Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta traditionala de caltabosi, asa cum ii facea bunica

Reteta traditionala de caltabosi, asa cum ii facea bunica

Redactor Alexa Galgau

Cand spui "caltabosi", imediat iti zboara gandul la sarbatorile de iarna pentru ca, pe buna dreptate, doar atunci te delectezi cu asemenea bunatati traditionale. Daca in mod obisnuit nu mananci asemenea delicii romanesti, acum este momentul sa te pregatesti sa le pui pe masa. Dar de ce sa le cumperi din magazin cand poti sa inveti chiar tu sa faci aceste preparate traditionale? Te asiguram ca vei fi tare mandra de tine si de realizarea ta!

Afla reteta pentru caltabosi, asa cum mancai numai la tara, cand erai mica!

Reteta delicioasa de caltabosi

Cati romani, oare, mai pun pe masa exact preparatele traditionale, care erau savurate cu placere de stramosii nostri? A venit vremea sa ne mai intoarcem si la traditiile noastre si sa le lasam pe ale altora deoparte. Ai aflat cum sa faci toba de casa, la capitolul sarmale sigur nu trebuie sa iti dam lectii, asa ca hai sa descoperi cum se prepara caltabosii, care ar putea fi piesa de rezistenta la aperitiv, cand luati masa de sarbatori. 

Ingrediente:

- 1 kg de maruntaie (inima, plaman, splina);

- carne de la gatul porcului;

- 500 g orez;

- sare, piper, ienibahar, maghiran, ceapa prajita.

Mod de preparare:

1. Se fierb bine inima, plamanul, splina si carnea de la gat, apoi se lasa la racit pe o tava. Apa de la maruntaie se pastreaza pentru mai tarziu.

2. Dupa ce se racesc, se trec prin tocator sau se maruntesc cu un satar.

3. Se fierbe orezul potrivit (sa nu fie fiert prea mult), apoi se scurge si se spala cu apa rece. 

4. Se adauga orezul la carnea tocata si apoi se pun si condimentele de mai sus, dupa gust. Se amesteca totul foarte bine, astfel incat sa se obtina o compozitie omogena. 

5. Se umple caltabosul cu mixul respectiv, apoi se lasa la fiert inabusit, timp de 10-15 minute, in zeama in care au fiert maruntaiele. 

Caltabosii pot fi serviti calzi sau lasati la racit si apoi prajiti in untura. Poti sa ii prepari si cu sange, ca in reteta de toba. 

Noi iti propunem sa incerci aceasta reteta de caltabosi si cu siguranta vei atrage toate laudele la masa de Craciun. 

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Ce fel de bunică vei fi?
Incepe quiz
Ce fel de bunică vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.