swipe

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Uiţi să schimbi buretele de vase

Să ne înţelegem: e interzis să te ataşezi de buretele de vase, pentru că nu trebuie să îţi fie aliat în bucătărie mai mult de câteva zile. Bureţii de vase sunt un adevărat sanctuar al bacteriilor (E. coli şi salmonella sunt printre cele mai periculoase locuitoare ale sale)! Experţii recomandă chiar să înlocuieşti bureţii de vase cu vechea cârpă de vase a bunicii: usuc-o între utilizări, departe de chiuvetă, şi schimb-o în fiecare zi cu una curată. O poţi spăla alături de hainele tale, dar ai grijă cum o usuci: fie în uscător, fie la soare, ca să te asiguri că distrugi bacteriile.

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Foloseşti prea multă apă

Consumul excesiv de apă este una dintre cele mai mari probleme ale umanităţii, iar activitatea zilnică de spălare a vaselor se dovedeşte una dintre cele mai mari surse de epuizare a lichidului vieţii. Din acest punct de vedere, o maşină de spălat vase este o investiţie demnă de toată lauda, consumând circa 11 litri de apă la o utilizare, în timp ce experţii estimează că spălatul de mână ar epuiza nu mai puţin de 102 litri de apă! Poţi economisi şi atunci când speli de mână: opreşte robinetul atunci când freci vasele cu detergent sau spală vasele împreună, într-un lighean cu apă în chiuvetă, şi doar clăteşte-le separat!

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Îţi umpli chiuveta cu spumă

Dacă ai hotărât să îţi răsfeţi vasele şi le-ai pus la cale o adevărată baie de spumă, ca să se simtă şi ele bine, aşa cum faci tu seara, comiţi una dintre greşelile importante! Pe lângă faptul că vei consuma mai multă apă pentru a clăti toată acea spumă, există riscul să nu reuşeşti să îndepărtezi tot detergentul şi să ajungi să îl înghiţi neintenţionat. De asemenea, îţi recomandăm să investeşti în detergenţi de vase cu acțiune blândă, pentru pielea sensibilă. Cei agresivi conţin o mulţime de chimicale dăunătoare sănătăţii (evită denumiri precum triclosan, borax, 1,4-dioxane, un ingredient cu potenţial cancerigen).

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Foloseşti tocătorul de resturi alimentare

Cercetătorii s-au întors la 180 de grade şi acum afirmă că tocătorul de resturi alimentare, considerat iniţial una dintre marile invenţii ale tehnologiei moderne, nu e atât de eficient precum pare. Principala problemă pe care o prezintă este, din nou, consumul mare de apă pe care îl presupune: se estimează că ar da gata circa 34 de litri într-o singură zi! Mai bine apelează la metoda clasică sau, în mod ideal, reciclează-ţi gunoiul!

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Nu foloseşti maşina de spălat aşa cum trebuie

Dacă laşi maşina de spălat să funcţioneze aproape goală, atunci vei consuma degeaba apă şi energie electrică, iar factura consistentă te va împiedica să îţi cumperi pantofii pe care ţi-o doreşti. Pe de altă poarte, dacă o umpli până la refuz, vasele nu se vor curăţa aşa cum trebuie. Cel mai bine este să citeşti cu atenţie (şi să respecţi) instrucţiunile de utilizare: producătorul a efectuat teste pentru a-ţi oferi cele mai detaliate recomandări. De asemenea, alege să speli de mână cuţitele (pot zgâria celelalte vase în maşina de spălat), tigăile şi oalele din ceramică sau alte materiale sensibile şi vesela de lux, care pot ajunge la rândul lor afectate, dacă nu sunt tratate cu respectul cuvenit.

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Nu respecţi regulile de igienă

Nu folosi aceeaşi cârpă pentru a şterge vasele pe timp nedeterminat: chiar dacă, în teorie, aceasta nu face decât să înlăture umezeala, va fi la rândul său îmbibată de bacterii. Dacă utilizezi un uscător de vase, ai grijă să îl cureţi cel puţin o dată pe săptămână, deoarece mixul de căldură şi umezeală este un adăpost primitor pentru microorganisme. Foloseşte întotdeauna apă fierbinte, astfel încât să fii nevoită să porţi mănuşi, dovedindu-te astfel atentă şi cu pielea delicată a mâinilor tale.

Greşeli pe care le faci când speli vasele

Speli vasele într-o chiuvetă murdară

Dacă aveai până acum tendinţa de a-ţi desconsidera vasul de toaletă, află că minunata ta chiuvetă adăposteşte de 100.000 de ori mai multe bacterii, conform unei analize realizate de National Health Service. Este important să speli des chiuveta cu un amestec de oţet şi bicarbonat de sodiu (sau sare) şi procedează la fel şi cu maşina de spălat vase, lăsând-o să ruleze un ciclu de spălare fără „încărcătură”, adăugând însă acelaşi amestec natural cu superproprietăţi de igienizare!

‹ Vezi si