Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Reteta de paine de casa pufoasa

Andreea Gluh, redactor
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
300
Reteta de paine de casa pufoasa

Caracteristici

Painea este unul dintre produsele de brutarie preferate de multe persoane. Fie ca este vorba despre cea alba, despre cea cu seminte ori despre varietatea cu cartofi, painea de casa pufoasa a devenit de-a lungul timpului unul dintre alimentele de baza. Daca vrei sa te bucuri de un gust unic, incearca sa o prepari chiar tu.

Afla care este reteta pentru painea de casa pufoasa!

Scurta istorie a painii

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de oameni. Cele mai vechi dovezi de preparare a ei dateaza din Neolitic, de acum 10 000 de ani. Se pare ca painea preparata in zorii omenirii se consuma nedospita. Reteta pentru cea dospita a aparut de-abia in secolul al XVIII-lea i.Hr., in Egipt. Procesul de dospire s-a datorat folosirii unui alt tip de grau decat cel utilizat pana atunci si anume a unuia cu un inalt continut de gluten.

paine de casa taiata asezata pe un blat de bucatarie

Egiptenii aveau la dispozitie cateva metode pentru a realiza procesul de dospire: fie foloseau spuma de bere sau de vin, ambele continand drojdie, fie combinau aluatul proaspat cu unul preparat inainte cu cateva zile.

In Antichitate tipurile de paine s-au diversificat, grecii si romanii ajungand sa combine si alte ingrediente cu cele clasice, cum ar fi mirodeniile si mierea. Tot atunci a aparut si painea cu seminte.

In Evul Mediu painii i s-au atribuit si alte utilizari decat cele de aliment. Astfel, bucatile vechi erau folosite ca suport pentru alte feluri de mancare, inlocuind farfuriile. La finalul mesei aceste bucati erau date de pomana celor mai saraci locuitori sau completau masa animalelor din batatura.

In prezent exista o multitudine de retete pentru prepararea painii de casa pufoase, in functie de imaginatia si de gusturile fiecarui popor.

Reteta paine de casa pufoasa

Daca iti plac sandwich-urile sau daca preferi ca fiecare fel de mancare sa fie insotit de minimum o felie de paine, incearca sa coci acest preparat de brutarie chiar in bucataria ta. Painea de casa pufoasa este curcubeu pe cerul gurii, o placere senzoriala si nici nu cere prea multe ingrediente. Iata de ce ai nevoie!

Ingrediente

  • 5 cani de faina;
  • 2 linguri de zahar;
  • 1 lingura si jumatate de sare;
  • 1 lingura si jumatate de drojdie uscata;
  • 2 linguri de ulei;
  • 2 cani de apa calduta.

Modalitate de preparare:

  1. Amesteca drojdia uscata cu apa calduta si cu zaharul. In acest mod, substanta va deveni activa si va contribui la cresterea aluatului.
  2. Pune intreaga cantitate de faina pe planseta de lucru si toarna acest amestec in mijloc. Incepe sa framanti coca, pana cand intreaga cantitate de faina este incorporata. Adauga uleiul, pentru a evita ca aluatul sa ti se lipeasca de maini. Verifica, de asemenea, daca consistenta acestuia este cea potrivita. In cazul in care este prea uscat si observi ca se sfarama cu usurinta, mai adauga apa. Daca, din contra, este prea moale, completeaza cu faina.
  3. Framanta aluatul pana cand acesta devine omogen. Pentru ca painea sa fie pufoasa, trebuie lasata la dospit timp de 30 de minute. Asadar, aseaza compozitia intr-un bol si pune deasupra un prosop de hartie. Vei observa ca, pe masura ce trece timpul, aluatul creste si pare ca emana caldura. Acest fenomen se datoreaza drojdiei, care in combinatie cu zaharul are proprietatea de a-si mari volumul, degajand energie calorica.
  4. Este indicat ca in acest timp sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius.
  5. Dupa cele 30 de minute destinate dospirii, pune aluatul la copt. Pentru a te asigura ca painea de casa pufoasa nu va ramane lipita de tava dupa coacere, tapeteaza fundul si peretii acesteia cu hartie speciala pentru copt.

Timpul de coacere a painii de casa pufoase este de 25-35 de minute, dupa care poate fi scoasa din cuptor. Scoate-o din tava in care ai copt-o, pentru a evita incruzirea si pune-o pe un gratar mai inalt, care sa nu se atinga de blatul de bucatarie.

In functie de preferinte, poti folosi in loc de faina alba diverse tipuri de faina integrala. De asemenea, poti adauga diverse combinatii de seminte in aluat.

Vestea buna? Aceasta reteta constituie o minune de paine de casa pufoasa de post!

mai multe painici de casa proaspete asezate pe un blat de lemn de bucatarie

Pofta buna!

Poti incerca sa respecti si acesti pasi, prezentati in filmuletul de mai jos, pentru ca reteta de paine de casa pufoasa sa nu dea gres. 

Reteta paine de casa pufoasa de la Jamila

Visezi la o reteta de paine de casa pufoasa care sa iti ramana intiparita in memoria papilelor gustative? Atunci apeleaza la Jamila Cuisine! Canalul de Youtube al specialistului in arta gastronomica abunda in retete de paine pufoasa de casa si chiar ai de unde alege!
Am ales pentru tine doua dintre cele mai apreciate compozitii culinare de la Jamilia Cuisine!
Incepem cu reteta de paine de casa pufoasa impletita, minunata daca mai respecti inca traditia impartitului de sarbatori, dar pe care o poti degusta altfel cu orice ocazie. Iata mai jos cat de usor se prepara!
Tot de la faimoasa Jamila ne-am inspirat pentru un alt preparat care iti va ademeni intreaga familie la masa, dar iti va usura si tie munca. Vezi mai jos cum se prepara o paine de casa pufoasa fara framantare!

Secretele painii de casa

Daca vrei sa iti iasa o paine de casa moale si pufoasa, e nevoie sa respecti anumite procedee. Gospodinele care pun pe masa preparate fierbinti care iti lasa gura apa tin mortis de secrete pe care le transmit din generatie in generatie, dar care au fost dezvaluite in timp si „amatorilor”. Iata mai jos cateva dintre cele mai importante secrete pentru o paine de casa pufoasa!

Respecta intocmai reteta! In general e important sa urmezi cu strictete instructiunile, dar devine esential atunci cand vrei sa pregatesti o reteta de paine pufoasa de casa. Acest preparat nu lasa loc de improvizat.

Masoara cu exactitate ingredientele. Un chef, chiar si amator, are nevoie de un cantar de bucatarie care sa specifice cu exactitate gramajul ingredientelor tale. Dar chiar si retetele ce folosesc drept instrumente de masurare lingura, lingurita si ceasca necesita atentie. Nu uita sa nivelezi de fiecare data continutul lor si nu adauga ingredientele „dupa ochi”.

Nu uita de sare! Sarea nu numai ca va oferi gust painii tale de casa pufoase, dar va echilibra procesul de fermentare, intarziindu-l. De ce ti-ai dori asa ceva? Fiindca astfel aromele se vor intrepatrunde mai bine, iar preparatul tau va deprinde o coaja crocanta, atat de ispititoare. Dar nu adauga niciodata sarea direct peste drojdie.

Nu adauga niciodata apa fierbinte! Toate lichidele din paine trebuie sa fie caldute, fiindca altfel vor distruge drojdia. Tine insa cont ca si ingredientele reci vor dauna, incetinind procesul de fermentare.

Nu framanta nici prea mult, nici prea putin. Daca nu esti sigura de abilitatile tale, mai bine urmeaza reteta de mai sus, fara framantare.

Lasa painea la dospit intr-un loc cald. Pentru ca reteta ta de paine pufoasa sa iasa ca la carte, are nevoie de caldura si de atentie. Vara nu va fi nicio problema, dar iarna evita sa o plasezi langa geam sau in orice alt loc rece ori racoros.

Nu taia painea cat e inca fierbinte! Poate fi cea mai mare tentatie a vietii tale, dar rezista-i. Painea fierbinte nu e inca pe de-a-ntregul coapta la interior, asa ca vei distruge tot acest proces delicat. Daca vrei totusi sa o consumi arzand, incalzeste-o la cuptor pentru inca cinci minute inainte de a o consuma. 

paine de casa intreaga si paine taiata in bucati pe un prosop de bucatarie alaturi de un cutit

Citește și: Cum faci acasă pâine de porumb

Reteta paine de casa traditionala

Painea de casa pufoasa, ca la mama acasa (sau ca la bunica), va avea mereu un farmec nestirbit de ultimele inovatii tehnologice. Daca vrei sa te bucuri de gusturile copilariei, am pregatit pentru tine o reteta marca Gina Bradea. Iata ce de ai nevoie!

Ingrediente: 

  • 1 kg faina
  • 10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite sare
  • 2 lingurite zahar
  • 50 ml ulei (de preferabil de masline)
  • 650 ml apa calduta

Modalitate de preparare:

  1. Incepe prin a cerne faina de doua ori. Astfel nu numai ca o purifici de corpurile straine, dar o si aerisesti.
  2. Pune intr-un lighean drojdia uscata si zaharul si amesteca-le. Daca folosesti drojdie proaspata, pregateste maiaua separat, amestecand drojdia cu zaharul pana ce deprinde textura smantanii.
  3. Adauga 50ml de apa si o lingura de faina, amesteca bine si lasa la dospit timp de 10-15 minute. Painea ta pufoasa de casa abia incepe sa se nasca.
  4. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, adauga restul de faina, apa calduta si sarea si amesteca pana ce toate aceste ingrediente sunt perfect omogenizate.
  5. Framanta painea aducand aluatul de la margine catre interior. Un secret pretios este acela ca, dupa 5 minute de framantat, sa trantesti aluatul cu ravna, repetand miscarea de aproximativ 10 ori pentru a aerisi asa cum trebuie preparatul.
  6. Continua sa framanti, sa trantesti de inca 10 ori si sa framanti iar timp de cateva minute. Daca aluatul se lipeste de mana mai adauga faina.
  7. Lasa painea la dospit acoperita cu o folie de plastic si cu un servetel curat.
  8. Dupa circa 30 de minute, scoate aluatul pe masa presarata cu faina sau unsa cu ulei si formeaza painicile.
  9. Mai lasa painea inca 30 de minute, apoi unge-o cu ou batut sau cu apa, adauga seminte sau sare. 
  10. Pune-o la copt la 160 de grade, avand grija ca dupa 10 minute sa maresti temperatura cuptorului la 180 de grade. 
  11. Verifica painea dupa 40 de minute si, daca trece testul scobitorii, e gata!
  12. Pofta buna si la cat mai multe paine de casa pufoase preparate dupa reteta traditionala!

femeie blonda si frumoasa care scoate painea de casa de lala cuptor, entuziasmata de reteta

Reteta paine de casa rapida

Desigur ca reteta de paine de casa pufoasa de mai sus este pur si simplu minunata, dar iti va lua ceva timp. Mai jos iti prezentam o minunata paine de casa rapida si pufoasa, dospita in numai 30 de minute! Reteta ii apartine bloggerului culinar Laura Adamache!

Ingrediente:

  • 400 g faina
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 110 ml apa
  • 100 ml lapte
  • 30 ml ulei de masline
  • 1/2 lingurita mica rasa zahar
  • 1 lingurita mica sare (cca 6 g)

Modalitate de preparare

  1. Cerne mai intai faina, folosind o sita cu gauri mici, si apoi amestec-o cu drojdia si zaharul.
  2. Separat amesteca laptele si apa si incalzeste apoi la foc mic pana ce obtii un mix caldut, nu fierbinte. Stii deja ca aceasta este temperatura necesara ingredientelor din painea ta de casa pufoasa.
  3. Varsa mixul de lapte in centrul fainii, invita si uleiul in preparatul tau si apuca-te sa framanti pana ce obtii o consistenta uniforma.
  4. Adauga sarea si continua sa framanti pana ce rezulta un aluat elastic si omogen.
  5. Pudreaza masa cu faina si intinde aluatul in forma dreptunghiulara.
  6. Ruleaza in forma de franzela si pune in tava tapetata cu hartie de copt.
  7. Intre timp preincalzeste cuptorul la temperatura maxima timp de cateva minute.
  8. Fa trei incizii pe suprafata painii si „trimite-o” la dospit in cuptorul stins, unde o vei lasa pentru 30 de minute.
  9. Pune painea de casa pufoasa la copt timp de 40-45 de minute, la o temperatura de circa 200 de grade.
  10. Las-o la racit pe un gratar si bucura-te apoi de gustul sau divin!

maini de femeie care framanta o paine pe un blat uns cu faina

Paine de casa pufoasa cu lapte

Painea de casa pufoasa e un adevarat miracol gastronomic, dar atunci cand adaugi laptele, e rupta din cer! Descopera mai jos o reteta de paine de casa pufoasa de la bucataras.ro!

Ingrediente:

  • 500 gr faina (poti folosi faina neagra daca vrei sa pregatesti o paine neagra de casa pufoasa)
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt/margarina
  • un ou mare
  • 2 lingurite zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 plic drojdie uscata
  • mac sau susan, optional

Modalitate de preparare:

  1. Pregateste maiaua amestecand drojdia cu 5 linguri de lapte caldut, o lingura de faina si o lingurita de zahar si las-o la dospit timp de 10 minute.
  2. Pune intr-un vas faina, maiaua, oul si untul sau margarina, toate la temperatura camerei, alaturi de laptele caldut si sarea.
  3. Amesteca si framanta bine pana ce obtii o compozitie omogena.
  4. Lasa la dospit painea de casa pufoasa timp de o ora, acoperind aluatul cu un prosop de bucatarie.
  5. Impleteste painea (sau modeleaz-o in forma dorita) si aseaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt, urmand s-o mai lasi la dospit inca o ora.
  6. Inainte de a adaposti painea de casa pufoasa la cuptor, unge cu ou batut sau cu lapte caldut.
  7. Poti presara pe deasupra mac sau susan.
  8. Painea este gata in cuptorul incalzit la 180 de grade in 35-45 de minute sau cand trece testul scobitorii.
  9. Pofta buna!

paine de casa taiata in felii pe blat de bucatarie cu cutit, lingura cu sare, cana de lapte si cos de paine

Reteta paine de casa taraneasca

Iti plac aromele autentice romanesti? Descopera in filmuletul de mai jos o reteta de paine pufoasa de casa traditionala din Ardeal. Laura Laurentiu este cea care te invita sa degusti un preparat moale si ademenitor care iti va lasa gura apa!

Reteta de paine de casa pufoasa va fi savurata de intreaga familie, deoarece are o aroma aparte si este sanatoasa. In plus, vei fi sigura ca preparatul este lipsit de conservanti sau de alte adaosuri alimentare. 

Poate vrei sa incerci si aceste patru retete usoare de mancarica pe care sa le gusti cu cateva felii de paine de casa pufoasa. 

Surse articol: Jamila Cuisine, milkandpop.com, Gina Bradea, Laura Adamache, Bucataras

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (85)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!