swipe

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Decongelarea cărnii la temperatura camerei

Pentru a dezgheța mai repede carnea, cei mai mulți dintre noi avem obiceiul de a o lăsa pe blatul din bucătărie, la temperatura camerei. Nu este cea mai bună opțiune din cauza faptului că bacteriile se înmulțesc mai rapid în aceste condiții, iar carnea se poate strica fără să ne dăm seama.

Experții spun că este mai sigur să o dezgheți lăsând-o într-un recipient în frigider. Durează mai mult timp, dar este mult mai sigur. O altă opțiune rapidă este să o așezi în apă rece cu gheață, într-o pungă etanșă, apoi să o lași în chiuvetă. Asigură-te că schimbi apa din recipient la fiecare jumătate de oră.

Citește și: De ce să nu mai mănânci carne de porc. Motive care te vor convinge

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Clătești legumele cu apă, în loc să le speli cu mâna

Toată lumea știe că legumele trebuie spălate înainte de a fi gătite. Trebuie să știi că simplul fapt că le treci printr-un jet de apă în strecurătoare nu este suficient. Poate că ajută la eliminarea murdăriei vizibile, dar alte lucruri, precum pesticide sau microbii nu vor fi îndepărtate. Atunci când speli legumele este necesară acțiunea mecanică - adică să le freci cu mâinile sub apă. Un alt sfat din partea experților este să le înmoi în apă cu un strop de bicarbonat.

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Folosești fructe uscate nehidratate

Fructele uscate pot fi mâncate ca atare, însă dacă intenționezi să le incluzi într-o salată sau un preparat la cuptor, este necesar să le adaugi în apă clocotită timp de 10-15 minute. Astfel vor deveni mai moi, iar gustul va fi mult mai intens. Înmuierea este foarte importantă mai ales dacă le folosești pentru rețetele de prăjituri - din cauză că acestea absorb umezeala pot distruge preparatul în sine și să strice rezultatul final. 

Citește și: Cele mai mari greșeli pe care le faci atunci când gătești cu ulei de măsline

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Marinarea cărnii mai mult de 12 ore

Unii oameni cred că dacă lasă carnea la marinat pentru foarte mult timp aceasta va fi mai gustoasă și mai suculentă. În fapt, acest obicei o face să devină mai tare și nu fragedă. De vină este acidul care se adaugă în marinată sub formă de oțet sau lămâie. Este suficient să lași carnea doar 20 de minute la marinat, pentru a evita să îi distrugi textura.

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Adaugi usturoiul primul în tigaie

Usturoiul se prăjește foarte repede, astfel că este necesar să îl adaugi după ceapă și nu înainte. Pentru ca procesul de gătire a celor două legume să fie făcut cum trebuie, trebuie să tai usturoiul în bucăți mai mari și să îl ții în tigaie pentru doar 1,2 minute. Este mai bine să pregătești mai întâi alte ingrediente, apoi să îl adaugi pe acesta la final.

Citește și: Ce se întâmplă în corp dacă mănânci usturoi cu miere 7 zile la rând

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Frămânți aluatul pentru mult timp

Adesea folosim aceeași metodă de frământare, fie că este vorba de pregătirea aluatului pentru pizza sau pentru produse de patiserie. Dacă îl amesteci pentru mult timp va deveni mai dens și mai elastic datorită eliberării glutenului în compoziție.

Această opțiune este perfectă pentru a pregăti pizza, dar nu este indicată în cazul plăcintelor. Aluatul pentru plăcinte trebuie să fie pufos, fraged și sfărâmicios, mai degrabă decât compact și tare. Ar trebui să ai în vedere acest lucru, dacă vrei să obții produse de patiserie cât mai gustoase.

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Prăjești carnea imediat după ce o condimentezi

Dacă îți dorești să obți o friptură crocantă nu o pune în tigaie imediat după ce ai adăugat condimentele. Carnea sărată degajă o cantitate mare de abur care, în cele din urmă, se va fierbe și nu prăji. Pentru a preveni acest lucru să se întâmple, lasă carnea să stea cu condimentele timp de 15 minute, timp în care să ștergi periodic umezeala de deasupra cu un șervețel de bucătărie.

Citește și: 12 trucuri de gătit de la bunica, utile în bucătărie

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Fierbi cartofii în oală fără capac

Pentru a face cartofii să se fiarbă rapid și uniform trebuie să știi că vasul se acoperă mereu cu un capac. Unele persone cred că dacă îi fierb astfel vor deveni sfărâmicioși, însă nu este deloc adevărat. De fapt, cartofii se rup în oală din cauza faptului că au fost puși direct în apa clocotită și nu în cea rece, așa cum ar trebui.

9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Bați carnea fără să o acoperi

În general, carnea trebuie bătută înainte de a fi gătită, mai ales în cazul șnițelelor. Însă, mulți oameni au obiceiul de a o lovi fără să o acopere în prealabil, ceea ce reprezintă o greșeală culinară uriașă. Nu bate carnea fără să o introduci mai întâi într-o pungă de plastic sau măcar să o acoperi cu un tifon, pentru că altfel vei împrăștia particulele mici, care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pe blat, răspândind bacterii periculoase.

Citește și: 15 greșeli pe care le facem cu toții când gătim ouă

‹ Vezi si