Obiecte din casa pline de microbi, pe care uiti sa le cureti

Obiecte din casa pline de microbi, pe care uiti sa le cureti

Andreea Gluh, redactor

Stim cu totii cat de important este sa curatam obiectele sanitare, blatul de bucatarie, masa si alte asemenea lucruri din locuinta, insa stiai ca, de fapt, microbii se ascund in locuri la care pana acum nici nu te-ai fi gandit? Iti vom spune noi, in cele ce urmeaza, care sunt acestea, astfel incat sa le acorzi atentia potrivita ori de cate ori faci curat.

Asadar, iata ce obiecte din casa sunt cu siguranta pline de microbi, insa tu probabil ca uiti sa le dezinfectezi!

Pe unde se ascund germenii

1. Buretele de vase din bucatarie

Buretele de vase este util in bucatarie, fara el neputand sa ne facem treaba asa cum ar trebui. Totusi, oricat de bine l-am spala cu detergent si l-am stoarce dupa fiecare utilizare, tot mai exista microbi periculosi, care pot provoca diverse tipuri de infectii. Te intrebi probabil cum ai putea rezolva problema fara a schimba buretele o data la cateva zile, daca nu chiar zilnic, in functie de volumul de vase spalat? Iata ca exista doua solutii: fie il speli cu putin clor indoit cu apa dupa fiecare utilizare si apoi il clatesti bine, fie il pui in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde.

Atentie! Buretele trebuie sa fie ud in acest ultim caz, pentru a nu lua foc.

2. Spatiile dintre electrocasnice si mobilierul de bucatarie

Intre aragaz si blatul de bucatarie exista o distanta de cel mult 2 cm, asa ca probabil ca te gandesti ca acolo nu se vor strange resturi de alimente care ti-au scapat fara sa observi, praf si, desigur, o multime de microbi. De aceea, este bine ca atunci cand dai cu aspiratorul in intreaga locuinta, sa nu uiti de aceste locuri ascunse.

3. Sacosele textile

Este bine ca te gandesti la mediul inconjurator si sa folosesti articole din materiale biodegradabile, dar aceasta nu inseamna ca poti trece cu vederea atentia pe care trebuie sa i-o acorzi starii tale de sanatate, dar si celei a familiei tale. Asadar, este bine sa speli periodic sacosele textile, asa cum faci si cu obiectele vestimentare.

4. Sertarele frigiderului 

Cu siguranta nu uiti sa cureti frigiderul, insa cum ramane cu sertarele si rafturile de depozitare detasabile? Ele trebuie dezinfectate la fel de des, pentru ca, desi in frigider se mentine o temperatura scazuta constanta, aceasta nu inseamna ca nu exista si bacterii rezistente la frig.

5. Microbii de sus

Cand stergi praful, te gandesti cumva sa te urci pe un scaun ori pe o scara pentru a curata si partea superioara a dulapurilor? Dar ramele ferestrelor? Daca ai raspuns negativ la ambele intrebari, inseamna ca este vremea sa acorzi mai multa atentie detaliilor. 

6. Ventilatorul din tavan

Asa cum cureti lustrele si alte corpuri de iluminat, la fel de important este si ventilatorul din tavan. Paletele acestuia, desi sunt in miscare uneori, pot acumula pe suprafata lor praf si alte depuneri care ajung in aerul pe care il respiri atunci cand pornesti aparatul. Asadar, sterge-le cat mai des posibil.

7. Aparatele electronice de mici dimensiuni

Nu numai electronicele si electrocasnicele de mari dimensiuni trebuie luate in considerare atunci cand faci curat, ci si obiectele mai mici, cum ar fi telecomanda sau castile. Sterge-le cu o solutie dezinfectanta cum este cea utilizata pentru curatarea monitorului computerului si vei scapa de griji! Nu uita ca aceeasi metoda trebuie sa folosesti si in cazul telefonului mobil, mai ales ca pe acesta il utilizezi zilnic destul de des.

8. Matura

Intr-adevar, matura te ajuta sa scapi de firimituri sau de praf, insa si ea trebuie curatata uneori, pentru ca se pot acumula o multime de acarieni si de germeni intre firele care compun capatul maturii.

9. Palarii, esarfe si manusi 

Fie ca sunt purtate zilnic sau periodic, astfel de accesorii pot deveni adevarate pepiniere de germeni. Simplul fapt ca tusesti sau stranuti punand la gura ori la nas fularul si manusile reprezinta o modalitate de a le umple de microbi. Din acest motiv, este bine sa le speli saptamanal.

10. Geanta pentru echipamentul de la sala

Asa cum de fiecare cand te intorci de la sala iti speli echipamentul, este bine sa faci acelasi lucru si cu geanta in care l-ai tinut, pentru a te asigura ca nu raman bacterii sau mirosuri. Daca geanta este dintr-un material care poate fi spalat la masina, nu ezita sa faci acest lucru, insa daca nu este posibil, foloseste un spray dezinfectant sau o laveta inmuiata in apa cu bicarbonat de sodiu.

Igiena locuintei este la fel de importanta ca igiena personala, daca vrei sa ai o familie sanatoasa si sa va feriti de diversele infectii cu bacterii si fungi sau chiar de alergii.  

 

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ce incapere din casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce incapere din casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.