Rețete delicioase
Înapoi la

Baigli: rețeta celebrului cozonac unguresc

Baigli: rețeta celebrului cozonac unguresc

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
400
Baigli: rețeta celebrului cozonac unguresc

Caracteristici

O parte din farmecul sărbătorilor de iarnă constă în mirosul dulce de cozonac care umple casele românilor în această perioadă a anului. Cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. Anul acesta îți recomandăm să încerci un altfel de cozonac și ți-am pregătit mai jos o delicioasă rețetă de baigli, tradiționalul cozonac unguresc cu mac. Nu este foarte greu de preparat și este incredibil de gustos!

Cozonac unguresc cu mac Baigli: rețeta originală

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 2 gălbenușuri
  • 200 de grame de unt gras (cel mai bun este cel cu 80% grăsime)
  • 50-100 de grame de zahăr pudră
  • 200 ml de lapte
  • 600-650 de grame de făină
  • 15 grame de drojdie
  • sare, după gust (1/2 linguriță)
  • 2 lingurițe de esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutura cu mac:

  • 200-250 de grame de mac
  • 100 de grame de stafide (opțional)
  • 100 de grame de zahăr
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 150 ml de lapte

Pentru uns cozonacii: 

  • un gălbenuș
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Dizolvă drojdia cu câteva linguri de lapte cald și puțină făină. Pune făina într-un vas mare, iar în mijlocul grămezii de făină realizează o mică gaură unde adaugi drojdia dizolvată.
  2. Lasă drojdia acolo câteva minute, apoi adaugă, rând pe rând, toate ingredientele necesare pentru aluat și amestecă.
  3. Frământă aluatul până devine moale și nelipicios.
  4. Acoperă aluatul într-o folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 1-2 ore. ATENȚIE! Aluatul nu se lasă la dospit, la căldură, ca în cazul cozonacului clasic
  5. Cât timp aluatul stă la rece, pregătește umplutura: macină macul, apoi, separat, pune laptele la fiert și adaugă un praf de sare și toată cantitatea de zahăr necesară umpluturii.
  6. După ce laptele a început să fiarbă, adaugă macul măcinat, esența de vanilie și stafidele (dacă este cazul) și amestecă bine ca să se omogenigeze. Când este gata, ia amestecul de pe foc.
  7. Scoate aluatul de la frigider și împarte-l în 2-3 bucăți.
  8. Întinde o bucată dreptunghiulară de aluat pe blatul de bucătărie presărat cu făină. Împarte umplutura în funcție de câte bucăți de aluat ai și distribuie uniform prima cantitate de umplutură pe prima bucată de aluat. După aceea rulează strâns aluatul.
  9. Procedează la fel și cu celelalte bucăți. Pune-le aluatul format în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Unge fiecare bucată cu gălbenușul bătut cu puțină sare. Înțeapă aluatul cu scobitoarea din loc în loc. Pune tăvile la frigider pentru 10-15 minute.
  10. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace cozonacii timp de 40-45 de minute. ATENȚIE! Cozonacii vor crește și pe lungime, și pe lățime, așadar ai grijă cum îi așezi în tavă (în funcție de mărimea tăvii).
  11. După ce scoți cozonacii din cuptor, lasă-i să se răcească la temperatura camerei.

Află și cum să pregătești o rețetă de cozonac pufos cu care să îți impresionezi familia și prietenii!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.