pe pomii tai. 

- Prepara un spray din urmatoarele ingrediente: o lingura de bicarbonat de sodiu, doua linguri de ulei, o lingura de sapun lichid, 4 litri de apa. Aplica cu atentie pe frunzele plantelor afectate de mucegai sau de fungi.

Protejeaza-ti permanent gradina de zarzavat de diversi daunatori, verificand plantele si aplicand din timp solutiile salvatoare.

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.