Rețete delicioase
Înapoi la

9 motive pentru care nu crește pâinea

9 motive pentru care nu crește pâinea

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
9 motive pentru care nu crește pâinea

Caracteristici

Noi suntem de părere că puține alimente pot rivaliza cu mirosul pâinii proaspete, abia ieșită din cuptor, aromată și pufoasă. Odată ce hotărăști (și reușești) să îți coci propria pâine, cu greu vei mai fi atrasă vreodată de cea din comerț!

Cu toate acestea, a coace pâine în cuptorul propriu și a te bucura de savoarea minunii ce a ieșit din mâinile tale nu e întotdeauna atât de simplu pe cât pare. Identifică în rândurile de mai jos inamicii tăi: motivele pentru care nu îți crește pâinea și ce poți face a pune punct acestui fenomen!

De ce nu îți crește pâinea: 9 factori de care să ții cont

Fenomenul magic prin care drojdia fermentează și face aluatul să crească și să se transforme în motivul nostru de mândrie e considerat de multe dintre noi rezultat al providenței, dar adevărul e că la mijloc e vorba de un proces chimic. Cu alte cuvinte, sunt câțiva factori care pot influența succesul tău gastronomic. Află de ce nu crește pâinea în rândurile de mai jos!

pâine

  1. Folosești drojdie veche. Nu te sfătuim în general să utilizezi ingrediente vechi sau, și mai grav, expirate în bucătărie, dar lucrurile se complică și mai tare atunci când la mijloc e drojdia. Ea se diferențiază de alte alimente prin faptul că e cât se poate de vie, alcătuită din microorganisme care îți fac pâinea să crească atât de frumos. Utilizând un produs vechi, poți compromite acest proces, în cel mai bun caz.
  2. Apa pe care o folosești ca să dizolvi drojdia e prea fierbinte (sau prea rece). Da, drojdia e un ingredient cu puteri miraculoase, dar tare pretențios. Apa în care o dizolvi trebuie să aibă o temperatură perfectă, situată undeva între 40 și 45 de grade Celsius. Astfel, beneficiezi de toate beneficiile drojdiei, iar pâinea ta va crește frumos.
  3. Folosești cereale integrale. Suntem sigure că ai avut parte de un mic șoc atunci când ai aflat acest lucru, dar se pare că cerealele integrale pot compromite calitatea pâinii tale. Deși nu putem contrazice sub nicio formă faptul că sunt minunate pentru sănătate, cerealele integrale nu sunt la fel de prietenoase cu aluatul unei pâini pufoase precum făina albă. Motivul este absența glutenului, care are darul de a conferi textura aerată pâinii tale. În cazul în care nu vrei să renunți la cerealele integrale, caută o rețetă de pâine special formulată pentru includerea lor. De folos poate fi și făina universală, simplă, pe care o poți adăuga pentru a echilibra compoziția.
  4. E prea frig în bucătărie. Te întrebi de ce nu crește pâinea? Răspunsul poate fi: pentru că primăvara se lasă așteptată. Temperaturile ridicate fac minuni pentru o pâine delicioasă, fiind extrem de prielnice drojdiei. În cazul în care în bucătăria ta e răcoare, microorganismele din drojdie au de suferit. Soluția e foarte simplă: dă drumul la cuptor! Așa te vei încălzi și vei crea ambientul perfect pentru o pâine delicioasă.
  5. Ai adăugat prea multă sare. O pâine care crește mândră sub ochii tăi nu e rezultatul niciunei vrăji complicate, ci al răbdării și al măsurătorilor precise. Deși majoritatea rețetelor necesită sare, pentru un gust sublim, nu depăși sub nicio formă cantitatea recomandată și ai grijă să nu plasezi sarea peste drojdie, deoarece vei compromite procesul de creștere.
  6. Ai pus prea mult zahăr. Măsura e valabilă și pentru zahăr! Deși un pic de „dulce” e necesar în orice rețetă, nu exagera! În cazul aluaturilor speciale, care trebuie să fie dulci, oferă pâinii tale un răgaz superior pentru a crește. De asemenea, poți apela la sortimente speciale de drojdie, osmotolerante, perfecte pentru a se „împăca” cu zahărul din compoziția ta. Care e motivul pentru care pâinea nu crește? Zahărul în exces absoarbe lichidul din aluat, cu care microorganismele din drojdie se hrănesc.
  7. Ai pus prea multă făină. Da, există un tipar aici: prea mult din orice ingredient va afecta șansa pâinii tale de a crește frumos. Dacă exagerezi cu făină, vei obține un aluat uscat, „țeapăn”, frământatul va deveni un chin, iar pâinea ta nu va crește.
  8. Aluatul tău e acoperit de o crustă. Așa cum am mai spus, pentru ca pâinea să crească frumos, aluatul trebuie să fie moale, umed. În cazul în care se usucă prea tare, va fi dificil ca drojdia să își facă simțită magia. Pentru a evita să ajungi în această situație, acoperă aluatul cât timp îl lași să crească cu o folie de plastic, nu cu un prosop, așa cum te-a învățat mama ta. Folia nu va permite aerului să pătrundă, prevenind astfel formarea crustei.
  9. Folosești o tavă nepotrivită. Trebuie să faci loc pâinii să crească și în cuptor, nu? Dacă o „asfixiezi” într-un recipient nepotrivit, nu vei avea parte de cele mai bune rezultate. Tava ideală ar trebui să aibă dimensiunile de 22cm x 11 centimetri, dar gospodinele folosesc în general un recipient mai mare, astfel că pâinea devine mai lată și mai scundă, nu ceea ce ne dorim.

Sperăm că ți-am oferit răspunsurile adecvate la întrebarea „de ce nu crește pâinea”! Află de aici și cum să faci acasă pâine de porumb, dar și cum să mănânci pâinea ca să nu te îngrași!

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Ce meserie vei avea in urmatoarea ta viata?
Incepe quiz
Ce meserie vei avea in urmatoarea ta viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.