Totul despre hamsteri: rase si ingrijire

Totul despre hamsteri: rase si ingrijire

Redactor Alexa Galgau

Pentru persoanele care nu au spatiu pentru un animal de casa mai mare si nu au nici timp foarte mult la dispozitie, hamsterul este alegerea ideala. Copiii par sa fie foarte incantati de acest rozator pitic, insa pentru a-l avea cat mai mult timp, trebuie sa inveti cateva principii de baza ce tin de cresterea si ingrijirea animalutului.

Afla totul despre hamsteri, ca sa stii ce rasa sa iti alegi si cum sa ii oferi cele mai bune conditii pentru o viata lunga si fericita!

Rase de hamsteri

Hamsterul auriu (sirian)

Hamsterul auriu se numara, probabil, printre cei mai populari in randul iubitorilor de rozatoare. El poate masura intre 12 si 16 cm si poate cantari intre 140 si 200 de grame. Cu o durata medie de viata de doi ani, aceasta rasa de hamster este solitara si, de aceea, trebuie sa ai grija sa aiba o cusca pe care sa nu o imparta cu alte animalute.

Hamsterul pitic rusesc

Acest blanos simpatic poate trai alaturi de alti hamsteri din aceeasi rasa, in special daca sunt crescuti impreuna de cand sunt mici. Desigur, daca nu vrei sa te trezesti cu puiuti, trebuie sa ai grija sa pui in cusca hamsteri de acelasi sex. Aceasta rasa este mai mica decat hamsterul sirian si are un colorit maroniu. Cu dimensiuni intre 8 si 11 cm, el nu cantareste mai mult de 50 de grame.

Hamsterul pitic rusesc alb

Poate una dintre cele mai simpatice si iubite rase de hamsteri provine tot din Rusia, de data aceasta fiind vorba despre hamsterul alb, pe cat de mic, pe atat de simpatic. Blanita isi schimba coloritul in functie de anotimp: alb pe timpul iernii si gri pe timp de vara. Hamsterul alb este chiar mai mic decat cealalta specie ruseasca: are dimensiuni intre 7-10 cm si doar intre 20-26 grame ca greutate. Vestea buna este ca poti sa iti iei cati mai multi pitici din aceasta rasa, deoarece sunt fericiti cand traiesc in comunitati.

Hamsterul Roborovski

Cea mai mica specie de hamsteri este Roborovski, care nu masoara mai mult de 4-5 cm si cantareste doar pana la 25 grame. Pe cat este de mic, pe atat de agitat este acest rozator, care nu ar trebui lasat liber prin casa, deoarece poate fi extrem de dificil de prins. Nu este o specie solitara, ceea ce inseamna ca iti poti cumpara mai multi hamsteri Roborovski, atata timp cat sunt de acelasi sex si traiesc impreuna de mici.

Hamsterul chinezesc

Un hamster obisnuit are o codita mica, greu observabila. Cel chinezesc, insa, se poate lauda cu o coada destul de lunga, motiv pentru care este usor de recunoscut. Desi pot trai in grupuri, au tendinta de a deveni foarte agresivi, uneori. De aceea, este totusi recomandat sa fie tinuti in custi individuale. Hamsterul chinezesc nu depaseste 12 cm lungime si cantareste intre 30 si 45 grame.

Cum sa ingrijesti un hamster

Totul despre cusca hamsterului

Unul dintre cele mai importante aspecte ce tin de ingrijirea hamsterilor este asigurarea unei locuinte potrivite pentru micul rozator. Cusca in care il vei tine trebuie sa fie destul de mare, incat hamsterul sa aiba spatiu sa se joace si sa isi consume energia de care dispune. Ea trebuie plasata intr-un loc fara zgomote puternice, ferita de curent si de razele soarelui. Temperatura ideala pentru hamsteri este intre 18 si 26 grade Celsius, ceea ce vara poate fi o adevarata problema.

Poti opta fie pentru o cusca cu gratii, fie pentru una din plastic sau din sticla. Pentru ca prima varianta ofera o ventilatie optima, ea este si cea mai recomandata, in special pentru hamsterul auriu. Insa, in cazul speciilor foarte mici, precum Roborovski sau ruseasca, este de preferat o cusca cu pereti de plastic sau sticla, pentru ca altfel micutii blanosi vor putea evada.

Tuburile de plastic si rotitele sunt elemente-cheie ale "decorului" in locuinta hamsterului. Daca vrei ca acest rozator pitic sa fie fericit, trebuie sa ii oferi zone de explorat, in care sa isi consume bateriile.

In ceea ce priveste igiena, cusca hamsterului trebuie curatata cel putin o data pe saptamana, iar zona in care isi face nevoile ar trebui curatata zilnic. Poti sa pui hartie la baza custii, pentru a-ti fi mai usor sa scapi de asternutul murdar (atentie, insa, sa nu fie hartie de ziar, deoarece tusul este toxic).

Contrar a ceea ce cred cei mai multi oameni, rumegusul nu este varianta ideala de asternut pentru hamsteri, deoarece le poate provoca reactii alergice. Solutia perfecta este sa ii faci un asternut din hartie igienica sau din servetele. Nu numai ca este foarte confortabila, dar este si mult mai sanitara aceasta varianta.

Hrana pentru hamsteri

Ca orice alt animal, hamsterul trebuie sa aiba o dieta echilibrata si bine gandita. Chiar daca ii plac foarte mult legumele, el nu trebuie sa manance in exces acest tip de hrana, deoarece provine dintr-un mediu uscat si sistemul lui digestiv nu este facut sa faca fata mancarii umede.

In salbaticie, hamsterii mananca seminte, ierburi, frunze si insecte. Asadar, trebuie sa te straduiesti sa ii concepi micutului blanos un meniu cat mai variat si mai asemanator cu cel din mediul lui natural. Putinele legume si fructe pe care i le dai trebuie spalate foarte bine inainte si daca nu sunt mancate complet, trebuie scoase din cusca cat mai repede, pentru a nu se strica, imbolnavind astfel animalutul.

In ceea ce priveste hrana uscata, in magazinele de animale se gasesc diferite combinatii de seminte si pelete speciale pentru hamsteri, asa ca ai de unde alege. Atentie, insa, la semintele de floarea-soarelui din aceste mixuri, deoarece este posibil ca acest rozator pitic sa le consume doar pe acestea si sa nu aiba parte de aportul necesar de calciu. Pentru a fi sigura ca nu dezvolta anumite deficiente, poti cumpara un bloc mineral pe care hamsterul tau il va rontai cu placere, asimiland astfel vitaminele si mineralele necesare pentru a fi sanatos.

Apa pentru hamsteri poate fi pusa intr-un castronel, insa cea mai buna idee este sa folosesti un recipient special, pe care il gasesti in magazinele de specialitate. Nu ii da niciodata apa de la robinet, deoarece se poate imbolnavi.

Daca vrei sa iti rasfeti hamsterul, exista o varietate larga de recompense speciale, insa ii poti da si din alimentele pe care le consumi tu: paine, omleta, ou fiert sau orez expandat, de exemplu. Niciodata sa nu cedezi tentatiei si sa ii dai produse dulci, deoarece se lipesc de obrajii micutului rozator si ii pot cauza rani la nivelul gurii. Ciocolata este otravitoare pentru hamsteri, asa ca este exclus sa imparti cu el acest deliciu.

Ca orice alt animal de casa, hamsterul se poate confrunta cu cateva boli specifice, pe care trebuie sa le identifici la timp. Cele mai comune afectiuni ale acestui rozator sunt: raceala (provocata cel mai adesea de curentul din casa, o baie sau poate fi chiar luata de la stapan), coada umeda sau diareea (cauzata de stres sau dieta nepotrivita), urina rosiatica (fie din cauza colorantilor din mancare, fie din cauza nisipului la rinichi), infectii ale uterului la femele, constipatia, cresterea excesiva a dintilor, conjunctivita si obezitatea.

Nu poti niciodata sa stii totul despre hamsteri sau despre orice alt animal de companie, insa, inainte de a cumpara unul, este obligatoriu sa citesti cat mai mult despre ingrijirea lui. Atata timp cat respecti cateva reguli de baza si tii legatura si cu un veterinar, animalutul tau va avea o viata lunga si fericita.

Citeste si top 10 animale de companie usor de intretinut, mai ales daca ai o casa mica si dispui de putin timp liber, dar si ce animal de companie ti se potriveste in functie de zodie!

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.