Bauturile traditionale se numara printre deliciile cu care multi turisti straini care ne viziteaza tara se delecteaza si, in acelasi timp, reprezinta unul dintre motivele pentru care suntem laudati peste hotare. Nu de alta, dar romanul este inventiv.
Daca ii dai o mana de fructe, iti poate prepara cea mai buna bautura alcoolica. Pe care, ce e drept, trebuie sa o bei cu masura, insa nimeni nu poate nega faptul ca este atat de aromata, incat oricine poate uita de numarul de grade pe care il are. Din toate aceste motive, astazi, iti vom spune cum se prepara afinata, pe care o poti servi ca aperitiv, atunci cand ai musafiri la masa.
Iata cea mai simpla reteta de afinata!
Afinata - o bautura tipic romaneasca
Ingrediente necesare:
|
Metoda de preparare:
- Trebuie sa speli foarte bine fructele si sa le scurgi de apa
- Ia un borcan din sticla, cum este cel pentru gogosari, si pune in el afinele, adaugand deasupra si zaharul. Lasa mixul la soare, fie ca este vorba despre un loc pe balcon sau la geam, timp de cel putin 3 zile, astfel incat afinele sa fermenteze.
- Este indicat sa amesteci in el de cateva ori pe zi, astfel incat cristalele de zahar sa se topeasca in totalitate. Cand timpul a trecut, adauga alcoolul in borcan si pune borcanul de aceasta data in camara sau intr-o alta incapere unde este racoare si nu patrunde prea multa lumina. Mixul trebuie sa stea la macerat cel putin 2 saptamani pentru ca rezultatul sa fie cel dorit.
- La final, strecoara bautura folosind cateva straturi de tifon si o strecuratoare deasa, astfel incat sa obtii licoarea alcoolizata si aromata. Poti pastra si fructele, acestea fiind un ingredient de nadejde in prepararea diverselor prajituri.
Dupa cum vezi, reteta de afinata este simpla, iar daca te vei incumeta sa o prepari, cu siguranta iti vei surprinde in mod placut toti invitatii.