Vrei un caine Boxer? Afla totul despre aceasta rasa!

Vrei un caine Boxer? Afla totul despre aceasta rasa!

Redactor Alexa Galgau

Cine nu recunoaste figura simpaticului Boxer, cu ochii lui mari si rotunzi si botul scurt, plin de riduri? Originara din Germania, aceasta rasa este ruda cu Bulldogul si a fost creata pentru vanatoare. Boxerul dispune de o agilitate remarcabila si are o putere fizica unica, aspecte care ii permit sa vaneze animale mari si sa le tina pe loc pana vanatorul ajunge la ele. Cel putin, acesta era scopul lui in trecut, astazi fiind unul dintre cele mai indragite animale de companie, pentru ca este dragalas si incredibil de inteligent.

Afla totul despre simpaticul caine Boxer: o scurta istorie, personalitate, ingrijire si sanatate!

Totul despre rasa de caine Boxer 

Scurta istorie a rasei de caine Boxer

Boxerul de azi este derivat din doua rase de caine din Europa Centrala, care deja au disparut: Brabenter Bullenbeiser si Danziger Bullenbeiser. Acestia erau foarte folositori, pentru ca puteau sa prinda animale de vanatoare mari: ursi de marime mica si medie, cerbi sau mistreti. Pentru a putea tine pe loc asemenea animale, acesti caini aveau un maxilar foarte puternic, trasatura care s-a transmis si Boxerului. 

In jurul anului 1830, germanii au incercat sa creeze o noua rasa de caini, prin combinarea Bullenbeiserului, recunoscut pentru puterea sa, cu Bulldogul, caracterizat prin tenacitate si inteligenta. Rezultatul a fost Boxerul, un caine aproape perfect, a carui rezistenta fizica este depasita doar de inteligenta sa. Nu a durat mult si aceste calitati au facut din Boxer prima rasa de caine folosita de politia germana si armata. In anii '40, Boxerul a devenit una dintre cele mai populare rase din lume. In prezent, Boxerul este a sasea cea mai apreciata rasa de caini. 

Insusirile fizice ale cainelui Boxer

Cainele Boxer este de marime medie, putand sa ajunga la o inaltime de 50-70 de centimetri si sa aiba o greutate de 25-35 de kilograme. Capul prezinta trasaturile distinctive ale acestei rase, datorita botului scurt, cu riduri si cu maxilarul adus putin in fata. Aceasta trasatura nu este la fel de pronuntata precum la Bulldog, iar limba si dintii Boxerului nu sunt vizibile atunci cand cainele isi tine gura inchisa. 

Corpul cainelui Boxer este foarte musculos si suplu, iar blanita este scurta si lucioasa, adesea cu portiuni albe pe piept, fata sau labute. Insa ceea ce topeste inimile tuturor este privirea acestui caine! Desi a fost creat pentru a vana, Boxerul are ochii mari, rotunzi si blajini, carora nimeni nu le poate rezista. 

Temperamentul si personalitatea unui caine Boxer

Boxerul este ideal pentru o familie foarte activa, pentru ca este un caine energic, vesel, curios si jucaus. Pentru ca este foarte inteligent, cainele Boxer este usor de dresat si va fi mai mult decat fericit sa le faca stapanilor pe plac, fiind foarte dedicat. 

Boxerul se intelege bine si cu alte animale de companie, insa numai daca va creste alaturi de acestea de la o varsta frageda. Chiar si asa, el poate sa dea semne de agresivitate uneori, din cauza instinctului sau de caine de vanatoare. Cat despre interactiunea cu strainii, Boxerul este un caine rezervat, asa ca nu va ataca, insa nici nu va da vreun semn de afectiune. Se poarta exact pe dos cu cei pe care ii cunoaste si trebuie dresat de mic astfel incat sa nu sara de fericire pe persoanele familiare.

Este foarte important pentru un Boxer sa aiba cu ce si cu cine sa se joace. Nu este genul de caine pe care sa il lasi acasa singur toata ziua. El trebuie scos zilnic la alergat sau la joaca afara, altfel poate deveni deprimat si chiar bolnav. In fond, tine cont de faptul ca menirea lui a fost initial sa alerge toata ziua, la vanatoare. 

Rsa de caine Boxer: sanatate si ingrijire

Un Boxer traieste in medie 8-10 ani si nu are probleme de sanatate majore, ci doar cateva sensibilitati de care trebuie sa tii cont. Cel mai adesea se confrunta cu afectiuni precum colita, problemele gastrice si hipotiroidismul. Unii Boxeri pot ajunge sa sufere de displazie de sold, o afectiune comuna printre cainii de vanatoare, dar si de cardiomiopatie, o boala mai grava. De aceea, este recomandat ca Boxerul sa fie testat periodic, in special pentru probleme de tiroida, sold si probleme cardiace. 

Ingrijirea cainelui Boxer nu pune mari probleme. Pentru ca are blana scurta, el nu trebuie periat decat din cand in cand. Cea mai importanta pentru sanatatea fizica si mintala a cainelui este activitatea fizica, asa ca pregateste-te ca macar plimbarile de dimineata si de seara sa fie mai lungi. Chiar daca e un caine activ, nu este recomandat sa traiasca afara, in curte, pentru ca nu este rezistent nici la frig, nici la caldura. Prin urmare, daca il tii in apartament, ai grija sa existe o temperatura ambientala optima. Daca te decizi sa il lasi sa doarma cu tine, tine minte ca de multe ori Boxerul sforaie!

Daca te-ai decis sa iti cumperi un caine Boxer, ai facut o alegere foarte buna!

Citeste mai multe despre alte doua rase de caini foarte indragite: Akita si Amstaff!

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Ce rasă de câine ți se potriveşte în funcție de profilul tău emoțional?
Incepe quiz
Ce rasă de câine ți se potriveşte în funcție de profilul tău emoțional?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.