Sfaturi pentru congelarea fructelor

Sfaturi pentru congelarea fructelor

Andreea Gluh, redactor

Vara este anotimpul in care te poti bucura de beneficiile si de gustul multor fructe. Daca vrei ca indiferent de anotimp sa ai la discretie cirese, visine, zmeura, afine, prune sau caise, pentru a asezona diverse deserturi ori pentru a le consuma in combinatie cu iaurturi, poti apela la metoda de congelare a fructelor. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont, pentru a le pastra in conditii optime:

Metode de congelare a fructelor cu samburi

Unele dintre cele mai cautate fructe pentru continutul ridicat de vitamina C, dar si pentru gustul racoritor, sunt ciresele si visinele. Daca vrei sa te bucuri de ele oricand, poti folosi metoda de congelare a fructelor cu zahar. Pentru aceasta, trebuie sa le speli, sa le usuci si sa amesteci o parte zahar la patru parti fructe, astfel incat ele sa fie complet acoperite. Dupa aproximativ 20 de minute, vei observa ca zaharul s-a transformat partial in sirop. Portioneaza fructele in caserole, apoi imparte si siropul in mod egal si toarna-l in fiecare, dupa care pune-le in congelator.

Congelarea fructelor in acest mod este potrivita si pentru capsuni, acestea putand fi pastrate timp de 9-12 luni.
In cazul caiselor, perelor sau prunelor, care au o consistenta mai tare si sunt mai putin zemoase, poti utiliza metoda de congelare a fructelor cu sirop. Pentru acesta, trebuie sa pui la fiert intr-o cratita o parte zahar la 3 parti apa si sa amesteci pana la dizolvarea completa. Cand lichidul a dat in clocot, opreste focul si lasa-l la racit. Dupa aceea, stoarce o lamaie in sirop si toarna amestecul rezultat peste fructele spalate, uscate si puse in caserole. Recipientele se pastreaza la congelator vreme de 9-12 luni.

Metode de congelare a fructelor cu seminte


Daca iti plac fructele de padure si vrei sa ai la discretie zmeura, afine sau mure tot timpul anului, cea mai buna metoda de pastrare a acestora este congelarea simpla a fructelor. Pentru aceasta, trebuie sa speli fructele, sa le usuci si sa le pui in pungi vidate la congelat. Daca aparatura iti permite, poti alege setarea de congelare rapida. Aceasta are loc la temperaturi de minus 25 de grade Celsius si chiar la minus 35 de grade Celsius. In acest mod, apa din fructe se transforma in cristale mici de gheata si contribuie la mentinerea integritatii acestora. Temperatura poate fi crescuta dupa o zi la minus 18 grade Celsius.

Cand vrei sa folosesti fructele congelate cu una dintre aceste metode, este de preferat sa le lasi in frigider, pentru a se decongela lent, la o temperatura relativ scazuta.

In functie de preferinte si de textura pulpei, poti folosi una dintre metodele de congelare a fructelor recomandate. Daca vei respecta regulile de pastrare, vei putea prepara diverse prajituri si inghetate delicioase indiferent de anotimp. Congelarea fructelor este o metoda sanatoasa si sigura pentru a pastra tot anul fructele preferate, tipice unui anumit anotimp.
Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Cât de înțeleaptă ești?
Incepe quiz
Cât de înțeleaptă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.