Reteta de cascaval de casa
Folosind cantitatile recomandate mai jos, vei obtine o bucata de cascaval de aproximativ 500 de grame, mai mult sau mai putin in functie de laptele si branza folosite. E foarte important sa folosesti un lapte gras (preferabil de tara) si o branza proaspata asemenea pentru ca la final sa obtii un cascaval gustos si cremos.Ingrediente:
1 kg de branza proaspata de vaci
1 litru de lapte integral
2 linguri de unt
1 ou (ajuta la textura, insa e adaugat in special pentru culoarea frumoasa pe care o da cascavalului)
o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de sare
Mod de preparare:
1. Pune laptele la fiert.
2. Pune branza de vaci intr-un bol si marunteste-o bine cu furculita.
3. Cand laptele a inceput sa fiarba, adauga branza si amesteca incontinuu, pana ce incepe sa se separe si sa se lase zerul. Pune branza intr-o sita sau intr-o tifon la scurs si las-o peste noapte sau pentru cel putin o ora.
4. Dupa ce branza s-a scurs, da-o pe razatoare.
5. Pune untul intr-o tigaie, lasa-l sa se topeasca si apoi adauga branza data pe razatoare. Amesteca bine, pana ce obtii o pasta omogena, apoi adauga oul in care ai incorporat in prealabil bicarbonatul de sodiu si continua sa amesteci energic, pana ce obtii o crema groasa.
6. Toarna pasta in forme (daca nu ai alte forme, poti folosi boluri de ceramica sau de sticla) si las-o la racit pentru cateva ore. Cand s-a racit, cascavalul de casa e gata sa fie taiat si mancat!
Poti imbunatati aceasta reteta daca adaugi imediat dupa ce ai luat crema de pe foc masline maruntite bine, ierburi aromatice, nuci, fulgi de chili sau chiar bucatele de ardei iute. Poti presara mac sau susan pe fundul formelor sau poti crea mini-rotite de cascaval daca torni compozitia intr-o tava de briose. Posibilitatile sunt nelimitate, iar indiferent de forma gustul este la fel de delicios!
Ia-ti inima in dinti si incearca si tu sa prepari cascaval de casa! Te vei indragosti iremediabil de aceasta reteta!