Rețete delicioase
Înapoi la

Bauturi aperitiv care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori

Bauturi aperitiv care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori

Redactor Alexa Galgau

Aperitivul, dintre toate felurile, este primit cu cea mai mare bucurie, pentru ca este pus pe masa atunci cand invitatilor le este cel mai foame. Pe langa preparatele delicioase cu care incepeti festinul, cheia unui apetit sporit poate sa existe in bautura pe care o savurati inainte de masa. La francezi, nici nu se poate concepe ca o masa sa nu fie precedata de o degustare pe indelete a unor bauturi delicioase, care deschid pofta de mancare.

Iata, asadar, care sunt bauturile aperitiv care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori!

Bauturi aperitiv de pus pe masa de sarbatori

Obiceiul de a servi o bautura-aperitiv este unul cat se poate de sanatos, pentru ca, in afara efectului pe care il are licoarea asupra apetitului, invatam un lucru esential: sa savuram si sa nu servim masa cu repeziciune. Odata ce te obisnuiesti si iti formezi acest tabiet, vei intelege de ce francezii nici nu concep sa se aseze la masa pana nu stau cateva zeci de minute savurand o bautura de acest tip si facand conversatie. 

Bauturile-aperitiv sunt in general destul de slabe si adesea seci, care deschid apetitul, fara a te ameti si a suprastimula simturile. O astfel de licoare poate fi inclusiv un vin alb sec sau o cupa de sampanie, insa adevarata bautura aperitiv este mai aromata si mai sofisticata. Daca vrei sa fii o gazda perfecta, ar fi bine sa stii exact care sunt licorile servite in lumea buna inainte de o masa imbelsugata.

1. Campari: multi romani incep masa cu putina tuica ori cu traditionala palinca, insa daca vrei sa iesi din traditie si sa oferi invitatilor ceva ce se consuma aproape intotdeauna se crema societatii, Campari este solutia. Reteta acestei bauturi rubinii delicioase este tinuta secreta cu mare strictete, inca din 1860, cand creatorul ei a inceput sa o imbutelieze. Pana in anii '20-'30, Campari nu a fost o bautura foarte populara, dar in zilele noastre este nelipsita de pe mesele francezilor, ca aperitiv. Exista o multime de cocktailuri delicioase pe baza de Campari, ale caror retete sunt usor accesibile pe internet, asa ca nu ezita sa le incerci! Gustul amar al Campari-ului nu este savurat ca atare de oricine, dar poate fi domolit cu ajutorul catorva combinatii delicioase

2. Vin Dubonnet:  aceasta bautura a debutat ca aperitiv in Franta secolului 19, acum mai bine de 150 de ani. Dubonnet este un vin alb sec infuzat cu tot felul de ierburi delicioase. Exista si varianta de vin rosu, aromat cu condimente si quinina. Ca si consistenta, Dubonnet-ul este mai degraba ca un sirop si merge de minune alaturi de niste branzeturi sofisticate. Are 15% alcool, ceea ce este destul de mult, insa nu suficient incat sa rezulte in somnolenta sau... prea multa voie buna!

3. Vermut:  o bautura pe baza de struguri absolut delicioasa, vermutul poate fi gasit atat in varianta seaca, cat si in cea dulce. Cele mai cunoscute marci de vermut sunt Martini si Cinzano, insa avem si noi, in Romania, un vermut foarte bun, care nu se compara ca pret cu cele mentionate: Zarea. Vermutul dulce este mai des savurat ca aperitiv, rece, cu foarte multa gheata si, pentru cei care nu agreeaza gustul puternic, stins cu putina apa minerala. Vermutul sec este cel care starneste apetitul cel mai mult, dar este mult mai putin popular decat cel dulce. 

4. Vin Lillet: unul dintre cele mai populare aperitive este folosit inclusiv de James Bond in cocktailul sau pe baza de Martini. Facut intr-un oras din sudul regiunii Bordeaux, Lillet te va face sa te indragostesti de gustul lui unic, o combinatie cat se poate de interesanta de ierburi, radacinoase si fructe. Are un parfum aparte si iti stimuleaza simturile mai mult decat alte licori savurate ca aperitive. Se gaseste atat in varianta alba, cat si in varianta rosie. 

5. Gin:   am trecut prin revista bauturi mai sofisticate, dar nu putem sa nu includem in lista si o varianta mai putin pretentioasa, dar cu siguranta delicioasa. Ginul este mult mai accesibil ca pret decat multe dintre bauturile sofisticate pe care le apreciaza francezii la aperitiv si poate ca nu este tocmai cea mai nobila varianta, dar functioneaza perfect ca aperitiv daca nu sunteti mofturosi. Un gin tonic inainte de masa este numai bun pentru a deschide apetitul, atata timp cat ramane unul singur si nu se transforma in mai multe pahare. 

Alege una dintre aceste bauturi aperitiv de pus pe masa de sarbatori si vei castiga detasat titlul de "cea mai buna gazda"!

 

Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Ce cadou o sa primesti de sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou o sa primesti de sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.