Această rețetă este foarte ușor de realizat și ideală în diminețile aglomerate, atunci când nu vrei totuși să sari peste micul dejun. Greșeala pe care poți să o faci atunci când le prepari este că folosești o tigaie de fontă, cee ce face ca ouăle să se lipească și să se ardă într-un final. Cel mai bine folosește o tigaie antiaderentă, precum cea din ceramică.
O altă greșeală pe care poți să o faci atunci când gătești ouăle jumări este că le prepari la temperatură mare. Mai degrabă preîncălzește tigaia, apoi setează o temperatură medie. În acest fel vei putea să controlezi viteza la care se gătesc ouăle și nu se vor arde.
Există mulți care sparg ouăle direct în tigaie, apoi le amestecă tot acolo cu o spatulă. Este greșit! Cel mai bine le amesteci într-un bol, ca în cazul omletei, apoi le adaugi în tigaia încinsă, pentru a te asigura că se prepară uniform.
Ouăle se gătesc relativ repede așa că încearcă să îți găsești timp pentru a le întoarce din când în când atunci când se află în tigaie. În caz contrar, se va forma o crustă uscată la bază, care nu este nici gustoasă, nici aspectoasă.
Căldura degajată în tigaie va continua să gătească ouăle, chiar dacă tu ai oprit focul, în cazul în care le mai lași ceva timp acolo. De îndată ce ai oprit aragazul transferă ouăle într-un castron sau o farfurie. Dacă nu le servești imediat le poți acoperi cu o folie de aluminiu.
Ouăle poșate sunt un preparat ceva mai sofisticat, însă nu imposibil de făcut la tine în bucătărie. Cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când le gătești este să folosești ouă care nu sunt tocmai proaspete. Cu cât aceastea sunt mai vechi cu atât sunt mai puțin văscoase, iar albușul se va împrăștia în apa în care le pui la fiert.
Ouăle poșate necesită o mână ușoară și o manevrare delicată. Cel mai bine este să le pui în apa care fierbe dintr-un bol mai mic și nu să le spargi direct acolo. Așa te vei asigura că albușul nu se împrăștie prin toate părțile.
Citește și: 5 metode inedite de a prepara un ou: sigur nu stiai aceste retete!
În general, cam toate rețetele pentru ouă poșate necesită adăugarea de oțet în apa pe care o pui la fiert. Experții recomandă să adaugi oțetul după ce ai pus ouăle, pentru a te asigura că se gătesc uniform în apă.
Temperatura apei este esențială atunci când faci ouă poșate. Dacă aceasta este prea fierbinte, albușul se va rupe în bucăți, dar dacă este prea rece conținutul oului se va împrăștia în tot vasul. Cel mai bine este să adaugi oul când la suprafața apei sunt bule mici, înainte de a începe să fiarbă complet.
Din moment ce de obicei pui sare în apă când fierbi orice altceva, precum cartofi sau spaghete, ai putea fi tentat să procedezi la fel și în cazul ouălor. Nimic mai greșit! Sarea descompune alimentele, motiv pentru care coaja se poate subția și crăpa. Adaugă sare, piper și alte condimente doar după ce ouăle s-au gătit.
Ouăle fierte sunt extrem de simplu de preparat, fără să îți bați prea mult capul. Însă și aici se pot comite greșeli care pot compromite preparatul final. Mulți oameni pun ouăle direct în apa care clocotește. Este greșit pentru că ouăle reci din frigider sunt mai susceptibile să se crape atunci când intră în contact direct cu apa fierbinte. Pentru a evita acest lucru, așează ouăle în oala goală, apoi acoperă cu apă rece.
Dacă lași ouăle prea mult timp să se gătească în apa clocotită s-ar putea să le gătești prea mult. Pentru a evita să fie prea tari, asigură-te că le lași doar zece minute, apoi le scoți imediat într-un alt vas.
Deși probabil este tentant să cureți ouăle imediat după ce le-ai luat din apa fierbinte, este mai bine să le lași să se răcească. Timpul de răcire permite apoi oului să se separe imediat de coajă, fâcând procesul de decojire mult mai simplu.
Poate îți dorești să fierbi mai multe ouă, pentru a avea pentru mai multe zile. Însă este mai bine să eviți supraaglomerarea în oala de fiert pentru că astfel ouăle nu se vor găti inegal și vei evita să se crape în timp ce se fierb.
Există multe rețete pentru ouă jumări care recomandă să adaugi și lapte, printre altele. Acest ingredient nu doar că va diminuia gustul autentic al ouălor, dar va schimba și textura, ceea ce cu siguranță nu îți dorești. Cel mai bine mergi pe clasic, adică ouă, sare, piper și va ieși un preparat absolut delicios.