swipe

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină bună la toate

Făina albă este realizată din grâu dur și conține proteine și amidon. Are un conținut de proteine de la 10% la 12%, conform specialiștilor. Făina albă este îmbogățită cu fier și vitamine B, inclusiv tiamină, niacină, riboflavină și acid folic.

De asemenea, trebuie să știi și ce semnifică numerele de pe făina bună la toate. Astfel, dacă ai cumpărat făină pe al cărei pachet apar cifrele 650, află că duci acasă cel mai sănătos și sigur produs. Este cel mai puțin procesată, este mai închisă la culoare și are o textură mai grunjoasă, dar și cel mai ridicat conținut de proteine. Este excelentă pentru pâine și pizza, dar și pentru alte produse asemănătoare: foccacia, panini, etc.

Făina 000 este cea mai fină și are și cel mai scăzut conținut de proteine. Se poate folosi la prăjituri și alte deserturi care implică acest produs.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină pentru pâine

Făina pentru pâine este realizată integral din grâu dur. Cantitatea mai mare de gluten conținută de această făină ajută pâinea să crească. Acest lucru se datorează faptului că glutenul captează și reține bulele de aer în timp ce amesteci și frămânți aluatul.

Făina pentru pâine este cea mai bună alegere pentru produsele coapte la care adaugi și drojdie, cum ar fi pâinea făcută în casă.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină pentru prăjituri

Aceasta este măcinată foarte fin și este obținută din grâu moale, având un conținut redus de proteine. De asemenea, este albită artificial. Procesul de albire modifică structura amidonului și a grăsimilor din făina pentru prăjituri, rezultând un pH mai acid. Aciditatea ajută de fapt prăjiturile - și alte produse ce necesită coacere și au o cantitate mare de zahăr - să crească, iar aluatul să fie pufos.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină pentru patiserie

Făina pentru patiserie este obținută din grâu moale, ceea ce o face mai fină decât cea obișnuită. Aceasta este ideală pentru aluatul de tartă, plăcintă, brioșe și biscuiți. Făina pentru patiserie este obținută atât din soiuri de grâu integral, cât și din soiuri obișnuite. Dacă nu găsești acest tip de făină în supermaketul la care mergi frecvent, poți comanda online.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină din grâu integral

Grâul integral este mai absorbant decât făina albă. Acest tip de făină necesită utilizarea lichidelor în proporții mai mari în rețetă și rezultă un aluat mai lipicios, care poate fi destul de enervant pentru începători în bucătărie. Dacă nu îți place gustul, poți completa aluatul cu făină albă.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină albă din grâu integral

Făina albă din grâu integral conține și un grâu alb dur, care are un gust puțin mai dulce decât grâul integral tradițional, datorită conținutului său mai mic de tanini. În ciuda diferenței de aspect și de gust, făina de grâu integrală și făina albă au aceeași valoare nutritivă. Specialiștii spun că dacă preferi gustul și textura pâinii albe, dar vrei să beneficiezi de valorile nutritive ale grâului integral, trebuie să alegi pâinea albă integrală.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină din ovăz

Făina de ovăz are o textură superfină, chiar pufoasă. Aroma sa dulce îi conferă un plus, mai ales dacă o alegi pentru deserturi. Mai mult, aceasta nu conține gluten, deci este perfectă pentru persoanele care țin acest tip de dietă. 

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină pentru aluatul ce necesită creștere

Acest soi este un amestec de făină albă, clasică, praf de copt și sare. Îl poți face foarte simplu! Se amestecă o cană de făină albă cu un sfert de linguriță de praf de copt și un sfert de linguriță de sare fină. Este ideală pentru rețetele de pâine, biscuiți și clătite. Uneori, se folosește și la rețetele de torturi.

9 tipuri de făină și cum să le folosești pe fiecare în parte

Făină pentru paste

Semolina este o substanță care se întâlnește de obicei în conținutul pastelor și este făcută din endospermul grâului dur. Aceasta are cel mai mare conținut de gluten dintre toate tipurile de făină. Semolina face ca aluatul din care sunt făcute pastele să fie moale și acesta este realizat, de obicei, din făină albă sau făină albă integrală.

‹ Vezi si