Rețete delicioase
Înapoi la

10 sfaturi practice in bucatarie, oferite de chefi

10 sfaturi practice in bucatarie, oferite de chefi

Redactor Andreea Baluteanu

Credem cu tarie ca chefii, maestri ai bucatariilor, detin secrete ascunse, la care noi, muritorii de rand, nu avem acces. Intr-adevar, fiecare expert in gastronomie are trucurile sale pretioase, pe care nu le impartaseste cu oricine, dar, in acelasi timp, de multe ori, succesul unui fel de mancare se bazeaza pe cateva reguli extrem de simple.

Iata 10 dintre cele mai bune sfaturi practice in bucatarie, oferite de chefi si inspirate de greselile pe care noi, cei neinitiati, le comitem cel mai adesea, atunci cand gatim!

Fara violenta... atunci cand mixezi ingredientele!

Cu exceptia cazului in care o reteta iti va cere expres sa amesteci viguros ingredientele, nu depune o presiune prea mare, ci mixeaza gentil, delicat. Altfel, vei sfarsi prin a obtine un aluat prea tare sau vei compromite iremediabil calitatea mancarurilor tale.



Cu rabdarea treci testul mancarii

Una dintre cele mai des intalnite greseli pe care o comitem in bucatarie este ca servim din mancaruri, imediat ce acestea au fost scoase de la cuptor. Chefii ne atrag insa atentia ca este important, mai ales in cazul felurilor preparate in cuptor sau a celor pe baza de carne, sa le lasam cateva minute ragaz, pentru ca aromele sa se intrepatrunda si straturile sa se intareasca cum trebuie. Este un sfat practic care iti va salva papilele gustative!

Ascute cutitele!

Un alt sfat practic in bucatarie, care pare de la sine inteles, dar este, in mod surprinzator, deseori trecut cu vederea: ascute cutitele, de cateva ori pe an, spun chefii, la unison. Le vei garanta degetelor tale siguranta, iti vei impiedica ochii sa lacrimeze de amarul cepei si vei taia in bucati egale, precise, care iti vor compune o masa aratoasa estetic, dar si usor de preparat (alimentele taiate egal vor avea mai multe sanse sa fie gata in acelasi timp).

Sfat practic in bucatarie: usuca alimentele, inainte de a le pune la prajit

Cartofii tai prajiti nu au nicio sansa sa rivalizeze cu cei pregatiti la restaurant, sau chiar la fast food? Avem un sfat practic de bucatarie, pentru tine, pe care este posibil sa il fi trecut cu vederea: usuca legumele sau carnea spalata, inainte de a le pune la prajit, intr-un servetel de hartie. Chefii iti garanteaza ca vei vedea diferenta!



Condimentele, la granita dintre savoare si exces

Chefii iti ofera urmatorul sfat practic pentru bucatarie: nu uita sa adaugi sare si condimente in mancare, pentru ca ele sunt cheia unei arome absolute irezistibile, care iti ramane intiparita pe limba si gravata in memorie! Cu toate acestea, nu ignora nici urmatorul fapt: poti oricand sa adaugi sare sau condimente, dar rareori sa indepartezi ceea ce ai inclus, in exces. Poate semana cu mersul leganat pe o franghie subtire: cand vei deprinde insa pasul sigur, te vei putea numi o gospodina desavarsita!

Gusta, gusta, gusta!

Gusta permanent din mancare, pe masura ce gatesti. Este un sfat practic de aur; te vei confrunta cu consecinte nedorite, daca vei alege sa il ignori! Maestrii in bucatarie iti garanteaza un control mult mai mare al produsului tau final, prin simpla actiune de a incerca continuu minunea care se pregateste.

Reteta, un teritoriu familiar, de la inceput pana la sfarsit

Iti amintesti cum, la inceputurile tale in bucatarie, parcurgeai de cateva zeci de ori o reteta, inainte sa incepi sa o pregatesti? Odata cu experienta acumulata, ochii tai s-au obisnuit sa se concentreze asupra a ceea ce este important, un prag pe care orice gospodina va fi mandra sa il treaca. Acest sfat practic de bucatarie se adreseaza insa acelora dintre noi care au depasit si aceasta piatra de hotar si care, increzatoare in experienta lor, abandoneaza o reteta la jumatate, considerand ca „au dibuit-o". Desi chefii incurajeaza, mai mult ca oricine, improvizatiile in bucatarie, iti recomanda calduros sa studiezi o reteta in intregime, de la inceput la sfarsit, pentru a putea decide cum o vei adapta, in deplina cunostinta de cauza.



Tigaia, un spatiu primitor pentru ingredientele tale

Nu aglomera niciodata ingredientele in recipientul de gatit! Cu cat vei adauga mai multe, cu atat riscul de a se arde, pentru unele, sau de a ramane crude, pentru altele, va fi mai mare. Spatiu intim, suficient pentru ingredientele tale: este un sfat practic in bucatarie, care iti va aduce bucate perfect rumenite, numai una si una!

Un bucatar desavarsit nu se teme de foc

Caldura este amicul de suflet al preparatelor tale delicioase, iar chefii subliniaza importanta acestui sfat practic, in bucatarie: lasa intotdeauna tigaia sa se incalzeasca, inainte de a adauga uleiul, uleiul sa se incinga, inainte de a scufunda ingredientele, apa sa fiarba, inainte de a include pastele! De asemenea, atunci cand pui la prajit, tine pentru cateva secunde ingredientele deasupra stratului de ulei, astfel incat sa se incalzeasca la exterior, ceea ce va impiedica lipirea lor de tigaie sau de celelalte alimente.



Vechiul si noul, in bucatarie

Experimenteaza si incearca, pentru ca bucataria este un spatiu al descoperirilor continue: un sfat pe care il cunosti prea bine. Cu toate acestea, orice chef de renume iti va spune sa practici exact inversul sau, atunci cand gatesti pentru cineva important. Apeleaza la acea reteta pe care o cunosti cel mai bine si care iti iese, de fiecare data, si nu te hazarda pe taramuri nesigure, oricata incredere ai avea in capacitatile tale de bucatar!

Daca doresti alte trucuri pretioase pentru o gospodina desavarsita, consulta lista noastra, aici!

Tu ce parere ai despre sfaturile noastre practice in bucatarie? Le-ai aplicat, pana acum? Consideri ca ai comis vreuna din greselile care i-au inspirat pe chefi sa ne atraga atentia?


Surse foto: lovindublin.com, awardsdaily.com, tavernamasti.com, sbs.com, huffingtonpost.co.uk, foodnetwork.com

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.